Home » Parandalimi dhe trajtimi i kancerit të gjirit, e shpjegon onkologia kosovare

Parandalimi dhe trajtimi i kancerit të gjirit, e shpjegon onkologia kosovare

Kanceri i gjirit është një ndër llojet e kancereve shpeshta prek gratë. Tetori është muaji për vetëdijesimin për kancerin e gjirit dhe Kosovë gratë kanë filluar vetëdijesohen lidhje me këtë sëmundje, thotë për KALLXO.com onkologia Dafina Ademi Islami.

Sa i përket shifrave Kosovë për periudhën Janar-Shtator gjithsej kemi pas 247 raste krahasuar me periudhën e njëjtë vitit kaluar ku kanë qenë 241 raste. Presim deri fund vitit kemi një numër përafërt me vitin e kaluar, edhe vitin e kaluar si total me gjithë kancerët i kemi pas diku 1540 raste. Kemi ardh te një plato ku nuk ka një rritje madhe krahasuese me vitin paraprak”, tha doktoresha Ademi-Islami.

Sipas saj rëndësi madhe ka paraqitja e hershme e pacientes për diagnostikim.

“Krahasuar me vitet e mëhershme përgjithësi shumica e rasteve kanë qenë stad shumë i avancuar edhe vitet e fundit kemi avancim për rastet e kanë zhvilluar sëmundjen. Por vërehet një tendencë e shfaqjes sëmundjes stadet e hershme edhe kjo neve si profesionistë na ka gëzu fakti kur rritet numri i rasteve hershme nënkupton ka funksionu vetëdijesimi i grave vendin tonë”, tha ajo.

Sipas onkologes, nëse bëjnë krahasim me vetëm gjashtë vite herët kur kjo temë ka qenë tabu, tani është një përparim enorm kërkimin e ndihmës profesionale për këto gra.

“Zakonisht moshat prekura janë moshat mbi 45 vjeçare me kancer gjirit, por nuk ka përjashtim edhe pse thuhet se kanceri prek moshat e shtyera do thotë kemi edhe mosha hershme, por moshat mbi 45 vjeçare janë me rrezik për kancer gjirit“.

Tutje, ajo tregon se cilët janë faktorët munden me ndiku paraqitjen e kancerit dhe çka mund bëjë çdo grua për ta ulur rrezikun e prekjes nga kjo sëmundje.

Sa i përket kancerit gjirit faktorët ndahen ato mundem me i ndiku dhe ato nuk mundemi me i ndiku. atë nuk mundemi me ndiku është gjinia, ne kemi lind femra dhe e bartim rrezikun një tetë gra sëmurët apo preket nga ky lloj kanceri. Një faktor tjetër nuk mundemi me e ndryshu është historia personale, historia familjare prapë nuk mundemi me ndryshu, një tjetër është ana gjenetike nuk mundemi me ndryshu anën gjenetike janë mutacionet i trashëgojmë nga prindërit. Pjesa e madhe e mutacioneve gjenetike janë ato ndodhin pas lindjes një faktorë tjetër është edhe menopauza e hershme nëse cikli menstrual ka ardhur para moshës 12 vjeçare është rrezik për zhvillu kancer gjirit vonë, apo edhe menopauza e vonshme pas moshës 55 vjeçare bartë rrezikun për kancer gjirit. Faktorët mund ndryshojmë janë stili i jetës aktiviteti fizik, mbipesha është e lidhur me rrezikun për kancer gjirit, terapia hormonale pirja e duhanit e alkooli”, tha ajo.

The post Parandalimi dhe trajtimi i kancerit të gjirit, e shpjegon onkologia kosovare appeared first on Gazeta Shneta | Me rëndësi shneta.

Reklama