Home » Kontrollet kufitare po dëmtojnë rëndë Schengen

Kontrollet kufitare po dëmtojnë rëndë Schengen

Zona europiane rrezikon komprometohet

 

Kontrollet kufitare brenda zonës Schengen pretendohet mbeten vetëm një çështje e kaluarës. Për një gjeneratë, udhëtimi pa pasaporta u mundësua pjesën madhe Europës (22 nga 28 shtetet anëtare Bashkimit Europian janë pjesë e Schengen, bashku edhe me katër shtete nuk janë pjesë e BE-së). Kontrollet kufitare ishin përkohshme dhe ato zgjasin shumë pak, p.sh., kohën deri sa përfundonte një samit politik apo një turne futbolli, shkruan The Economist.

nga kriza e refugjatëve e vitit 2015, kontrollet “e përkohshme” kufi, janë shndërruar thuajse kontrolle përhershme kufitare gjashtë shtete europiane. Pas njoftimeve koordinuara këtë muaj nga Franca, Gjermania, Austria, Danimarka, Suedia dhe Norvegjia, kontrollet ekzistuese mund vazhdojnë edhe për gjashtë muaj.

Autoritetet franceze shprehen se ato janë nevojshme për parandaluar terrorizimin, duke përmendur dy prej sulmeve fatale gjatë këtij viti. Shtete tjera e argumentojnë vendimin e tyre mbi kontrollet kufitare, për parandaluar hyrjen e njerëzve cilët veprojnë mënyrë paligjshme Europë.

Midis janarit dhe gushtit këtij viti, nga kufiri austriak hynë Gjermani mënyrë paligjshme rreth 7,467 persona. Nga këta, 3,818 u kthyen, ndërsa pjesa tjetër kërkoi azil. këtë situatë, ministri i Brendshëm gjerman, Horst Seehofer, tha se vendin e tij “kërkesat për rritjen e kontrolleve kufitare Bllokut nuk janë përmbushur aktualisht”. Megjithatë, disa nuk pajtohen me këtë fakt. “Nuk ka asnjë justifikim objektiv për vendosjen e kontrolleve kufijve brendshëm”, u shpreh Marie De Somer, analiste Qendrën e Politikave Europiane Bruksel.

Hyrjet e emigrantëve nga gjitha rrugët e mundshme janë ulur me 95% nga fillimi i krizës. Edhe numri i lëvizjeve sekondare (kur emigrantët lëvizin nga vendi ku ata shkojnë fillimisht Europë drejt një tjetri) është ulur. Fatkeqësisht, për Gjermaninë dhe Austrinë, shifrat mbeten larta. Edhe vendosja e kontrolleve shoqërohet me një kosto caktuar.

Parlamenti Europian vlerëson se rivendosja e kontrolleve kufitare zonën Schengen mund kushtojë deri 20 miliardë euro shpenzime fillestare dhe deri 2 miliardë euro shpenzime vjetore operative. Ka edhe efekte indirekte, pasi kontrollet e identifikimit vonojnë jo vetëm udhëtarët e zakonshëm, por edhe turistët dhe kamionët. Parlamenti Europian, ndoshta edhe duke e ekzagjeruar pak, i ka kritikuar kontrollet, duke i cilësuar ato si një ndër faktorët e ngadalësimit ekonomive shteteve anëtare.

konkretisht, një zëdhënëse e qeverisë sllovene shpjegon se, si një vend i vogël, biznesi i Sllovenisë u dëmtua shumë nga pasiguria krijuan kontrollet e kufirit brendshëm. Sipas saj, vendosja e kontrolleve kufitare përkohshme, ishte e kuptueshme rastin e Francës, por aspak e kuptueshme rastin e Austrisë, kur kjo e fundit vendosi kufizojë lëvizjen kufirin austriako-slloven.
Ajo shtoi se duke pasur parasysh se numri i emigrantëve është zvogëluar, ky është thjesht një keqpërdorim i një sistemi është një nga gurët e themelit BE-së. Brenda këtij viti, vetëm 14 persona janë kthyer nga kufiri austriak Slloveni. Këtë ndryshim e vuajnë shumë kamionët e firmave ndryshme sllovene.

Sipas Marco Digioia nga Shoqata Europiane e Transportuesve Rrugëve, kontrollet e kohëve fundit tre prej rrugëve kryesore Belgjikë kanë shkaktuar radhë gjata dhe me kosto lartë. shumë se 70% e mallrave Europë transportohen nëpërmjet rrugëve tokësore.
Duke qenë se shoferët paguhen me orë pune dhe prodhuesit varen nga marrja e furnizimeve kohë, vonesat si pasojë e kontrolleve dhe radhëve gjata janë shoqëruar me rritje shpenzimeve.

Qeveria franceze premtoi se kontrollet vendkalimet kufitare nuk do jenë kaq ashpra, ndërkohë Komisioni Europian tha se do vazhdojë rrisë kontrollet zonat kufitare por jo kufi, për reduktuar këtë mënyrë krijimin e radhëve gjata dhe me kosto lartë.
Liderët europianë dhe kombëtarë kanë një qëllim përbashkët: një Europë e sigurt, ku gjithë njerëzit mund lëvizin lirisht brenda zonës Schengen.

Ata thonë se kufijtë e brendshëm mund rivendosen plotësisht vetëm kur kufiri i jashtëm i BE-së jetë i fortë, gjë sipas një zyrtari austriak nuk ka gjasa ndryshojë shumë brenda një periudhe afatmesme. Sipas këndvështrimit znj. De Somer, vendimi për rivendosur kontrollet, pavarësisht se shifrat tregojnë se numri i hyrjeve refugjatëve është ulur, është vetëm një arsyetim politik liderët europianë po e përdorin sipas interesave tyre. Por ata kanë harruar se ndërkohë shpenzimet po rriten.

 

 

The post Kontrollet kufitare po dëmtojnë rëndë Schengen appeared first on Revista Monitor.

Reklama