Home » Glossary » Ibrahim Rugova

Ibrahim Rugova

Ibrahim Rugova u lind 2 dhjetor 1944 fshatin Cerrcë, komuna e Istogut, Kosovë.

10 janar 1945, komunistët jugosllavë ia pushkatojnë babain e tij Ukë Rugova dhe gjyshin Rrustë Rugova, kishte qenë luftëtar i njohur kundër çetave çetnike po depërtonin gjatë Luftës Dytë Botërore krahinën e Rugovës.

Ibrahim Rugova mbaroi shkollimin e mesëm Pejë 1967. Diplomoi Degën e Albanologjisë Fakultetit Filozofisë Universitetit Prishtinës 1971.

Zoti Rugova qëndroi gjatë një viti akademik (1976-77) Paris, Ecole Pratique des Hautes Etudes, nën mbikëqyrjen e Prof. Roland Barthes-it, ku ndoqi interesimet e veta shkencore studimin e letërsisë, me përqëndrim teorinë letrare.

Ibrahim Rugova mori doktoratën letërsisë Universitetin e Prishtinës 1984.

1996, Dr. Ibrahim Rugova u zgjodh anëtar korrespondent i Akademisë Arteve dhe Shkencave Kosovës.

Po këtë vit ai u shpall doktor nderi i Universitetit Parisit VIII Paris.

Autor i dhjetë librave (shih poshtë), Dr. Ibrahim Rugova ishte nismë redaktor gazetën e studentëve “Bota e re” dhe revistën shkencore “Dituria” (1971-72), botoheshin Prishtinë. Pastaj për afro dy dekada, Dr. Rugova punoi Institutin Albanologjik Prishtinës si hulumtues i letërsisë. Për një kohë ka qenë kryeredaktor i revistës “Gjurmime albanologjike”, e nxirrte ky Institut.

Dr. Rugova është zgjedhur kryetar i Shoqatës Shkrimtarëve Kosovës 1988, i cili ubërthamë e fuqishme e lëvizjes shqiptare po kundërshtonte sundimin komunist serb/jugosllav Kosovë.

Si intelektual me nam i jepte zë kësaj lëvizjeje intelektuale e politike, Dr. Rugova u zgjodh 23 dhjetor 1989 kryetar i Lidhjes Demokratike Kosovës (LDK), partisë parë politike Kosovë e sfidoi drejtpërdrejt regjimin komunist fuqi.

LDK-ja u bë shpejt forca politike prijëse Kosovë, duke mbledhur shumicën e popullit, edhe pse ndërkohë u shfaqën skenë edhe edhe parti e grupe tjera.

Nën udhëheqjen e Dr. Ibrahim Rugovës, LDK-ja, bashkëpunim me forcat e tjera politike shqiptare Kosovë dhe me Kuvendin e atëhershëm Kosovës, përmbylli kornizën ligjore për institucionalizimin e pavarësisë Kosovës.

Deklarata e Pavarësisë (2 korrik 1990), shpallja e Kosovës Republikë dhe miratimi i kushtetutës saj (7 shtator 1990), referendumi popullor për pavarësinë dhe sovranitetin e Kosovës mbajtur fund shtatorit vitit 1991, qenë prelud për zgjedhjet e para shumëpartiake për Kuvendin e Kosovës dhe zgjedhjet presidenciale Republikën e Kosovës 24 maj 1992.

LDK-ja fitoi shumicën dërrmuese deputetëve Kuvend, cilin përfaqësoheshin edhe tri parti tjera, ndërsa Dr. Ibrahim Rugova u zgjodh Kryetar i Republikës Kosovës me shumicë dërrmuese votës.

Dr. Ibrahim Rugova u rizgjodh Kryetar i Republikës Kosovës zgjedhjet e mbajtura mars vitit 1998. Partia e tij, LDK, fitoi shumicën e vendeve Kuvendin e Republikës Kosovës atë vit.

Nën udhëheqjen e Rugovës, LDK-ja fitoi 58% votave elektoratit zgjedhjet lokale, sponsorizuara ndërkombëtarisht, Kosovën e pasluftës, tetor vitit 2000.

Çmimet dhe titujt ndërkombëtarë:

1995, Dr. Rugovës iu dha Çmimi për paqe i Fondacionit Paul Litzer Danimarkë.

1996, Ibrahim Rugova u shpall Doktor Nderi (Honoris Causa) i Universitetit Parisit VIII Sorbonë, Francë.

1998, Rugova iu nda Çmimi Saharov i Parlamentit Evropian.

vitin 1999, Rugova mori Çmimin për paqe qytetit Mynster (Münster), Gjermani, ndërsa u shpall qytetar nderi i qyteteve italiane: Venedikut, Milanos dhe Breshias (Brecscia).

vitin 2000, Dr. Rugova mori Çmimin për paqe Unionit Demokratik Katalonisë “Manuel Carrasco i Formiguera”, Barcelonë, Spanjë.

vitin 2004, Fondacioni panevropian Coudenhove-Kalergi i ka ndarë Presidentit Kosovës, Dr. Ibrahim Rugova, Çmimin e Evropës për vitin 2004. Bartës mëhershëm Çmimit Evropës janë:

– Mbreti i Spanjës Huan Karlos, – Helmut Kol, – Ronald Regan-i, – Oto fon Habsburg dhe – Emil Konstantinesku.

vitin 2004, Gjenerali Xheri Bek, komandant i Brigadës Multinacionale KFOR-it Lindja, i cili ishte për një vizitë lamtumirëse te Presidenti i Kosovës ditën e hënë 16 shkurt 2004, ia dorëzoi Dr. Rugovës fletëlavdërimin e nënshkruar nga zëvendësguvernatorja e Pensilvanisë, znj. Kethrinë Bejkër Noll (Catherine Baker Knoll).

“… emër 12 milionë qytetarëve Pensilvanisë, dua t’ju shpreh lavdatë për arritjet tuaja jashtëzakonshme dhe t’ju falënderoj për miqësinë tuaj ndaj Shteteve Bashkuara.”  (znj. Kethrinë Bejkër Noll)

vitin 2004, Presidenti i Kosovës Dr.Ibrahim Rugova, një ceremoni solemne zhvilluar hënën 2 shkurt 2004, pasdite qytetin e Belgjikës Atverpen (Anvers), është shpallur Senator Nderi i Evropës nga Senati i Evropës. Ky është grupacion i figurave eminente skenës politike evropiane nga i cili nderohen personalitete botës politikës, gazetarisë, shkencave ekzakte apo humane cilët ka dhënë kontributin e tyre për demokracinë paqen, zhvillimin apo stabilitetin Evropë.

Edhe me kundërshtimet e këtyre viteve i kanë bërë skenën politike Ibrahim Rugovës, Presidenti i Kosovës ka patur kurajon vazhdojë përpiqet për idealin e tij një nga zonat vështira Ballkanit“.

Është shumë e vështirë luftosh për vetëvendosjen dhe vullnetin e lirë një populli vogël, kur kjo nuk korrespondon me dëshirën e popujve mëdhenj. Rugova vazhdoi luftojë vetëm, ndonjëherë pa hasur mirëkuptim për një ideal do mund t’i japë Evropës atë paqe për cilën ne kemi nevojë. Është pikërisht kjo gjë do ta nderojë sot me titullin Senator Evropian mos dekurajohet“. (Z. Oto fon Habsburg)

9 shtator 2004, Ibrahim Rugova u shpall Doktor Nderi (Honoris Causa) i Universitetit Tiranës.

20 nëntor 2005, Këshilli i Qytetit Nju Jorkut e ka nderuar presidentin e Kosovës, Ibrahim Rugova, me një mirënjohje veçantë për përkushtimin e tij afirmimin e parimeve demokracisë dhe për udhëheqjen e tij politike frymëzuese.

21 janar 2006, pushon rrahuri zemra e Presidentit Parë Kosovës, Ibrahim Rugova

Reklama