Home » Në vend të patriotizmit të rrejshëm folklorik, qeveritë e dy vendeve duhet të heqin barrierat

Në vend të patriotizmit të rrejshëm folklorik, qeveritë e dy vendeve duhet të heqin barrierat

Flet Naim Gashi ekspert i çështjeve ekonomisë Kosovë: Klubi i Prodhuesve Kosovar ka deklaruar dhjetëra herë se lehtë është eksportohet nga Kosova Zvicër se Shqipëri…

Ekspertët e ekonomisë Kosovës mendojnë se Shqipëria e ka vështirë zërë hapësirat e lëna bosh tregun e Kosovës nga barrierat ndaj importeve Serbe, pasi qeveria Rama sipas tij e ka vënë një dogane re rrugën e Kombit.

Naim Gashi ekspert i çështjeve ekonomisë Kosovë thotë se, aktualisht Kosova, 45% mallrave i importon nga vendet e BE-së dhe nëse e rrisim importin nga BE-ja, rajoni dhe Turqia nuk do ketë asnjë disbalancë treg, përkundrazi do te importohen mallra cilësore se ato kanë ardhur nga Serbia.

Naim-Gashi-858 Në vend të patriotizmit të rrejshëm folklorik, qeveritë e dy vendeve duhet të heqin barrieratCilët artikuj do ndikohen nga rritja e tarifave?

Deri tani importi i mallrave nga Serbia ka qenë 14% e totalit, ose e thënë me shifra 440 milionë euro. Pjesa dërmuese e këtij importi është grurë, materiale ndërtimore, dhe produkte ushqimore. Materialet ndërtimore me prejardhje nga argjila mund zëvendësohen pa asnjë problem nga prodhuesit vendorë, ndërsa importi i grurit duhet orientuar nga vendet e rajonit, Hungaria, Turqia etj.

A rrezikojnë këto masa destabilizojnë ekuilibrin makroenomik vendit?

Asnjë çekuilibrim tregut nuk ka dhe as nuk pritet ketë, ka një përpjekje nga bizneset kosovare lidhura me ato serbe, krijojnë një panik treg nëpërmjet rritjes spekulative çmimeve. Aktualisht Kosova importon 45% mallrave nga vendet e BE-së, nëse e rrisim importin nga BE-ja, rajoni dhe Turqia nuk do ketë asnjë disbalancë treg, përkundrazi mendoj do importohen mallra cilësore se ato kanë ardhur nga Serbia.

A mund jetë Shqipëria zëvendësuese për ndonjë nga artikujt importoheshin nga Serbia?

Shqipëria është porta e parë e Kosovës për zëvendësimin e prodhimeve nga Serbia. Fatkeqësisht qeveria e Shqipërisë vend se bëhet pjesë e politikave për rritjen e bashkëpunimit ekonomik dhe tregtar, kryeministri Rama ka marrë flamurin e ndarjes Kosovës, një projekt i zier kuzhinat e Beogradit prej dekadash me radhë. Ekonomia e Kosovës dhe e Shqipërisë janë komplementare me njëra-tjetrën, por fatkeqësisht deri tani kjo nuk ka funksionuar, edhe pse potencialet janë jashtëzakonisht mëdha.

vend patriotizmit rrejshëm folklorik, qeveritë e dy vendeve duhet marrin hapa konkret për heqjen e gjitha barrierave dhe nxitjen e investimeve përbashkëta. Klubi i Prodhuesve Kosovarë ka deklaruar dhjetëra herë se lehtë është eksportohet nga Kosova Zvicër se Shqipëri. vend se krijojë lehtësi tregtare, qeveria Rama ka vendosur “një pikë re kufitare” Kalimash, ku gjobiten bizneset e dyja vendeve, kryesisht ato nga Kosova shkëmbejnë mallra ndërmjet tyre.

 

The post Në vend të patriotizmit të rrejshëm folklorik, qeveritë e dy vendeve duhet të heqin barrierat appeared first on Revista Monitor.

Reklama