Home » Shteti i sotem serb produkt i nje akti kriminal

Shteti i sotem serb produkt i nje akti kriminal

Fadil Kajtazi

Me 11 nëntor, Paris mbahet ceremonia solemne e 100-vjetorit nga përfundimi i Luftës Parë Botërore
Kjo luftë filloi nga një akt terrorist i organizuar nga Serbia dhe i përkrahur nga Rusia, ku nga ky akt terrorist fitoi shumti Serbia pasi me 1918, krijimi i Mbretrisë Serbo – Koroato – Sllovene uduke grabitur tokat shqiptare, bullgare, rumune, hungareze dhe austriake.

Si rrodhën ngjarjet:

Dragutin Dimitrieviq Apis (1876-1917), nga historianet serb konsiderohet si njëri ndër zbuluesit zot i shërbimeve serbe. Ai bashku me grupin e oficerëve është pjesëmarrës përmbysjen e Dinastisë Obrenoviqve me 1903 duke bërë atentat mbretin Aleksandër i cili politikisht ishte i ndikuar nga Austrohungaria dhe Evropa. shenjë revolte për këtë akt, Qeveria e Britanisë Madhe shkëput marrëdhëniet diplomatike me Serbinë, ndërkohë kjo vrasje hap rrugë fron kthehet dinastia e Karagjorgjeviqve kurse me 1904 pushtetin ta merrë krahu i ndikuar nga Rusia dhe i udhëhequr nga Nikolla Pashiq (i cili deri këtë kohë kishe pas funksionet e kryetarit Partisë Radikale, kryetar i Qeverisë Serbisë 1891-1892, përfaqësues diplomatik i Serbisë Rusi-Petrograd 1893-1894). Pas kësaj Apis si mbështetësi kryesor i Pashiqit ngjitet me shpejtësi hierarkinë ushtarake serbe dhe mbërrin gradën kolonel Shtabin Qendror Ushtrisë Serbisë.
Për realizuar qëllimet e veta ekspansioniste drejtim Bosnjës, Shqipërisë dhe Maqedonisë, Qeverisë Serbe kësaj kohe nuk i mjaftonin vetëm organet legale saja. Tentativat e para bëhen menjëherë pas marrjes pushtetit nga Partia Radikale. aksion drejtim Kosovës niset grupi i çetnikëve i udhëhequr nga Vojvoda Angjellko i cili asgjësohet pasi kundërzbulimi i Ushtrisë Osmane si duket ka pasur informacion saktë për qëllimet e këtij grupi.
Me kalimin e kohës veprimtaria çetnike Kosovë dhe Maqedoni ( ishin nën Perandorinë Osmane) intensifikohet dhe legalizohet dhe vazhdimësi fillon përkrahet haptazi nga Qeveria Serbe. Veprimet e grupeve çetnike drejtim Bosnjës e cila ishte nën pushtimin Austrohungarisë nuk mund zhvilloheshin hapur sikur kundër tokave nën Perandorinë Osmane. Ato kërkonin kamuflim dhe maturi. Për rritur efikasitetin e veprimtarisë agjenturore ofanzive drejtim Austrohungarisë dhe për heq përgjegjësinë nga vetja Qeveria e Serbisë me 1911 formon organizatën e fshehtë“Bashkim apo vdekje vonë është quajtur “Dora e zezë”. Se “Dora e zezë” ishte organizatë e kontrolluar nga shteti serb, provohet “Raportin e Vitit 1913, për shkaqet e Luftrave Ballkanike”, e hartuar nga Carngie Endowment. këtë raport, detale përshkruhen shumë krime llahtarshme kryera nga kjo organizatë territoret e Maqedonisë, Kosovës dhe Shqipërisë, pushtuara këtë kohë nga Ushtria Serbe. Sipas kërij raporti, 1913, Shkup, pranë konsullatës ruse gjendej “Shtëpia e zezë” seli e organizatës. Aty thuhet se: “Krimet shëmtuara u kryen nga kjo organizat sekrete, e njohur gjithë botën dhe nën një mbrojtje fuqishme. Ishte favorin e qeverisë mbante nën dorë një forcë papërgjegjshme, e cila shumë shpejt do bëhej shumë e fuqishme, dhe po ta donte puna ajo mund braktisej me lehtësi”
“Dora e zezë” udhëhiqej nga nga koloneli Apis i cili e koordinonte veprimtarinë përputhje me politikën zyrtare serbe dhe kuadër saj 28 qershor 1914 organizon Atentatin e famshëm Sarajevës i cili destabilizoi Evropën dhe çoj fillimin e Luftës Parë Botërore. Sado “Beogradi dhe proktektoret e tij, Rusia dhe Franca”, u përpoqën atentatin ta cilsojnë si vepër ndërmarë nga grupe ekzaltuara nacionaliste serbe, gjitha gjurmët qonin drejtim asaj se atentatin e kishte organizuar “Dora e zezë” dhe se Qeveria serbe kishte dijeni për këtë.

Pas pushtimit Serbisë nga Austroungaria, qeveria dhe ushtria serbe tërhiqen dhe vendosen Ishullin Grek Kretës. Edhe pse shtetet aleate perëndimore e fajësonin Serbinë si iniciatore luftës, qeveria e saj deri 1917 nuk pranonte fajin dhe nuk merakosej për zhvillimin e ngjarjeve politiko-ushtarake Evropë. Vetëm pas disfatave Ushtrisë Ruse Frontin e Lindjes dhe fillimit luftës qytetare Rusi me 1917 mes bolshevikëve dhe forcave qeveritare cariste, fillon brengosja e diplomacisë serbe për pozitën e Serbisë rrethanat e zhvillimit Evropën e Luftës Parë dhe pas saj.
Pashiqi duke i përcjellë zhvillimet Rusi pa se fuqia a aleatit kryesorë tij po venitet dhe ndjeu rrezikun i kanosej Serbisë arenën ndërkombëtare. Për këtë ai veproi shpejt dhe qershor 1917 prezencë vëzhguesve ndërkombëtarë (francez dhe anglez) organizoi një gjyq ushtarak cilin Dragutin Dimitrieviq Apis dhe grupi i oficerëve organizatës “Dora e zezë” u shpallën fajtorë dhe u dënuan me vdekje.
Ekzekutimi i Apisit ume 26 korrik Kretë, kurse Qeveria e Serbisë u rehabilitua nga qeveritë perëndimore. Për këtë ajo edhe pse ishte iniciatore e luftës u shpërblye dhe fitoi shumti. Si kompensim me 1918 fuqitë fituese luftës pranuan krijimin e Mbretërisë Serbo-Kroato-Sllovene ku shpërblimi i madh për Serbinë ishte futja e Kosovës dhe Maqedonisë sovranitetin e saj. Për ta shpërblyer veprimtarinë patriotike kolonel Apisit shteti serb gjeti momentin e volitshëm. Kur pjesa e madhe e botës rimëkëmbej nga pasojat e Luftës Dytë Botërore, kur lufta e ftohtë kishte filluar marrë hov dhe kur llahtaria e Luftës Partë Botërorë i përkiste kaluarës dhe nën zhvillimin e ngjarjeve reja pak rëndësi kishte se kush ishte fajtorë për 28 qershorin e 1914. këto kushte me 1953 Beograd u përsërit procesi gjyqësorë kundër Apisit dhe tjerëve ku ata u shpallën pafajshëm.

The post Shteti i sotem serb produkt i nje akti kriminal appeared first on XL Press – Communications Media.

Reklama