Home » Kërcënimi i Tsipras për Shkupin: S’ka NATO dhe BE pa zbatuar marrëveshjen për emrin

Kërcënimi i Tsipras për Shkupin: S’ka NATO dhe BE pa zbatuar marrëveshjen për emrin

Nuk ka mundësi tjetër për dy popujt përveç marrëveshjes Prespës”, ka deklaruar kryeministri grek Aleksis Tsipras fjalimin tij Këshillin e Lartë Partisë qeveritare Syriza vetëm disa ditë para se parlamenti i fqinjit verior Greqisë, votojë për ndryshimet kushtetuese kërkon kjo marrëveshje.

“Marrëveshja e Prespës është një mundësi unike dhe e pazëvendësueshme për dy popujt dhe për stabilitetin Ballkan. Nëse fqinjët tanë nuk e aprovojnë atë, duhet dinë dhe unë them me sinqeritet, se nuk ka alternativa tjera”, tha Aleksis Tsipras, Kryeministër i Greqisë.

njëjtën kohë, Tsipras i ka çuar mesazh tërthortë, duke bërë qartë se nuk ekziston ndonjë plan alternativ edhe aleatit te tij qeveritar, ministrit te Mbrojtjes, Panos Kamenos. Ky i fundit vizitën e tij SHBA kishte parashtruar një plan dytë rast se dështon miratimi i marrëveshjes Prespës, parashikon një marrëveshjeje ushtarake midis Greqisë dhe gjithë fqinjëve saj me qëllim krijimin e një barriere do ndalë depërtimin rus Ballkan.

Nëse nuk e ndryshojnë emrin e tyre kushtetues, dua jem i qartë, edhe Greqia nuk do ta lejojë ketë. Nuk do pranojë hyrjen e vendit fqinj NATO, BE , ndonjë organizatë tjetër ndërkombëtare ose ne ndonjë formë bashkëpunimi ushtarak me emrin kushtetues “Republika e Maqedonisë”, u shpreh Tsipras.

Duke ju përgjigjur disa kritikave përse e majta greke është kaq e lidhur me politikën e SHBA , Tsipras ka theksuar se Greqia ka kërkuar dhe ja ka arritur këtë marrëdhënie respektueshme reciproke me fuqitë e mëdha rajonit dhe botës, por nuk kërkon protektorë.

kuadër zgjedhjeve ardhshme për parlamentin europian dhe atyre lokale majin e 2019 , Tsipras ka paralajmëruar grekët se nëse votojnë për konservatorët e Mitsotakis, Europë do fitojë Orban, ndërsa programi i Demokracisë Re flirton me djathtën ekstreme për Greqinë është tepër neoliberal dhe se partia e tij Syriza do t’i rezistojë këtij kanibalizmi social ai parashikon.

 

v.l/Dita

Reklama

Lexo më shumë