Home » Glossary » Akrepi

Akrepi

Akrep

  • <i>m.sh.
  1. <i>zool. Kafshë e vogël helmuese me ngjyrë zezë, me këmbë nyja-nyja, me dy gëthapë përpara dhe me një thumb përkulshëm nga pas; sfurkth, përçollak. <i>Akrep i zi. Helmi i akrepit. Vaj akrepi bar përgatitet me vaj e me helmin e akrepit dhe përdoret mjekësinë popullore. <i>Fole akrepash. E hëngri (e pickoi) akrepi.
  2. <i>keq. Njeri dorështrënguar.
  3. <i>keq. Njeri shpirtkeq, i pabesë e tinëzar.
  • <i>m.sh. –

Secila nga shigjetëzat, rrotullohen fushën e sahatit për treguar orën, minutat ose sekondat; shigjetëz treguese aparatet matëse, ngjashme me orën, gjilpërë. <i>Akrepat e sahatit. Akrepi i madh (i minutave). Akrepi i vogël (i orëve). Akrepi i hollë (i sekondave). drejtim akrepave sahatit. Lëviz akrepat.

  • Akrep uji <i>zool. – Insekt dëmtues, rron nëpër orizoret dhe bren rrënjët e orizit.
Reklama