Home » HOXHAJ FTON QYTETARËT QË SA MË SHUMË T’I BOJKOTOJNË PRODUKTET SERBE

HOXHAJ FTON QYTETARËT QË SA MË SHUMË T’I BOJKOTOJNË PRODUKTET SERBE

Zëvendëskryeministri Enver Hoxhaj ka folur për masën mbrojtëse prej 10 euro vendosur nga Qeveria për produktet e importuara nga Serbia dhe Bosnja e Hercegovina.

Hoxhaj ka thënë se kjo masë i mbron interesat e shtetit Kosovës, fuqizon atë si dhe i mbron prodhimet vendore.

Hoxhaj një intervistë për Telegrafin, ka thënë se vendimi është marrë për penguar Serbinë mos financoj fushata kundër Kosovës një gjeografi botërore.

Ai ka ftuar qytetarët e Kosovës sa shumë t’i bojkotojnë produktet serbe dhe blejnë mallra cilat prodhohen Kosovë.

“Dikur i kemi thënë jo regjimit Millosheviqit përmes bojkotit, rezistencës civile, luftës armatosur – sot duam ta bllokojmë ekonominë serbe dhe vendimi është i duhur”, u shpreh ai.

Hoxhaj tutje tha se Qeveria e Kosovës do vazhdojë mbajë këtë vendim.

hoxha HOXHAJ FTON QYTETARËT QË SA MË SHUMË T’I BOJKOTOJNË PRODUKTET SERBENëse ata e kanë luksin vazhdojnë, edhe ne do qëndrojmë me vendimin e kemi marrë si Qeveri e Republikës Kosovës. Mendoj se vendimi si i tillë, i mbron interesat e shtetit Kosovës, sovranitetin e Kosovës, integritetin territorial, por mbi gjitha i mbron edhe prodhimet vendore”, tha ndër tjera zëvendëskryeministri, Enver Hoxhaj.

Drejtori ekzekutiv i Klubit Prodhuesve Kosovës, Astrit Panxha, ka thënë se kjo taksë ka mundur jetë edhe e lartë.

Ai ka thënë se nëse nuk ka përmirësim nga ana këtyre vendeve, atëherë kjo taksë duhet rritet.

hoxha HOXHAJ FTON QYTETARËT QË SA MË SHUMË T’I BOJKOTOJNË PRODUKTET SERBE

Nëse e shohim aspektin ekonomik kjo tarifë ka mundur jetë edhe e lartë, por nëse nuk shohim përmirësim nga ana e Serbisë, atëherë kjo tarifë mund rritet. aspektin politik, duke e ditur se çfarë barriera ka nga Serbia, atëherë Kosova do duhej vendoste embargo totale”, tha Panxha.

Kryetari i Aleancës Kosovare Bizneseve (AKB), Agim Shahini, tha se Kosova pa vështirësi mëdha mund t’i zëvendësojë produktet e Serbisë, qoftë nga prodhimi vendor ose me produkte nga vendet e rajoni me cilat ka raporte mira.

“Zëvendësimi i produkteve nga Serbia vendit tonë është lehtë i realizueshëm, kur kihet parasysh se Kosova mund importojë nga gjitha vendet e tjera regjionit, apo Bashkimit Evropiane, produkte deri tani janë importuar nga Serbia, por mbi gjitha ato produkte mund zëvendësohen edhe me produkt vendor”, tha Shahini.

Sipas tij, Serbia nuk ka as një produkt i cili nuk mund t’i zëvendësohet.

“Mbetet ngritja e ndjenjave nacionalizmit ekonomik për rritur konsumin e produkteve vendore. Po ashtu duhet t’i thuhet stop konsumimit produkteve një vendi siç është Serbia e cila nuk ka kërkuar falje për dëmet i ka shkaktuar”, tha Shahini.

Ndryshe, sipas zyrtarëve Doganës Kosovës, brenda një viti, Kosova, nga Serbia importon mallra vlerë prej 400 milionë eurove, ndërsa nga Bosnja e Hercegovina importon vlerë prej rreth 80 milionë euro. Sa i përket eksporteve drejt këtyre vendeve janë minore.

Reklama