Home » Baleti “Zhizel” në ArTurbina në nderim të Agron Aliajt

Baleti “Zhizel” në ArTurbina në nderim të Agron Aliajt

Baleti “Zhizel” është vendosur për herë parë skenën e Teatrit Operës dhe Baletit vitin 1988 nga “Mjeshtri i madh”, Agron Aliaj. Pesë vite pas ndarjes nga jeta mjeshtrit, nxënësit e tij e nderojnë 85-vjetorin e lindjes pikërisht me këtë vepër, pa dritën e skenës sonë për herë parë nga Aliaj. Artistja Enada Hoxha kujton rrugëtimin e saj, me koreografin.

Unë këtë rrugëtim me maestron kam parë një pasion madh nga ana e tij. Kjo ishte ajo na bënte bashkë dyve, sepse gjenim gjuhën e përbashkët për këtë profesion. kujtohen orët e pafundme edhe dedikimi i tij shpirtëror. Ajo thoshte: Mos e lërë skenën kurrë. Vazhdo punosh. Këtë mundohem ta përçoj tek brezi i ri”, tha Baletmaestër Enada Hoxha
Baleti “Zhizel” vjen nën koreografinë e Enadës. Një produksion i ri, me skenografi, kostume dhe ndriçim, duke ruajtur njëjtin koncept koreografik, skenash dhe kostumesh, Aliaj realizoi para 30 viteve.

Unë nuk e imagjinoj Zhizelin vënë ndryshe. botë është vënë edhe formën moderne, deri lakuriqësi. Por kjo është një vepër kaq e bukur, mendoj se është e paimagjinueshme ndryshe. Një skenografi i përshtatet kaq bukur veprës. Por, edhe koreografia klasike”, u shpreh baletmaestër Enada Hoxha
Libreti i baletit “Zhizel” është ndërtuar mbi motivet e një legjende lashtë gjermane mbi vilisat, fejuara vdesin pa arritur martohen. “Zhizel” ngjitet skenën e “ArTurbinës” datë 9, 10 dhe 11 nëntor, ora 19.00.

Kostumografia është realizuar nga Ardi Asllani, skenografia nga Renold Sula, koncertmaestër Enina Llozi dhe korpetitore Alisa Gjoni./javanews.al/ /KultPlus.com
agron Baleti “Zhizel” në ArTurbina në nderim të Agron Aliajt

The post Baleti “Zhizel” në ArTurbina në nderim të Agron Aliajt appeared first on KultPlus.

Reklama