Home » Glossary

Arkiva: Glossary

About

on the subject of; concerning.
I was thinking about you”
synonyms: regarding, concerning, with reference to, referring to, with regard to, with respect to, respecting, relating to, on, touching on, dealing with, relevant to, connected with, in connection with, on the subject of, in the matter of, apropos, re

a book about needlecraft”
 • so as to affect.
  “there’s nothing we can do about it”
 1. 2.
  used to indicate movement within a particular area.
  “she looked about the room”
  synonyms: around, round, throughout, over, through, on every side of

  “two hundred people were milling about the room”
 2. 3.
  used to express location in a particular place.
  “rugs strewn about the hall”
  synonyms: around, in circulation, in existence, current, going on, prevailing, prevalent, happening, in the air, abroad

  “there’s a lot of gossip about”
  • used to describe a quality apparent in a person.
   “there was a look about her that said everything”
<i>adverb
adverb: about
 1. 1.
  used to indicate movement in an area.
  “men were floundering about”
  synonyms: around, here and there, to and fro, back and forth, from place to place, hither and thither, in all directions

  “there were babies crawling about in the grass”
 2. 2.
  used to express location in a particular place.
  “there was a lot of flu about”
  synonyms: near, nearby, around, hereabouts, not far (off/away), close by, in the vicinity, in the neighborhood

  I knew he was somewhere about”

Abrash

abrash

 1. ka flokë, vetulla e qerpikë verdhë bardhë ose ka preka fytyrë (për njerëzit); ka njolla bardha ose qime zbardhëta trup e turi (për kuajt); i larmë, laraman. Njeri abrash. Kalë abrash. Vezë abrashe.
 2. <i>fig. është pak i prapë, i vrazhdë e jo i shkueshëm; besohet se sjell prapësi, këmbëters.
 3. <i>Perd. em. sipas kuptimeve mbiemrit.

Abscesi

Çfarë është një absces ose një absces dihet për pothuajse çdo person ka parë ndonjëherë një gërvishje trupin e tij. Një infeksion lokal shkatërron indet qendër inflamacionit zhvillohet zakonisht pas një shkelje integritetit lëkurës.chtotakoeabstsessdiagnostikailechenie_DECE0F3B Abscesi

Çfarë është abscesi?

Pranë një abscesi, indet e afërta krijojnë një membranë ndan abscesin nga zona e shëndetshme. Simptomat janë si poshtë: fillimi i një procesi pluskës dhe vdekja e mëvonshme e indeve shëndetshme. Ky është një reagim normal i trupit. Shqyrtimi i këtij procesi nivel qelizor do japë një kuptim qartë asaj është një abscesi. Ajo mund jetë e disa llojeve varësi vendndodhjes: indet e buta, pulmonare, paratonzillar, postinjection dhe tjerët. gjithë ata janë dhimbshëm dhe mund sjellin shumë shqetësim tek pacienti. Për kuptuar se çfarë është një abscesi, duhet imagjinoni se si ndodh një infeksion bakterial fokal. Ky i fundit shpesh është stafilokok. Ky mikroorganizëm dobëson imunitetin e përgjithshëm dhe lokal. Ai mund hyjë trup duke dëmtuar lëkurën, për shkak hematomës gjerë dhe neglizhuar.chtotakoeabstsessdiagnostikailechenie_DECE0F3B AbscesiGjithashtu, infeksioni mund ndodhë për shkak faktit se furuncles dhe fistulat nuk janë trajtuar mënyrë efektive. Si rezultat i manipulimeve pahijshme mjekësore, siç janë injeksione dhe shpime, mund ndodhë abscesi i postinjektit. Për ta parandaluar atë, ju duhet zbatoni rreptësisht rregullat e asepsis.

Abscesi. Fotot dhe simptomat

Ky proces mund ndodhë si lëkurë ashtu edhe trashësinë e indit lidhës, si dhe çdo organ. Është e vështirë për diagnostikuar abscese brendësi. Për këtë, kryhet një ultratingull. Absceset e dukshme sipërfaqen e trupit gjenden trashësinë e lëkurës, muskujve ose indet lidhëse nënlëkurore. Shenjat e para gërshetimit – paraqitja e një firme nyjen e kontaktit dhe dhimbje rreth saj. Lëkura bëhet e kuqe dhe e fryrë. Kjo është një shenjë nën është procesi i formimit një qelize mbushur me pus. Gjendja e përgjithshme gjithashtu përkeqësohet – temperatura, dobësia, gjendja e keqe janë mundshme.chtotakoeabstsessdiagnostikailechenie_DECE0F3B AbscesiMegjithatë, nëse trupi është i fortë dhe i shëndetshëm, pamja e gërshetimit mund shkojë pa u vënë re. fund formohet, një kapsulë purulente thyen sipërfaqen e lëkurës ose një nga zgavrat e trupit (nëse abscesi është organet e brendshme). rastin e parë, abscesi shëron. dytin, infeksioni i zgavrës me qelb dhe zhvillimi i proceseve patologjike mund ndodhë.

Diagnoza dhe trajtimi

Shërimi do ndodhë shpejt dhe pa dhimbje nëse abscesi zbulohet fazat e hershme. Kudo ndodhet, duhet hapet, pastrohet nga kapsula nga përmbajtja dhe trajtohet me plagë antibiotike. Për zbatuar këto procedura është e domosdoshme hospitalizimi afatshkurtër. Kur drejtimi i abscesit organeve brendshme mund kërkojë kirurgji për hequr organin. Për rimarrë shpejt, pacienti duhet hajë plotësisht, mbajë pushim krevat. Antibiotikët përshkruajnë pas testit për ndjeshmëri ndaj tyre.

Abscesi i mëlçisë

Abscesi i mëlçisë shkaktohet nga bakteret, parazitët, ose nga funget. Bakteret zakonshme janë Eschericia coli, Klebsiella pneumoniae, Bacteroides, Enterococcus. Absceset bakteriale zakonisht pasojnë shtrirjen e infeksionit nga fshikëza e tëmthit. Mundet absceset bakteriale shkaktohen edhe nga përhapja hematogjene e infeksioneve nëpërmjet venës porta (rastet me apendisit ose me divertikulit), ose nëpërmjet arteries hepatike (rastet me endokarditit bakterial ose pneumoni). Parazitët shkaktojnë abscese mëlçisë zakonisht janë ameba.