Home » Kina në Ballkan / Çfarë fshihet pas ndikimit në rritje

Kina në Ballkan / Çfarë fshihet pas ndikimit në rritje

Ndikimi i Pekinit Ballkan vazhdon rritet, por ne nuk duhet ta krahasojmë atë me Rusinë. Ndikimi kinez ndryshon si motivet ata kanë, si mjetet përdorin për ta rritur atë shumë, shkruan Matej Šimalčík, Drejtor Ekzekutiv i Institutit Studimeve Aziatike, një institucion me qendër Bratislavë, Sllovaki.

Vitin e kaluar, Përfaqësuesja e Lartë e BE-së, Federica Mogherini, theksoi se rajoni i Ballkanit po shndërrohet një lojë shahu, ku një prej lojtarëve mëdhenj duket se është Kina. Ndikimi i kinezëve Ballkan është rritur nga viti 2012, kohë kur u krijua edhe platforma 16 + 1. nga ajo kohë, Kina ka investuar shumë rajonin e Ballkanit infrastrukturë, industrinë r çelikut, etj.

Blerja e Smederevos, fabrikës çelikut, ndërtimi i hekurudhës Budapest-Beograd, autostrada Beograd-Bar dhe Ura e Pelješacit janë disa prej shembujve investimeve kineze Ballkan.

 

Ndihmë financiare apo kurth borxhesh?

Kohët e fundit, investime shumta kineze janë akuzuar si kurthe borxhi. Një rast i tillë është porti i Hambantota Sri Lanka. Efekte ngjashme ka pasur edhe Europë. Edhe pse dy prej studimeve fizibilitetit rezultuan se projekti nuk ishte i pranueshëm, qeveritë e Serbisë dhe Malit Zi vendosën vazhdojnë ndërtimin e një autostrade lidh bregdetin malazez me Beogradin, duke u financuar nga një kredi kineze. Marrja e huasë e çoi borxhin publik Malit Zi nivele larta.

Për menaxhuar financat e vendit, qeveria u detyrua rriste taksat, mos rriste pagat e sektorit publik dhe ndërpriste pagesën e përfitimeve lindjes. Nëse Korporata kineze e Rrugëve dhe e Urave (CRBC) do përfundojë me sukses gjithë projektin, ajo do fitojë një vlerësim mirë drejtim gjitha prokurimeve ardhshme infrastrukturës Europë.

E njëjta gjë vlen edhe për ndërtimin e urës Pelješacit, e cila ka rëndësi strategjike për qeverinë kroate. Duke qenë se deri tani nuk ka qenë e suksesshme ndërtimin e ndonjë rruge brenda BE-së, Kina ka shumë për fituar nga ndërtimi i autostradës. shumtë janë ata ende e kujtojnë projektin e dështuar ndërtimit autostradës Poloni, ku COVEC fitoi prokurimin me një ofertë u nënvlerësua me 50% dhe pas nuk arriti paguajë nënkontraktuesit e saj.

 

Urë për Europën Perëndimore?

Kur flitet për ndikimin kinez Europë, shumtë janë ata mendojnë se thelb, është e njëjta gjë me ndikimin rus. Por ky është një supozim i pasaktë pasi Kina, ndryshe nga Rusia, ka shumë për fituar nga integrimi dhe stabiliteti i vazhdueshëm BE, pasi BE-ja është partneri i saj i madh tregtar.

vitin 2010, këshilltari i shtetit kinez, Dai Bingguo, përmendi një nocion “interesash thelbësore” motivojnë politikën e jashtme kineze. Sipas tij, tre interesat kryesore janë siguria e regjimit, sovraniteti dhe zhvillimi ekonomik. tria prej këtyre interesave janë ndërthurura reciprokisht me një qëllim vetëm, sigurimin e mbijetesës sistemit politik Kinës, me Partinë Komuniste krye saj. Tregu i rajonit Ballkanit nuk shihet me ndonjë interes madh nga firmat kineze drejtim tregtisë apo investimeve. Por kur bëhet fjalë për bërë biznes, BE-ja perëndimore ngjall shumë interes për kompanitë kineze. Këtu qëndron rëndësia paradoksale e Ballkanit për zhvillimin e lidhjeve ekonomike me BE-në (Perëndimore) dhe këtë mënyrë, sigurimin e zhvillimit ekonomik Kinës.

Ballkani është një rrugë e rëndësishme tregtare lidh Portin grek Pireut me pjesën tjetër BE-së. Ai është një zonë ku kompanitë kineze mund testojnë aftësitë tregun europian dhe fitojnë besimin e nevojshëm, do t’u mundësojë atyre pas zgjerimin BE. dyti, është edhe varësia rritje e rajonit Ballkanit ndaj parave kineze. Tajvani, Hong-Kongu, Tibeti, Xinjiangu dhe Deti i Kinës Jugore shpeshherë etiketohen si interesat me rëndësishme Kinës, ku kjo e fundit nuk do toleronte asnjë veprim nga shtetet e huaja.

 

Politika kineze Ballkan

rajonin e Ballkanit, politika kineze ka marrë mbështetjen e saj madhe nga Serbia, e mbështet Kinën si çështjen e Tibetit, edhe atë Xinjiangut. Sipas disave, mbështetja e Serbisë ndaj Kinës lidhet me faktin se kjo e fundit nuk e ka njohur shtetin e Kosovës. tjerë mendojnë se ajo lidhjet me mbështetjen e madhe ekonomike merr nga Pekini.

E gjithë situata mund shfrytëzohet nga Kina për rritur propagandën e madhështisë jashtë kufijve vet, duke legjitimuar këtë mënyrë forcën e Partisë Komuniste Kineze. Prandaj BE-ja duhet veprojë sa parë jetë e mundur dhe rishikojë politikën e saj investimeve rajonin e Ballkanit.

Për kundërshtuar ndikimin rritje Kinës rajonin e Ballkanit, BE mund ndërmarrë disa hapa.

pari, shtetet e Ballkanit nuk janë pjesë e BE-së, duhet kenë një rrugë sa qartë drejt anëtarësimit . Arsyeja kryesore e pranimit fondeve investimeve nga Kina, është se pjesa e madhe e këtyre vendeve rajonit Ballkanit, nuk kanë shumë mundësi për hyrë fonde lira (madje pa pagesë) BE-së drejtim projekteve infrastrukturës.

dyti, disa nga fondet e paraaderimit duhet jepen për investime infrastrukturë.

treti, duhet nxiten investimet nga kompanitë europiane Ballkan. Duke kontribuar uljen e shkallës papunësisë rajonin e Ballkanit, imazhi i BE-së mund përmirësohet.

fundmi, rregullat e BE-së për prokurimet publike duket se janë një instrument efektiv bllokimin e propozimeve investimeve nuk janë aq favorshme për vendet pritëse. Hekurudha Budapest-Beograd është një shembull këtë drejtim.

Pjesa e ndërtimit hekurudhës nga ana e Hungarisë u vonua për shkak hetimit Komisionit, nëse projekti po zbatonte rregullat e prokurimit BE-së. Ndërsa pjesën e Serbisë, e cila nuk është e detyruar ndjekë rregullat e prokurimit BE-së, ndërtimi ka filluar me firmat dhe punëtorët kinezë. OJQ-të dhe gazetarët mund dhe duhet luajnë një rol monitorimin e ndikimit kinez rritje. Çështja e ndikimit kinez Europë është komplekse.

Prandaj duhet ketë bashkëpunim madh midis ekspertëve Kinës, institucioneve dhe gazetarëve. Ky bashkëpunim duhet mbulojë gjithë BE-në dhe Fqinjësinë Europiane. Partneritete tilla do na bëjnë kuptojmë mirë interesin e Kinës dhe instrumenteve përdorur prej saj për t’i realizuar dhe për t’i arritur ato.

Ndërsa organizatat mund komentojnë mbi kontekstin e marrëdhënieve me Kinën dhe rreziqet mund t’i shoqërojnë ato, gazetarët mund hedhin dritë mbi këtë çështje. Tema tilla duhet kenë mbulim mirë mediatik dhe analiza politike detajuara.

The post Kina në Ballkan / Çfarë fshihet pas ndikimit në rritje appeared first on Revista Monitor.

Reklama