Home » Glossary » Sot

Sot

SOT <i>ndajf.1. këtë ditë cilën jemi ose e kemi përpara. Sot dhe nesër. Dje dhe sot. Sot para dreke. Do nisemi sot. Vijnë sot. Sot një javë (si sot një javë) para një jave ose pas një jave po këtë ditë. Sot një vit para një viti ose pas një viti po këtë ditë. Mot si sot pas një viti po këtë ditë. Dy ditë si sot para dy ditësh. () sot e tutje nga kjo ditë e pas. Sot e kaq vjet me parë. Mjafton për sot. E kishin lënë për sot.
2. kohën e tashme, ditët tona, tani; periudhën e tanishme një vendi a një shoqërie. Dje dhe sot kaluarën dhe kohën e tanishme. Shqipëria sot. Sot jetojmë lirë. Sot çdo gjë ka ndryshuar. Mos e shiko si është sot.
* Ndonjëherë si sot shih te NJËHERË. Sot për sot për sa i takon kohës tanishme; rrethanat e tanishme, tani për tani;
b) sa për tani, sa për këtë ditë. Sot e mot gjithmonë ardhshmen, kurdoherë. Sot e kësaj dite deri tani, deri kohën tonë, pa ndërprerje. Sot e gjithë ditën vazhdimisht, pa ndërprerje. Me sot me nesër
a) shpejti, një kohë afërt; duke e zvarritur mënyrë papërcaktuar. Jo sot, po nesër pa ia caktuar qartë afatin e diçkaje, duke e zvarritur a duke e sorollatur. Është sot për nesër është ditët e fundit jetës. Ia mori sot për nesër ia mori (hua etj.) për pak kohë, ia mori për t’ia kthyer shpejti. Lagu sot e rruhu mot shih te LAGEM. Punon sot, ha sot
a) ka ardhura shumë pakta, mezi i dalin për jetuar, nuk i tepron asgjë;
b) nuk di kursejë, nuk bën kursim. Sot i bën hunjtë, nesër i djeg shih te BËJ. mirë një vezë sot se një pulë mot fj. u. shih te VEZ/Ë,~A.

Reklama