Home » Glossary » Dashi

Dashi

DASH m.

1. Mashkulli i deles. Dash i bardhë (i zi). Dash i egër dash me brirë përkulur rron zakonisht pllajat e maleve larta. Dash shyt. Dash i tredhur (tredhak). Dash vargër. Dash race. Dashi i këmborës. Mish dashi. Kokë dashi. Brirët e dashit. Zihen si deshtë. Avash, avash bëhet shelegu dash. fj.u. Dashit rritur nuk i dridhet briri. fj.u.

2. kryes. Pjesët e dala prej guri dy anët e vatrës. Deshtë e oxhakut. Deshtë e zjarrit.

3. hist. Tra i madh me majë prej metali, përdorej si mjet për shpuar muret e kështjellave a për shpërthyer portat e tyre. E goditnin portën me dash. I shembën muret me dash.

4. astr. Yjësia e parë e zodiakut.

5. fig. Njeri i shëndoshë, i bukur dhe i hijshëm (sidomos për fëmijët).

Reklama