Home » Argjentina merr 57 miliardë dollarë hua nga FMN-ja

Argjentina merr 57 miliardë dollarë hua nga FMN-ja

Argjentina e fitoi një premtim për marrë një kredi prej 57 miliardë dollarësh nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, ku ky i fundit ra dakord për dhënien e kësaj shume mënyrë Argjentina ketë mundësi për mbrojtur monedhën vendase dhe ta nxjerrë ekonominë nga recesioni, shkruan Bloomberg.

qershor, Argjentinës i ishte premtuar dhënia e një kredie me vlerë prej 50 miliardë dollarësh, e cila u rrit 57 miliardë dollarë. Argjentina ka marrë tashmë 15 miliardë dollarë dhe do t’i jepet edhe një këst tjetër prej 35 miliardë dollarësh deri fund vitit 2019. këmbim, Presidentit vendit, Mauricio Macri dhe shefit ri Bankës Qendrore do t’i duhet forcojnë politikën. Argjentina, nga ana e saj, është zotuar për përshpejtuar kursimet buxhetore dhe për ngrirë furnizimin e parave ekonomi, përpjekje për ulur inflacionin.

Z. Macri është përpara zhvillimit zgjedhjeve do mbahen vitin e ardhshëm dhe po rrezikon duke bërë një fushata mes një ekonomie tkurrur. Ai kërkoi ndihmën e FMN-së, edhe pse Fondi nuk shihet absolutisht me sy mirë Argjentinë, si pasojë e mosaprovimit një programi kredie vitin 2001 çoi zgjedhje parakohshme dhe një recesion thellë. Ndërsa për vetë FMN-në, dhënia e kredisë do ndikojë rindërtimin e reputacionit saj një këtë vend.

 

Rivendosja e besimit

Dhënia e kësaj kredie “duhet t’i ndihmojë investitorët flenë qetë gjatë natës”, tha Daphne Wlasek, një strateg makroekonomie XP Investimet Nju Jork. Sipas saj, kredia do marrë Argjentina duhet eliminojë “mbështetjen e saj financimin e jashtëm” për vitin e ardhshëm, tha ajo. Pesoja ka humbur shumë se gjysmën e vlerës saj gjatë këtij viti, ndërkohë bonot e thesarit dollarë janë rritur mbi 9%.

Unë besoj se ky program do jetë shumë i rëndësishëm drejtim rivendosjes besimit tregut dhe mbrojtjen e rrezikuarve”, tha shefja e FMN-së znj. Lagarde. Ministri i Ekonomisë Argjentinës, Nicolas Dujovne, tha një intervistë për shtyp se u kërkua rishikim i vlerës kredisë, sepse kur rrethanat ndryshojnë, bashku me duhet ndryshojë edhe programi”. Programi i Fondit do zbatohet nga një ekip i ri drejtuesish Bankën Qendrore Argjentinës, e cila ka kaluar muaj tërë duke u përpjekur për forcuar monedhën vendase. Shefi i Bankës Qendrore, Luis Caputo, dha dorëheqjen javën e kaluar, duke theksuar se e bëri këtë për arsye familjare. Ai u zëvendësua nga Guido Sandleris, një akademik i cili ka qenë zëvendësministër i Ekonomisë.

 

Ngrirja e parave

Z. Sandleris shpjegoi gjitha detajet e politikës monetare mbështetura nga FMN-ja një konferencë për shtyp mbajtur Buenos Aires. Ai tha se Banka Qendrore do vendosë një “zonë ku nuk do ndërhyhet” drejtim pesos, e cila do fillojë një nivel prej 34 deri 44 peso për dollarë, dhe do rregullohet me 3% çdo muaj. Banka mund përballojë shitje prej 150 milionë dollarësh “raste ekstreme” për mbështetur monedhën nëse lëviz jashtë asaj zone, tha ai.

Banka gjithashtu do ndalojë vendosjen e normave interesit ndryshojnë brenda natës ose arritjen e një objektivi caktuar për inflacionin. Politika e re do bazohet ngrirjen e rritjes parasë ekonomi. Furnizimi me para i Argjentinës është zgjeruar me rreth 2% muaj. Z. Sandleris tha se objektivi i ri është arritja e 0% dhe Banka Qendrore do fillojë publikojë shifrat e përditshme nga muaji i ardhshëm. Qëllimi kryesor këtë drejtim është rënia e shpejtë e inflacionit, e cila është rritur me mbi 30%. Do duhen kalojnë disa muaj këto masa fillojnë kenë ndikim çmime, tha tej z. Sandleris.

Banka Qendrore ka hequr dorë nga vendosja e një targeti caktuar mbi inflacionin, pas rritjes normave interesit mbi 60% gusht, njëkohësisht edhe niveli i lartë botë. Ajo ka shpenzuar shumë për mbrojtur peson, duke ulur rezervat me rreth 14 miliardë dollarë midis periudhës prill-qershor. Marrëveshja fillestare me FMN-në rimbush arkën e bankës, por thuajse gjitha u shpenzuan shumë shpejt. kohën kur ishte postin e shefit Bankës Qendrore, z. Caputo fliste shumë rrallë publik dhe pas ardhjes krye Bankës z. Sandleris, shefja e FMN-së i bëri thirrje Bankës Qendrore për pasur një komunikim mirë, një pikë kjo ka krijuar probleme bisedimet e huaja këtij viti.

Gjatë muajit gusht, Presidenti Macri tha televizionin kombëtar se FMN-ja kishte rënë dakord se do rriste vlerën e kredisë, edhe pse znj. Lagarde kishte thënë vetëm se ajo do ta merrte shqyrtim kërkesën e tij. Paratë e FMN-së do ndihmojnë Argjentinën plotësojë nevojat e financimit jashtëm z. Dujovne kohët e fundit i ka vlerësuar 28 miliardë dollarë për vitin 2019.

Presidenti Macri ka premtuar edhe shkurtime buxhetore vitin e ardhshëm. një intervistë televizive, Presidenti Macri tha se me gjithë rënien e lartë pesos, administrata e tij nuk bëri asnjë prej gabimeve rënda kaluarës, si vendosja e kontrolleve kapitale, modifikimi i sistemit bankar ose vendosja e një kursi caktuar pesos ndaj dollarit.

Sipas tij, ekonomia, e cila është tkurrur me 4.2% tremujorin e dytë dhe fatkeqësisht parashikohet vazhdojë ketë rënie edhe gjatë 2019, mund largohet nga telashet e kanë mbytur, “pa iu dashur ndryshojë rregullat” kësaj here. Rishikimi i marrëveshjes u bë publik nga shefja e FMN-së, Christine Lagarde, dhe ministri i Ekonomisë Argjentinës, Nicolas Dujovne.

 

 

 

The post Argjentina merr 57 miliardë dollarë hua nga FMN-ja appeared first on Revista Monitor.

Reklama