Home » Post referendumi. Çka tani? 

Post referendumi. Çka tani? 

 

Artin Spahiu

Referendumi i 30 shtatorit, i ashtu nominuar si referendumi për Maqedoninë NATO dhe BE, nuk solli asgjë pak e as shumë sesa atë e dinte çdo qytetar. Fryma pro-ruse e shumicës komunitetit maqedon nuk lejonte askënd bënte “bajram me mendt” e veta dhe mendonte se një referendum i tillë, rrethana normale, mund dilte i suksesshëm. E gjithë kjo situatë u krijua si një aventurë naive, rastin mirë, ndërsa rastin keq, si një komplot mbarë maqedon kundër ndryshimit emrit.

“Sido jetë, referendumi- dështimin kushtetues, edhe pse nga partitë maqedone u lexua ndryshe, krijoi një konfigurim ri përceptimin politik Maqedoni. Ndryshoi shumë gjëra para referendumit dukeshin pak, mos themi aspak, arritshme.

Sipas rezultateve zyrtare, referendum morrën pjesë 36.89% e qytetarëve regjistruar listat zgjedhore, ose 666.344 votues. Nga ato 91.46% u shprehën PRO referendumit, ose 609.427 votues dhe 5.66%, ose 37.667 votues u shprehën kundër referendumit. Nëse do bënim krahasim këtyre rezultateve me ato zgjedhjeve afërta-lokale cilat dolën rreth 1.100.000 votues dhe nëse do bazohemi me fushatën e para referendumit, ku LSDM dhe gjithë partitë shqiptare ishin pro referendumit dhe e vetme VMRO ishte kundër, rezulton se mbi 500 mijë votues, përgjithësisht maqedonë, i janë bindur thirrjes VMRO-së dhe nuk kanë dalur referendum. Edhe pse kryeministri Zaev, duke u bazuar mbi 600 mijë vota PRO referendumit, mes te cilëve shumica e votuesve jo maqedonë dhe shumica e asaj shumice ishin shqiptarë, u paraqit si triumfues, për cilin mund edhe kishte drejtë, por aspektin politik, mendoj se është një dështim i madh. Deshtimi i madh qëndron faktin se , nëse Zaev thirret 600 vota, ndër to edhe vota BDI-së, Aleancës për Shqiptarë, dy BESA-ve, turqive dhe partive rome, atëherë, siç theksuam edhe sipër, 500 mijë vota nuk dolën referendum do ishin VMRO-së. Ndërsa ,nëse do pasqyrohej ky ,i njëjti rezultat edhe zgjedhjet e ardhëshme parlamentare dhe nëse gjithë partitë do dilnin veçmas , atëherë VMRO-ja do ishte fituese absolute e zgjedhjeve dhe mandatin për formimin e qeverisë do ta merrte VMRO-ja.

E gjithë kjo situatë e krijuar pas referendumit, rezultatet jo shumë shpresëdhënëse për autoritetin e tyre, veçanërisht brenda elektoratit maqedon, LSDM-në dhe kryeministrin Zaev e ka futur panikë. Panika e madhe është edhe për faktin se u treguan jo seriozë raport me faktorin ndërkombëtar. Ky jo seriozitet gradualisht po zbeh edhe besimin ata kishin dhe , padrejtësisht, përmes faktorit politik shqiptar Maqedoni, atë, si humbës zgjedhjet parlamentare 2016, e sollën pushtet.

Përkrahja për LSDM-në dhe kryeministrin Zaev nga faktori ndërkombëtar u tregua edhe gjatë referendumit. Ardhja e Kancelares Gjermane, Merkel; sekretari amerikan i mbrojtjes, Metis; sekretari i NATO-s, Stoltenberg, si dhe shume politikanë dhe burra shtetesh fuqishme europiane, treguan se besimi i tyre te Zaev ishte i madh dhe ata ishin sigurtë suksesin e referendumit.

Çfarë zhgënjimi!!!

Zhgënjim nga një aventurë komplet e pa nevojshme, e pa arsyeshme dhe pa fuqi kushtetuese.

vend shfrytëzojë përkahja e madhe nga gjithë faktorët vendas dhe ndërkombëtarë për agjendën e tij tani dyshimtë euro-atlantike, kryeministri Zaev zgjodhi futet grackën e dredhisë retoriko-populiste ish kryeministrit Gruevski, për t’u futur lojën e humbur për , Organizimin e Referendumit. Ai me gjithë ata “karta fuqishme” duar, me një VMRO gati vdekur si pasojë imazhit tyre kriminal gjatë qeverisjes gjer para disa vitesh, pa konsoliduar dhe me një lidership “ajër”, kishte mundësi shumë mëdha gjërat, përmes guximit politik, t’i dërgonte rrugën e duhur. Madje as i duhej fare referendumi si një veprim konsultativ dhe epilog para ditur- deshtimin, si pasoj e asaj theksuam sipër, se komuniteti maqedon, si me përkatësi gjenetike sllave, shumicë janë me orientin pro-rus, kundër NATO dhe BE. Ai, vend fushatës kotë për referendum, duhej me gjitha forcat, me luftën e guximshme një lideri për bindur opozitën dhe deputetët për rendësinë e Integrimit, me “luftën” për kërkuar aleatë mes opozitës, fundja edhe me kushtëzimin e opozitës, por pse jo edhe përmes instrumentit frikësimit eksponentëve VMRO-së akuzuar për krim dhe korrupsion, duhej siguronte numrat e nevojshëm parlament për ndryshimet kushtetuese.

thelb gjendjes cilat gjendet sot LSDM dhe kryeminiztri Zaev, por edhe shteti, gjërat janë komplet paqarta. Problemi i vërtetë qëndron te mendësia e liderëve maqedonë, çdo dështim procesi mundohen ta mbulojnë me organizim zgjedhjesh. Këtë e bënte edhe Gruevski, këtë tani e bën edhe Zaev. Por dallimi mes dyve është se Gruevski ishte i bindur fuqinë elektoral”.

Reklama