Home » Glossary » Organizata Botërore e Shëndetësisë

Organizata Botërore e Shëndetësisë

Organizata Botërore e Shëndetësisë (angl.: <i>World Health Organization, WHO) është organizatë e Kombeve Bashkuara merret me çështje shëndetit publik. Është themeluar 7 prill vitit 1948, prandaj kjo ditë njihet edhe si Dita Botërore e Shëndetësisë.

këtë organizatë janë 192 shtete anëtare. Shqipëria është anëtare e kësaj organizate prej 26 majit vitit 1947.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ( OBSH ) është një agjenci e specializuar e Kombeve Bashkuara ( OKB-së ), ka bëjë me shëndetin publik ndërkombëtar . Ajo është themeluar 7 prill 1948 , me seli Gjenevë, Zvicër . OBSH është anëtar i Grupit Zhvillimit Kombeve Bashkuara . Paraardhësi i tij ,Organizata e Shëndetësisë , ishte një agjenci e Lidhjes Kombeve . Përgjegjësia kryesore ishte për ndihmuar askënd nevojë për ndihmë mjekësore . Kushtetuta e Organizatës Botërore Shëndetësisë është nënshkruar nga gjitha 69 shtetet e Kombeve Bashkuara me 22 korrik 1946 , me mbledhjen e parë Asamblesë Botërore Shëndetësisë përfunduar 24 korrik 1948 . Ajo inkorporuar Zyrës Ndërkombëtare d’ Higjena Publique dhe Ligën e Organizatës Kombeve Shëndetësisë . nga krijimi i saj , ajo ka luajtur një rol kryesor çrrënjosjen e lisë . Prioritetet e tanishme përfshijnë sëmundjeve ngjitëse , veçanti , HIV / AIDS , malaries dhe tuberkulozit ; zbutja e efekteve sëmundjeve jo transmetueshme ; shëndetin seksual dhe riprodhues , zhvillimin , dhe plakje ; ushqyerit , siguria ushqimore dhe ushqim shëndetshëm ; shëndetit punë ; abuzimin e substancave ; dhe me makinë e zhvillimit raportimit , publikimeve dhe rrjeteve . Kush është përgjegjës për Raportin Botërore Shëndetësisë , një botim kryesor ndërkombëtar për shëndetin , Anketës mbarë botën Botërore Shëndetësisë, dhe Dita Botërore e Shëndetit (7 prill çdo viti ) . Përdorimi i fjalës ” botëror ” , vend se ” ndërkombëtare ” , theksoi natyrën globale vërtetë asaj organizata është duke kërkuar për arritur . Kushtetuta e Organizatës Botërore Shëndetësisë është nënshkruar nga gjitha 61 shtetet e Kombeve Bashkuara nga 22 korrik 1946 . ajo ukështu agjencia e parë e specializuar e Kombeve Bashkuara me çdo anëtar i regjistruar . Kushtetuta e tij zyrtarisht hyri fuqi ditën e parë Botërore Shëndetësisë 7 prill 1948, kur ajo u ratifikuar nga anëtari 26 shtetit. Mbledhja e parë e Asamblesë Botërore Shëndetësisë përfundoi 24 korrik 1948 , duke siguruar një buxhet prej 5 milion $ për vitin 1949 . Andrija Stampar ishte presidenti i parë i Kuvendit , dhe G. Brock Chisholm u emërua Drejtor i Përgjithshëm i OBSH-së ,I cili ka shërbyer si Sekretar Ekzekutiv gjatë fazat e planifikimit . prioritetet e tij para qenë për kontrolluar përhapjen e malarias , tuberkulozit dhe për përmirësuar shëndetin e nënës dhe fëmijës , ushqyerit dhe higjienës mjedisore . Hapi i parë legjislativ u lidhur me përpilimin e statistikave sakta për përhapjen dhe sëmundshmërisë sëmundjes . Logon e Organizatës Botërore Shëndetësisë përmban si një simbol për shërim.

Reklama