Home » Lajme

Kategori: Lajme

Lajme

1990-2017, të fundit në Rajon për thithjen e fondeve të BE për energjinë dhe transportin

Nga viti 1990 deri fund vitit 2017 Shqipëria ka marrë 500 milionë euro financim nga Bashkimi Europian kryesisht për nxitjen e projekteve energji dhe transport. Sipas statistikave Eurostat kjo vlerë ishte e ulëta ndër vendet tjera rajonit, përveç Kosovës është shtet i ri.

Bashkimi Europian dha gjithsej 10.1 miliardë euro për përmirësimin e infrastrukturës Ballkanin Perëndimor gjatë periudhës 1990-2017, ku shumë se gjysma e financimit u përfitua nga Serbia.

Pas Serbisë vlera e lartë e financimeve u përfitua nga Bosnja me rreth 2.4 miliardë euro për projektet e transportit dhe energjisë.

Maqedonia përfitoi 900 milionë euro, Mali i Zi  700 milionë euro, Shqipëria 500 milionë euro dhe Kosova 300 milionë euro.

Rrjetet e transportit dhe energjisë lidhura mirë, brenda rajonit dhe me vendet fqinje anëtare BE-së, janë vendimtare për një rritje qëndrueshme ekonomike Ballkanin Perëndimor dhe gjerë.

Lidhja dixhitale e shpejtë dhe e sigurt dhe e cilësisë lartë është gjithashtu një parakusht për një ekonomi dhe shoqëri moderne.

vitin 2015, Bashkimi Evropian filloi axhendën e Lidhjes për vazhduar përforcimin e zhvillimit ekonomik Ballkanit Perëndimor duke përmirësuar lidhjet kyçe transportit dhe energjisë ndërmjet vendeve. Modernizimi i mbi 300 km gjurmë hekurudhore synon ti bëjë lidhjet shpejta dhe sigurta.

Gjithashtu përmirësimi i bashkëpunimit ndërmjet vendeve Ballkanit do bëhet përmes Zonës Ekonomike Rajonale. Mbulimi me shkallë gjerë me infrastrukturë i zonave urbane me ato rurale dhe i shteteve me njëra -tjetrën do mund përmirësoje tej zhvillimin e Rajonit duke mundësuar integrimin shpejtë tij BE.

 

projektet-wb 1990-2017, të fundit në Rajon për thithjen e fondeve të BE për energjinë dhe transportin

The post 1990-2017, të fundit në Rajon për thithjen e fondeve të BE për energjinë dhe transportin appeared first on Revista Monitor.

Reklama

Shqiptarët shpenzuan jashtë 1.1 miliardë euro për 9 muaj, të huajt sollën…

Kthimi i Shqipërisë një destinacion preferuar për turistët po sjell shumë valutë vend. Sipas statistikave bilancit pagesave Bankës Shqipërisë, periudhën janar-shtator, huajt kanë sjellë vend 1.47 miliardë euro, niveli i lartë rekord i regjistruar ndonjëherë. raport me një vit parë, kjo shumë është rritur me 12%.

Vetëm tremujorin e tretë, përkon me kulmin e sezonit turistik vend, turistët dhe huajt shpenzuan vend 863 milionë euro, me një zgjerim prej 16% raport me njëjtën periudhë një viti parë.

herët, dhënat e INSTAT bënë ditur se indeksi i shitjeve neto volum për hotelet shënoi rritje 37,0 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017, duke shënuar sektorin me rritje lartë ekonomi këtë periudhë.

Sipas dhënave tjera INSTAT, numri i shtetasve huaj hyrë vendin tonë dhjetëmujorin e 2018 është rreth 5.4 milionë, duke u rritur me 17,3 %, krahasim me njëjtën periudhë vitit 2017, duke ndikuar pozitivisht aktivitetin e hoteleve. Shtimi i turistëve nga ana tjetër po nxit dhe investimet këtë sektor. Edhe sezoni turistik është zgjatur, pasi prenotimet fillojnë nga maji deri tetor.

 

Edhe shqiptarët nuk kursehen

Por, ndërsa huajt po shpenzojnë shumë tek ne, edhe shqiptarët nuk kursehen aspak kur dalin jashtë vendit. Po njëjtat dhëna Bankës Shqipërisë bëjnë ditur se udhëtimet e tyre, shqiptarët shpenzuan 1.1 miliardë euro, me një rritje prej 14% raport me njëjtën periudhë një viti parë. Shpenzimet kanë kërcyer tremujorin e tretë sezonit turistike, me 19.4%, duke arritur 486 milionë euro. Turqia është një destinacion i preferuar verë, me charterat drejt Antalias çdo vit shënojnë rritje dy shifrore, sipas dhënave raportuara nga Tirana International Airport.

 

Bilanci

Për 9 mujori, bilanci i udhëtimeve ka qenë pozitiv për Shqipërinë, me ardhurat neto kanë mbetur vend prej 359 milionë euro, me një rritje vjetore prej 6%. Ky bilanc është rritur me shpejtësi, nga 2013-a kur ai ishte negativ (dmth shqiptarët shpenzonin shumë jashtë sesa huajt tek ne), duke reflektuar rritjen e shpejtë turistëve.

bilanci-i-udheimeve Shqiptarët shpenzuan jashtë 1.1 miliardë euro për 9 muaj, të huajt sollën…

The post Shqiptarët shpenzuan jashtë 1.1 miliardë euro për 9 muaj, të huajt sollën… appeared first on Revista Monitor.

Sondazhi i KE: Shqiptarët më të pakënaqurit me arsimin në Europë

Shqiptarët janë pakënaqurit Europë me arsimin dhe janë njerëzit ardhura ulëta cilët e vuajnë shumë.

Sipas Anketës Cilësisë Jetës, zhvilluar nga Komisioni Europian vendet anëtare Bashkimit Europian dhe ato kandidate për tu anëtarësuar, Shqipëria ka nivelin ulët kënaqësisë me arsimin vend (satisfaction with education). Niveli i kënaqësisë vend është 5.8, ndërsa mesatarja e Europiane është 7.3.

Edhe krahasim me vendet e tjera kandidate për t’u anëtarësuar, shqiptarët janë sërish pakënaqurit. Nivelin lartë kënaqësisë ndaj arsimit e ka Serbia, pothuajse sa mesatarja e Bashkimit Europian. anketuarit atje kanë raportuar një nivel kënaqësie nga sistemi arsimor prej 7.2 pikë. Mali i zi gjithashtu ka një nivel lartë kënaqësie me sistemin arsimor, me një diferencë ngushtë me Serbinë, prej 6.7 pikësh. pas vendet ndiqen nga Maqedonia dhe Turqia me përkatësisht 6.1 dhe 6 pikë.

Europë, vendet me nivelin lartë kënaqësisë ndaj sistemit arsimor janë Danimarka me 8.2 pikë dhe Finlanda me 7.9 pikë. Ndërsa nivelin ulët e ka Greqia me 6.5 pikë.

Por siç tregojnë rezultat e Anketës Cilësisë Jetës, Shqipëria ka dhe pabarazinë madhe për sa i përket arsimit. Sipas ardhurave, pakënaqurit me arsimin vend janë njerëzit me ardhura ulëta. Eurofound i ka ndarë anketuarit katër klasa ardhurash (nga klasa I IV) duke i renditur nga e ulëta tek e larta. Individët me ardhura ulëta kanë nivelin ulët kënaqësisë ndaj arsimit, me 4.6 pikë. Ndryshe nga Shqipëri, vendin fqinj, Malin e Zi, anketuarit i përkasin nivelit ulët ardhurave kanë një nivel kënaqësie lartë se mesatarja.

kontrast me anketuarit ardhura ulëta, ata iu përkasin klasës IV ardhurave kanë raportuar relativisht lartë kënaqësie ndaj sistemit arsimor.

krahasim me vendet e rajonit për anketuarit ardhura larta, Shqipëria ka nivel lartë kënaqësisë ndaj arsimit.

Studentët shqiptarë prej shumë se 10 ditë janë ngritur protestë ndaj cilësisë universiteteve vend. Kërkesë kryesore e studentëve është përgjysmimi i tarifave universitare dhe përmirësimi i kushteve auditore dhe konvikte, duke rritur buxhetin për arsimin 5% Prodhimit Brendshëm Bruto. Arsimi iu rëndon shqiptarëve krahasuar me BE-në. Pesha e shpenzimeve për arsim ishte sa gati 4% e totalit shpenzimeve familjeve, nga 1% ishte mesatarja e Bashkimit Europian.

arsim3-1024x800 Sondazhi i KE: Shqiptarët më të pakënaqurit me arsimin në Europë

arsim3-1024x800 Sondazhi i KE: Shqiptarët më të pakënaqurit me arsimin në Europë

arsim3-1024x800 Sondazhi i KE: Shqiptarët më të pakënaqurit me arsimin në Europë

 

The post Sondazhi i KE: Shqiptarët më të pakënaqurit me arsimin në Europë appeared first on Revista Monitor.

Fidan Bejta, “Hero i Vitit 2018” në Suedi

Shqiptari nga Kosova, Fidan Bejta, do shpallet “Hero i Vitit 2018” Suedi. 29-vjeçari do nderohet mërkurën me titullin “Ëngjëlli mbrojtës”, pasi shpëtoi nga një sulm 20 fëmijë.

Ai kishte shpëtuar fëmijët teksa luanin një shesh lojërash, kur një grua i ka ndjekur fëmijët, duke tentuar t’i godasë ata.

Bejta është shprehur shumë i kënaqur do marrë këtë titull, derisa ka treguar se si ndodhi ngjarja,përcjell albinfo.ch.

Edhe djali i tij ishte mesin e fëmijëve. Ai pa gruan i sulmonte fëmijët, dhe pa hezitim shkoi te ajo. Gruaja e gjuan Fidanin me thikë, por shpëton pa pasoja.

Fidan Bejta e ndaloi gruan me thikë sheshin e lojërave. Kështu ai rrezikoi jetën, duke i shpëtuar fëmijët e tjerë.

The post Fidan Bejta, “Hero i Vitit 2018” në Suedi appeared first on KultPlus.

Zakone të çuditshme të shkrimtarëve të njohur…

Çdo shkrimtar ka një rutinë ditore pune, një strategji përcaktuar mirë për “luftuar me letrën e bardhë”. gjithëve, edhe shkrimtarëve njohur, u ndodh kenë atë rëndom quhet bllok i shkrimtarit.

Ose thjesht nuk kanë motivimin e duhur për shkruar diçka. raste tilla, secili ka mënyrat e tij për rigjetur frymëzimin… dhe disa janë mjaft zakonshme, ndërsa disa çuditshme…

Mark Tuein shkruante shtrat

Dhe jo vetëm ai, por edhe Xhorxh Oruell, Edith Uarton, Marsel Prust shkruanin ndërsa rrinin shtrirë shtrat. Autori i njohur amerikan Truman Kapote e cilësoi veten një herë si “shkrimtar horizontal”, sepse nuk mund as mendonte e as shkruante nëse nuk shkrihej parë shtrat.

Ernest Hemingueji shkruante këmbë

ndryshim plotë nga shkrimtarët e mësipërm, Hemingueji, Dikens, Virxhinia Ulf, shkruanin këmbë. Kjo metodë mund jetë e mirë edhe për arsye shëndetësore, duke marrë parasysh problemet shkakton për shpinën qëndrimi i gjatë ulur.

Vladimir Nabokov shkruante letra treguese

Vladimir Nabokov, autori i “Lolitës”, i ka shkruar gjithë librat e tij letra vogla treguese, cilat i mbante kuti vogla ose edhe nën jastëk, kur shkruante natën.

Aleksandër Dyma përdorte një sistem ngjyrash

Autori francez Aleksandër Dyma i shkroi romanet e tij njohur “Tre musketierët” dhe “Konti i Monte Kristos” duke përdorur një sistem ngjyrash. Duket e çuditshme dhe e vështirë apo jo? Jo për Dyman, i cili përdorte ngjyrat për llojet e shkrimeve: blunë për shkrimet e tij fiksion, rozën për artikujt dhe verdhën për poezinë.

Viktor Hygo shkruante lakuriq

Ndërsa po i afrohej afati për dorëzuar dorëshkrimin e “Katedralja e Parisit”, Hygo e kuptoi se nuk kishte gjë vijë, kështu urdhëroi shërbyesin personal t’ia merrte gjitha rrobat dhe ikte nga shtëpia. këtë mënyrë ai nuk do ishte gjendje dilte nga shtëpia. Kur kishte ftohtë, Hygoi mblidhej me një batanije dhe shkruante. Ia vlejti ama, e dorëzoi librin kohë.

Honore de Balzak pinte kafe, shumë kafe

Romancieri francez Honoré de Balzak pinte rreth 50 filxhanë kafe ditë. Mëlçinë mund ta kishte copë, ama sasia e kafeinës e mbante motivuar për shkruar. Disa studiues thonë se ai thuajse nuk kishte fjetur gjatë kohës shkroi kryeveprën e tij “Komedia njerëzore”. Përveç Balzakut, edhe Volteri ishte i varur nga kafeina./botimeshqip

The post Zakone të çuditshme të shkrimtarëve të njohur… appeared first on KultPlus.

“Nëse e urreni një person, ju urreni diçka tek ai që është pjesë edhe e juaja”

“Mësoje atë duhet merret seriozisht dhe qesh me pjesën tjetër”.

Nëse e urreni një person, ju urreni diçka tek ai është pjesë edhe e juaja. Ajo nuk është pjesë e jonë nuk na shqetëson”.

Ne jemi Hënë dhe Diell, dashur miq; ne jem Tokë dhe Det. Nuk është qëllimi ynë bëhemi tjetër kush; qëllimi ynë është ta njohim njëri – tjetrin. mësojm ta shohim “tjetrën” dhe ta nderojmë për atë është”.

“Dashuria nuk është për na bërë lumtur. Unë besoj se ajo ekziston për ta treguar se sa shumë mund durojmë”.

– Herman Hesse

The post “Nëse e urreni një person, ju urreni diçka tek ai që është pjesë edhe e juaja” appeared first on KultPlus.

“Xherdan Shaqiri, sonte ma rrotullove barkun”

Xherdan Shaqiri ka qenë heroi i ndeshjes derbin e Premierligës ku Liverpooli e mposhti Manchester United me rezultat 3-1.
Mesfushori shqiptar shënoi dy gola duke i mbajtur Reds vendin e parë tabelë pas javëssë 17-të.

Disa fjalë e emocione për i ka ndarë edhe Adnan Mervoci, duke thënë se kjo i ka kujtuar paraardhësin e tij, Fadil Vokrrin.

Ma kujtove paraardhësin tënd!
Sonte po ta fali por tjetër herë jo dy gola përnjëherë!
Mëshirë o’ burrë, mëshirë se ma kujtove “Katunarin tim”, e paraardhësin tënd, Fadil VOKRRIN!
Po ku ka nderim e respekt për paraardhësin se suksesi i pasardhësit!
Xherdan, Zoti t’rujtë e mos u ndal!
Sonte ma rrotullove barkun për Fadilin por hallall Ty!

Foto: Me “Katunarin tim”, Paris, nëntor 1997

48375162_2077121352331337_4021146522241466368_n “Xherdan Shaqiri, sonte ma rrotullove barkun”

The post “Xherdan Shaqiri, sonte ma rrotullove barkun” appeared first on KultPlus.

Vjen reagimi i Shaqirit pas spektaklit të sotëm

Pas dy super golave me Liverpoolin ndaj Manchester Unitedit, Shaqiri fund ka reaguar rrjete sociale.

Futbollisti nga Zhegra i vetëm e mposhti Manchester Unitedin, duke i shënuar dy gola për vetëm shtatë minuta.Dy golat e Shaqirit kanë bërë Liverpooli sërish marrë kreun e Premierligës.

Shaqiri ka postuar një foto ‘Instagram’ nga festa e tij pas golit parë, ku ka shkruar “Ne jemi Liverpooli”.27-vjeçari deri tani ka shënuar 5 gola për Liverpoolin këtë sezon. /Insporti.com

View this post on Instagram

1f60d Vjen reagimi i Shaqirit pas spektaklit të sotëm1f60d Vjen reagimi i Shaqirit pas spektaklit të sotëm1f60d Vjen reagimi i Shaqirit pas spektaklit të sotëm1f60d Vjen reagimi i Shaqirit pas spektaklit të sotëm1f60d Vjen reagimi i Shaqirit pas spektaklit të sotëm #XS23 #LFC #weareliverpool 1f60d Vjen reagimi i Shaqirit pas spektaklit të sotëm

A post shared by XS (@shaqirixherdan) on

//www.instagram.com/embed.js

The post Vjen reagimi i Shaqirit pas spektaklit të sotëm appeared first on KultPlus.

Hani i Pazarit, një gur i çmuar në trashëgiminë historike të Korçës

Korça, e simbolizuar dhe si “Parisi i Vogël”, një epiqendër e kulturës dhe e zhvillimit vendit tonë, me një histori lashtë dhe tepër diversive, e banuar nga mijëvjeçari i katërt p.e.s., me vendbanim quajtur “Fushëgropa e Korçës” udhëhiqej nga një dinasti e Mbretërisë ilire, e dëshmuar nga arkifakte shumta si ato gjetura Kamenicë, Podgorie, Maliq e Devoll, edhe sot mbetet një nga qendrat vizituara vend.

Kush e ka vizituar Korçën ka vizituar një pjesë historisë, kulturës dhe elitës shqiptare.

Edhe Mesjeta ka lënë gjurmët e saja këtë qytet interesant. qendër qytetit ndodhet Pazari i Vjetër, me ndërtesat karakteristike periudhës mesjetare përfaqësojnë miri traditën dhe historinë e kësaj periudhe. Duke filuar nga gurët e kalldrëmit, e deri te çatitë e shtëpive, çdo element, çdo veçori plotëson mënyrë harmonike zonën bukur qytetit. Pra, qendër Korçës ndodhet Pazari i Vjetër dhe qendër tij, menjëherë bie sy “Hani i Pazarit”, ndërtesa 350-vjeçare, e restauruar tërësisht për herë parë pas periudhës diktaturës.

Deri vonë kjo ndërtesë ka mbajtur emrin “Hani i Elbasanit”, pasi vinin shumë tregtarë nga ky qytet. Këtë dëshmi e jep dhe Eda Kucaj, pronarja e “Hanit Pazarit” me profesion arkitekte, e cila me iniciativën e saj mori përsipër ta kthejë këtë vend një nga pikat atraktive qytetit për turistët vendas dhe huaj. “Janë shumtë vizitorët mbushin ambientet hotelerike këtij kompleksi, sidomos gjatë fundjavave. Ata janë bujtës vendas dhe huaj, shumica bëhen kuriuozë për vlerat historike këtij mjedisi, por dhe për atë është arritur pas restaurimit, thotë ajo për ATSH.

Me një hapësirë prej 730 metra katrorë, aty gjen mjedise nga ndryshmet: hoteleri, restaurante, bare me muzikë live dhe mjedise lojërash argëtuese. gjitha shërbim vizitorit katër stinët e vitit. Korçës iu rikthye dhe një monument historik, por tashmë aktivitetin e tij plotë si dikur, por me ndryshimin se nuk stacionohen karvane kuajsh vinin nga Elbasani e jugu i vendit udhëtonin drejt Stambollit, por parkohen makina e autobusë turistësh huaj e vendas. “Hani i Pazarit” një tjetër gur i çmuar trazhgiminë e kulturës dhe historisë korçare.

hani5-1 Hani i Pazarit, një gur i çmuar në trashëgiminë historike të Korçës
hani5-1 Hani i Pazarit, një gur i çmuar në trashëgiminë historike të Korçës

The post Hani i Pazarit, një gur i çmuar në trashëgiminë historike të Korçës appeared first on KultPlus.

Kështu e befasoi Klea – Elgitin për ditëlindje (VIDEO)

Elgit Doda sot feston ditëlindje jubilare.

Këngëtari dhe kompozitori i njohur mbush plot tre dekada jetë.

30 vjetorin, normalisht se s’kishte si mos mungonte një festë e madhe.

Për këtë pjesë, është përkujdesur personi i zemrës, Klea Huta i organizuar festën surprizë një prej lokaleve Tiranës.

poshtë, inserte nga festa. /Prive.al

View this post on Instagram

Faleminderit 2764 Kështu e befasoi Klea – Elgitin për ditëlindje (VIDEO)2764 Kështu e befasoi Klea – Elgitin për ditëlindje (VIDEO) @kleahuta ,faleminderit te gjithe miqeve qe ishin me mua per te festuar,faleminderit shume dhe per urimet qe me keni derguar.Perqafime 2764 Kështu e befasoi Klea – Elgitin për ditëlindje (VIDEO)

A post shared by Elgit Doda2764 Kështu e befasoi Klea – Elgitin për ditëlindje (VIDEO) (@elgitdoda) on

//www.instagram.com/embed.js