Home » Rritet numri i fëmijëve të sëmurë nga diabeti në Maqedoni

Rritet numri i fëmijëve të sëmurë nga diabeti në Maqedoni

Rritet numri i fëmijëve me diabet tip 1 Maqedoni. Çdo vit, zbulohen rreth 40 raste reja. Rreth 300 pacientë me diabet regjistrohen Klinikën e Sëmundjeve Fëmijëve.

Sipas profesorit Zoran Guçev, shkenca ende nuk ka përgjigje se pse kjo sëmundje po rritet popullatën re. Cilësia e terapisë dhe sistemet e reja insulinës për matjen e glukozës gjak brenda 24 orëve janë nevojshme për monitoruar gjendjen e fëmijës.

DIABETI Rritet numri i fëmijëve të sëmurë nga diabeti në Maqedoni

“Shumica e prindërve nuk flenë gjatë natës dhe shkojnë tek fëmijët e tyre për matur nivelin e sheqerit gjak. Është me vërtetë e komplikuar dhe e bën jetën vështirë. Me sistemet e reja Ednba-së, jeta e tyre po lehtësohet, dhe nga ana tjetër njerëzit janë relaksuar, Guçev, nga Klinika për Sëmundjet Pediatrike.

Ministri Venko Filipçe tha se ishte i njohur me këtë problem prindërve fëmijëve me diabet dhe njoftoi se nga viti i ardhshëm do ofronin sisteme tilla reja për matjen e glukozës gjak.

Për rreth një muaj, njerëzit me diabet Maqedoni do marrin terapinë e insulinës nga tenderi i ri dyvjeçar.

Reklama