Home » Përdorimi i dinarit serb po i shkakton humbje buxhetit të Kosovës

Përdorimi i dinarit serb po i shkakton humbje buxhetit të Kosovës

territorin e Republikës Kosovës nuk mund paguash me dollarë, franga e lira, por jo larg Prishtinës mund blesh produkte me dinarin serb.

Pavarësisht Kushtetutës Kosovës ku është përcaktuar euro si valutë zyrtare, dinari serb vazhdon përdorët nga komuniteti serb komunat banuara me shumicë serbe.

Përdorimi i dinarit serb po i shkakton dëme buxhetit shtetit me miliona euro, kjo pasi kjo valutë nuk njihet vend dhe nuk deklarohet ATK shitjet bëhen përmes saj.

Ekspert ekonomisë vlerësojnë si dëmshëm përdorimin e tij aspektin ekonomik dhe shkelje kushtetutës.

Njohësi i çështjeve ekonomike, Lulëzim Beqiri,për Indeksonline thotë se përdorimi i dinarit serb rritë edhe ekonominë informale.

Ai thotë se 30-40% e ekonomisë zezë është ajo vjen nga veriu i vendit.

Republikën e Kosovës valutë zyrtare sipasKushtetutës Republikës Kosovës është euro, andaj përdorimi i dinarit serbbie ndesh me Kushtetutën dhe rregulloret e Bankës Qendrore, me një klikim tëthjesht web faqen e BQK-së shihet qartë se përdorimi i vetëm i valutës është euro, siç dihet enklavat serbe përdoret me madhe dinari serb, e nga icili shkaktohen miliona euro humbje buxhetit shtetit, gjithashtu është rrituredhe ekonominë informale, siç dihet nga analiza shumta ekonomia e zezëështë rreth 30- 40 % dhe pjesa e madhe vjen nga veriu i vendit i banuar me shumicë serbe. Pra komuniteti serb shkel Kushtetutën e shtetit vazhdimisht, pothuajse gëzon drejtat favorshme botë, por prapë vazhdon sytët’i ketë nga Beogradi”, ka thënë Beqiri për Indeksonline.

Edhe njohësi tjetër, Naim Gashi vlerëson se dinari serb nuk është valutë konvertibile dhe si e tillë mund ndikojë çmime vendbanimet serbe.

“Përdorimi i dinarit serb tregun e Kosovëspërveç se është shkelje e ligjit, Kushtetutës dhe sovranitetit vendit, ështëedhe i dëmshëm aspektin ekonomik. Dinari serbe nuk është valutë konvertibile dhe si e tillë mund ndikojë çmime vendbanimet serbe, sa herë kainflacion. Përdorimi i dinarit ka edhe kosto transakcionit pasi sa herë bëhet shkëmbimi me euro, ndikon shpenzimet e konsumatorit”, ka theksuarGashi.

Ai mes tjerash ka shtuar se përdorimi i dinarit serb ka pasoja ekonomike dhe si e tillë  Banka Qendrore duhet përdorë mekanizma për luftimin e kësaj dukurie.

Për mendimin tim Banka Qendrore e Kosovës duhet ti përdorë mekanizmat ligjorë për luftimin e kësaj dukurie e cila ka pasoja ekonomike dhe është cenim i rendit tonë kushtetues. Nuk ka asnjë arsye ekonomike për përdorimin e dinarit serb pasi ajo është një valutë jostabileka inflacion vazhdueshëm dhe është e papranueshme gjithë botën mepërjashtim Serbisë”, ka shtuar Gashi.

Indeksonline ka adresuar pyetje se pse ende lejohet përdorimi i dinarit serb dhe sa i kushton kjo buxhetit shtetit, mirëpo ,përgjigje konkrete nuk kanë dhënë zyrtarë nga ky institucion financiar.

Zëdhënës i BQK-së, Kushtrim Ahmeti një përgjigje për Indeksonline ka thënë se valuta zyrtarë është euro dhe se BQK ka specifikuar kufizimin e ekspozimit bankave ndaj rrezikut nga aktiviteti i këmbimit valuator.

“Valutë zyrtare për pagesa Kosovë ështëEuro. Sipas Rregullores për Rrezikun nga Aktiviteti me Valuta Huaja, BQK kaspecifikuar kufizimin e ekspozimit bankave ndaj rrezikut nga aktiviteti i këmbimit valutor. Për shumë, asnjë bankë nuk duhet ketë pozicion neto hapur valutës huaj, asnjë nga valutat e huaja tejkalon 15% kapitalit klasit I-rë saj, ku bankat janë pajtueshmëri me kërkesënë fjalë. Për shumë, ky pozicion ka bëjë me raportin mes mjeteve dhe obligimeve një banke e momentin ato zbriten, vlera e fituar tëmos jetë e madhe se 15% e kapitalit klasit parë”, thuhet përgjigjëne tij.

Edhe pse BQK e sheh si valutë zyrtarë euron,dinari serb përdorët komunat e banuara me popullsi serbe po shkakton pasoja për ekonominë.

The post Përdorimi i dinarit serb po i shkakton humbje buxhetit të Kosovës appeared first on Veriu.info.

Reklama