Home » Glossary » Gripi

Gripi

Gripi është një sëmundje ngjitëse e shkaktuar nga virusi i familjes orthomyxoviridae. Është një sëmundje sezonale dhe shkakton dëmin madh midis moshuarve dhe fëmijëve.

Si epidemi e gripit ose grip i rëndë merret kur 10-20 % e popullsisë një regjioni janë infektuar. Bartësit aktivë dhe njëherit kryesor infektimit janë fëmijët.

Shkaktarë epidemisë dhe pandemisë janë viruset epidemik grupit A dhe rrallë herë grupit B. Këta virus janë gjendje ndërrojnë gjatë kohës molekulat antigjene sipërfaqes : Hemaglutin (H) dhe Neuraminidase (N) dhe këtë gjatë një ri-infektimi depërtojnë sistemin e imunitetit njeriut.

Për këtë shkak vitin 1948, Organizata Botërore e Shëndetësisë ka krijuar një rrjetë prej 110 laboratorëve, cilët punohet për lokalizimin, identifikimin dhe përcjelljen e krijimit varianteve reja viruseve. bazë rezultateve këtij rrjeti, organizata parashikon rrjedhat e zhvillimit varianteve, për cilat i informon shtetet anëtare.

Pandemitë e shekullit XX janë emërtuar nga vendi, nga i cili rrjedhin :

  • 1918 – 1920 “Gripi spanjoll” ka lënë pas vete 20 – 50 milionë vdekur.
  • 1957 – 1958 “Gripi aziatik” ka lënë pas vete diku 1 milionë vdekur.
  • 1968 – 1969 “Gripi i Hongkongut” ka lënë pas vete diku 1 milionë vdekur.

Pandemia edhe tutje kohën e tashme është një rrezik i vërtet për shëndetin mbarë rruzullin tokësor. Sipas Organizatës Botërore Shëndetësisë, përhapja e një epidemie gripit paraqet një ndër rreziqet mëdha duke llogaritur sistemet e mbingarkuara shëndetësore shumë vende botës.

Reklama