Home » Shqipëri – Kosovë, pas patriotizmit, tregti me kosto dhe konflikte

Shqipëri – Kosovë, pas patriotizmit, tregti me kosto dhe konflikte

Poshtë zhargonit patriotik ndërmjet Shqipërisë dhe Kosovës, fakt ka një bashkëpunimin ekonomik mjaft dobët, me shumë kosto dhe konflikte. Tregtia me Shqipërinë nuk është aspak e lehtë, mendon kryetari i ri i Odës Ekonomike Kosovës, zoti Berat Rukiqi.

Ai tha se përveç tarifave doganore, tregtia me Shqipërinë ka kosto për shkak tarifave Rrugën e Kombit dhe një tarifë skanimi, cilat nuk aplikohen nga vendet e tjera me cilat Kosova ka bashkëpunim tregtar.

Gjithashtu, disa kërkesa mbi certifikata shoqërojnë produktet dhe vlera e lartë e tyre i kanë dobësuar mundësitë për tregti, shtoi ai. Bizneset Shqipëri lobojnë pranë qeverisë shqiptare për penguar disa artikuj prodhohen Kosovë futen Shqipëri, – shtoi tej Kryetari i Odës Ekonomike. Rukiqi përmendi lobet e birrës dhe miellit po vështirësojnë shitjen e produkteve Kosovës Shqipëri, duke theksuar mjedisi për produktet nga Shqipëria atje është i favorshëm.

 

Ecuria-e-tregtise-se-Shqiperise-me-Kosoven-858 Shqipëri – Kosovë, pas patriotizmit, tregti me kosto dhe konflikte

Shansi i humbur

kur Kosova u bë shtet vete 9 vjet parë, shqiptarët dhe qeveritë e dy anëve kufirit kanë dështuar krijimin e marrëdhënieve normale tregtare. gjithë historinë e saj tregtisë se lirë me jashtë, Shqipëria nuk njeh aq konflikte sa me Kosovën. Edhe Kosova nuk njeh pengesa tregtinë me jashtë sa me Shqipërinë. Rezultati final ka qenë dëm krijimit një tregu përbashkët, prej cilit do vinin mirat ekonomike për dy anët e njëjtit komb.

Qeveritë e dy shteteve kanë firmosur mbi 50 marrëveshje bashkëpunimi letër, por vend lehtësimit, konfliktet po thellohen për ditë. Shifrat tregojnë qartë se, pavarësisht se pjesë e njëjtit komb, tregtia ndërmjet vendeve mbetet modeste dhe shembujt tregojnë se, konkurrenca për tregjet ndërmjet vendeve ka penguar zgjerimin e tregtisë.

Marrëdhëniet me konflikte kulmuan vitin 2013, kur u përfshinë edhe autoritetet shtetërore dy vendeve. Për herë parë nga viti 1999, marrëdhëniet tregtare shënuan rënie vitin 2013, për shkak se, bllokimi i qumështit shqiptar tregjet e Kosovës u ndoq me bllokimin nga pala shqiptare importit mishit dhe miellit nga Kosova. tej, konflikti vijoi nga pala e Kosovës me bllokimin e materialeve ndërtimit. Gjatë verës vitit 2013, qeveria e Kosovës zhvendosi pikat e zhdoganimit mallrave, duke krijuar probleme për eksportuesit shqiptarë.
Sipas një studimi për tregtinë e jashtme, Kosova ka barrierat larta tregtare me Shqipërinë, pasi duhet plotësohen 8 dokumente, ndërsa me vendet e tjera nuk janë shumë se 6 a 7 tilla.

Ecuria-e-tregtise-se-Shqiperise-me-Kosoven-858 Shqipëri – Kosovë, pas patriotizmit, tregti me kosto dhe konflikte

Si mund lehtësohet tregtia

Alban Zusi nga Qendra Shqiptare ka bërë një studim nëpërmjet cilit ka dalë me propozime konkrete se si mund lehtësohen kostot e tregtisë ndërmjet Shqipërisë e Kosovës. Zusi thotë se ka mjete për lehtësuar tregtinë, edhe pa ndryshuar kodin doganor. Ai tha se Shqipëria dhe Kosova duhet nisin aplikojnë faturën-deklaratë. Kjo do thotë , kur një kamion niset nga Tirana Kosovë, fatura fiskale e Shqipërisë njihet edhe faturë eksporti dhe anasjelltas dhe deklarohet dy sistemet, tatimet e Shqipërisë dhe ato Kosovës.

pikën doganore duhet instalohet pajisja lexojë faturën fiskale dhe kështu, pas, malli gjurmohet për llogari Kosovës. Vetëm nëpërmjet këtij investimi, kostot për një procedurë doganore lehtësohen me gati 80 euro, pasi kamionit nuk i duhet ndalojë agjencitë doganore. Zusi tha se fatura-deklaratë është lehtësisht e aplikueshme dhe përdorimin e saj e njeh edhe Kodi Doganor. Vetëm nga kjo procedurë, shtoi ai, kostoja dhe koha shkurtohen ndjeshëm.

Aktualisht një biznesi shqiptar i duhet harxhojë për një eksport 2800 euro mall Kosovë, rreth 280 euro për procesin e zhdoganimit dhe shumë se dy ditë. Ai tha se, Shqipëria dhe Kosova duhet ndjekin modelin e BE për doganat, duke thjeshtuar procedurat dhe kostot. Edhe Arben Shkodra nga Shoqata e Prodhuesve Shqiptarë ka paqartësi lidhje me procedurat e ndryshme, vazhdimisht e kanë penguar biznesin për tregtuar mallra dy anët e kufirit. Shkodra propozon nisë puna për hartimin dhe implementimin e sistemit fiskal unifikuar mes dy vendeve tona dhe përgatitjen e kushteve për heqjen e pikave doganore.

 

Ecuria-e-tregtise-se-Shqiperise-me-Kosoven-858 Shqipëri – Kosovë, pas patriotizmit, tregti me kosto dhe konflikte

Ecuria-e-tregtise-se-Shqiperise-me-Kosoven-858 Shqipëri – Kosovë, pas patriotizmit, tregti me kosto dhe konflikte

 

Përparësitë e tregut përbashkët

Për shkak bazës ulët, rritja ekonomike si Shqipëri dhe Kosovë është e larta rajon, por ardhurat për frymë janë nivelet ulëta rajon. Dy shtetet kanë strukturë ngjashme ekonomisë. Bujqësia zë 10% strukturës PBB-së Kosovë dhe Shqipëri mbi 23%. Sektori i industrisë zë shumë se 10% PBB-së Kosovës, ndërsa Shqipëri 11%. Sektori i tregtisë zë 12% Kosovë dhe po kaq zë edhe PBB-në e Shqipërisë. Edhe sektorët e tjerë kanë peshë ngjashme. Përpos shumë ngjashmërive strukturën ekonomike, mentaliteti është i njëjtë dy anët e kufirit dhe këto elemente janë mjaftueshme për krijuar një treg përbashkët unik.

Kosova ka sipërfaqe 11 mijë kilometër katrorë dhe popullsi 2 milionë banorë, Shqipëria ka sipërfaqe28 mijë kilometër katrorë dhe 2.8 milionë banorë.
Nëse do unifikoheshin rregullat e tregtisë, taksat dhe politikat ekonomike, tregu i përbashkët do kishte rreth 5 milionë konsumatorë një territor prej 39 mijë kilometrash katrorë.

 

Ecuria-e-tregtise-se-Shqiperise-me-Kosoven-858 Shqipëri – Kosovë, pas patriotizmit, tregti me kosto dhe konflikte

 

këtë mënyrë, shqiptarët do krijonin bashkësinë madhe rajon pas Serbisë.
Duke pasur ende forcën e punës kulmin e produktivitetit, Kosova dhe Shqipëria një treg unik do ishin një ofertë joshëse për kompanitë e huaja, si aspektin e tregtar, ashtu dhe prodhimin e manifakturës.

Dëshira e hershme e bizneseve për një treg unik fakt nuk është bërë pjesë e axhendave përbashkëta qeverive, edhe pse spektakli këtë drejtim nuk ka munguar. Por tani kur bota është përfshirë një cikël gjatë krize, shtete vogla si Shqipëria dhe Kosova, do duhen bashkohen tregje shumë si nevojë emergjente për mbijetesë se sa për dëshirë patriotike.

 

Ecuria-e-tregtise-se-Shqiperise-me-Kosoven-858 Shqipëri – Kosovë, pas patriotizmit, tregti me kosto dhe konflikte

Ecuria-e-tregtise-se-Shqiperise-me-Kosoven-858 Shqipëri – Kosovë, pas patriotizmit, tregti me kosto dhe konflikte

 

 

The post Shqipëri – Kosovë, pas patriotizmit, tregti me kosto dhe konflikte appeared first on Revista Monitor.

Reklama