Home » Thaçi ka një kërkesë për Serbinë

Thaçi ka një kërkesë për Serbinë

Presidenti i Republikës Kosovës, Hashim Thaçi ka thënë se shumë prej qytetarëve Kosovës mund thonë se si shtet kemi merituar rrugëtimi ynë drejt OKB-së, NATO-s dhe BE-së jetë ndryshe, i lehtë, i shpejtë dhe mos varej nga marrëveshja paqësore me Serbinë.

Dhe për këtë, siç shkruan Thaçi një editorial dërguar mediave, “keni drejtë këtë qëndrim tuajin, por ja realiteti rajonal dhe ndërkombëtar imponon arritjen e marrëveshjes për normalizim për dy shtetet, si kusht i domosdoshëm për anëtarësim Bashkimin Evropian”.

“Marrëveshja mund arrihet vetëm nëse palët bëjnë kompromis. Ju mund thoni përsëri se Kosova tashmë i ka bërë gjitha kompromiset e dhimbshme. Unë përsëri pajtohem me ju. Por, realiteti është edhe kokëfortë se argumentet tona. Njohja nga Serbia është bërë pengesa primare për rrugëtimin tonë euroatlantik”, ka shkruar tutje presidenti Thaçi.

Ai gjithashtu thotë se dikush mund thotë se Serbia duhet ta njohë Kosovën pa kushte dhe brenda këtyre kufijve.

Edhe unë dua njëjtën gjë. Por, a mendoni se ne do ta bindim Serbinë ta bëjë një gjë tillë shpejti? Fatkeqësisht, jo. Po BE-ja dhe aleatët tanë fuqishëm: SHBA-ja, Gjermania, Anglia, Franca, Italia e shumë tjerë, a mendoni se do ta bindin Serbinë ta njohë Kosovën? Përsëri, jo. Nuk kanë mundur ta bindin bëjë një gjë tillë deri sot dhe nuk mund garantojnë se do ta bëjnë nesër apo ardhmen e afërt. Si rezultat, përgjegjësia mbetet tek ne”.

Për ta arritur këtë qëllim, unë kam propozuar opsionin e korrigjimit kufirit me Serbinë. Kam argumentuar se marrëveshja eventuale e korrigjimit paqësor kufirit me Serbinë, Kosovës i siguron njohjen nga Serbia dhe bashkëngjitjen e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës me vendin tonë. Kam pritur kundërargumente racionale, por deri sot kam dëgjuar tepër zhurmë dhe rastin keq edhe urrejtje. Kosova është vend shumë i vogël për prodhuar kaq urrejtje, e cila e ndan shoqërinë tonë”, ka shkruar ndër tjerash Thaçi.

poshtë ua sjellim shkrimin e plotë:

Korrigjimi paqësor i kufirit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë

Unë jam i sigurt se politikën kosovare, tek qytetarët e Kosovës, nuk ka aspak dyshim se ne, si udhëheqës institucionalë Kosovës, duhet punojmë bashkë me qëllim brenda një periudhe sa shkurtër kohore, t’i japim fund bisedimeve me Serbinë, duke nënshkruar marrëveshjen për normalizimin e plotë marrëdhënieve mes dy shteteve.

Ne kemi luftuar kundër okupimit dhunshëm nga Serbia dhe kemi fituar lirinë qershorin e vitit 1999. Kjo histori është e njohur për gjithë ne, sepse ka bashkuar gjithë shqiptarët dhe Kosovën me Perëndimin, radhë parë me SHBA-në, Aleancën Veriatlantike dhe BE-në.

Ne, bashku me aleatët tanë, arritëm ta bëjmë Kosovën shtet shkurtin e vitit 2008 dhe prej atëherë jemi njohur nga 116 shtete anekënd botës.

Megjithatë, gjithë ne e dimë fare mirë se stabiliteti afatgjatë i shtetit Kosovës është pashmangshëm i lidhur me anëtarësimin e Kosovës si shtet OKB, Paktin NATO dhe BE.

këtë mënyrë, Kosova do jetë përjetë e mot shtet i qëndrueshëm, anëtare e familjes kombeve paqedashëse OKB, anëtare e aleancës fuqishme ushtarake botë, NATO-s, si dhe fund edhe anëtare e Bashkimit Evropian.

Nuk mund t’i arrijmë këto qëllime, nuk mund ta vulosëm njëherë e përgjithmonë fatin e Kosovës si shtet, nëse muajt e ardhshëm nuk do ta bëjmë marrëveshjen ligjërisht obliguese me Serbinë.

Shumë prej jush mund thonë si shtet kemi merituar rrugëtimi ynë drejt OKB-së, NATO-s dhe BE-së jetë ndryshe, i lehtë, i shpejtë dhe mos varej nga marrëveshja paqësore me Serbinë. Keni drejtë këtë qëndrim tuajin, por ja realiteti rajonal dhe ndërkombëtar imponon arritjen e marrëveshjes për normalizim për dy shtetet, si kusht i domosdoshëm për anëtarësim Bashkimin Evropian.

Marrëveshja mund arrihet vetëm nëse palët bëjnë kompromis. Ju mund thoni përsëri se Kosova tashmë i ka bërë gjitha kompromiset e dhimbshme. Unë përsëri pajtohem me ju. Por, realiteti është edhe kokëfortë se argumentet tona. Njohja nga Serbia është bërë pengesa primare për rrugëtimin tonë euroatlantik.

Dikush mund thotë se Serbia duhet ta njohë Kosovën pa kushte dhe brenda këtyre kufijve. Edhe unë dua njëjtën gjë. Por, a mendoni se ne do ta bindim Serbinë ta bëjë një gjë tillë shpejti? Fatkeqësisht, jo. Po BE-ja dhe aleatët tanë fuqishëm: SHBA-ja, Gjermania, Anglia, Franca, Italia e shumë tjerë, a mendoni se do ta bindin Serbinë ta njohë Kosovën? Përsëri, jo. Nuk kanë mundur ta bindin bëjë një gjë tillë deri sot dhe nuk mund garantojnë se do ta bëjnë nesër apo ardhmen e afërt. Si rezultat, përgjegjësia mbetet tek ne.

Për ta arritur këtë qëllim, unë kam propozuar opsionin e korrigjimit kufirit me Serbinë. Kam argumentuar se marrëveshja eventuale e korrigjimit paqësor kufirit me Serbinë, Kosovës i siguron njohjen nga Serbia dhe bashkëngjitjen e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës me vendin tonë. Kam pritur kundërargumente racionale, por deri sot kam dëgjuar tepër zhurmë dhe rastin keq edhe urrejtje. Kosova është vend shumë i vogël për prodhuar kaq urrejtje, e cila e ndan shoqërinë tonë.

Tashmë gjithë e dimë Kosova është trajtuar përherë si rast i veçantë apo ‘SuiGeneris’, ndërmarrjen e madhe ndërkombëtare zgjidhjes çdo procesi rreth saj. këtë kontekst, lufta për liri, intervenimi humanitar i NATO-s, shpallja e pavarësisë Kosovës mënyrë koordinuar me bashkësinë ndërkombëtare, pavarësia e mbikëqyrur dhe shtetndërtimi, janë vetëm disa nga veçoritë e kanë bërë Kosovën trajtohet si një rast i veçantë. Dilemat vendore dhe ndërkombëtare i kanë shoqëruar gjitha këto procese. Kështu, prag shpalljes deklaratës pavarësisë, kishte shqetësime se Kosova mund shërbente si rast precedent për vende apo rajone tjera botë. Por, këto shqetësime dolën pasakta. Gjithashtu, një shqetësim tjetër i madh ishte frika nga eksodi masiv i komunitetit serb jeton Kosovë, menjëherë pas shpalljes pavarësisë. Edhe ky paragjykim doli i gabuar.

Kosova tani është shtet i pavarur dhe ne jemi fazën përfundimtare shtetndërtimit. Por, edhe tani ka dilema, njësoj sikurse herët. Çuditërisht, kohën kur Kosova e ka hapur mundësinë për arritur marrëveshje paqësore me Serbinë, rrufeshëm dhe nga shumë drejtime, ngritën shqetësime paqëndrueshme. Skeptikët, sot përsëri janë bërë bashkë për kundërshtuar opsionin real korrigjimit paqësor kufirit me Serbinë, si mundësi e njohjes reciproke mes Kosovës dhe Serbisë. Po e përsëris: korrigjimi i kufirit mes Kosovës dhe Serbisë, si dy shtete pavarura, cilat do ta njohin njëra-tjetrën si shtete, do jetë pjesë përbërëse e demarkacionit kufirit gjatë 430 kilometra.

Dyshuesit marrëveshjen ligjërisht obliguese mes Kosovës dhe Serbisë, me lehtësi po përhapin frikë për gjoja destabilizim rajonit dhe thellim ndarjes etnike Ballkan. Po krijojnë panik dhe mjegull, duke i trilluar njëjtat argumente, njësoj sikurse prag shpalljes pavarësisë.

Kam konsideratë lartë për gjithë ata mënyrë racionale janë përfshirë këtë debat, por atyre prodhojnë vetëm zhurmë dhe panik, me keqardhje u them se janë gabuar.

ditët e kaluara kam pasur takime shumë rëndësishme me politikanët kryesorë shteteve fqinje rajonit. pari takova Ilir Metën, Presidentin e Shqipërisë, pastaj Podgoricë u prita nga Millo Gjukanoviq, Presidenti i Malit Zi, si dhe fund bisedova Shkup edhe me Zoran Zaevin, Kryeministrin e Maqedonisë.

gjitha këto bisedime miqësore dhe sinqerta, ua bëra me dije synimin tonë për marrëveshjen me Serbinë, duke i dhënë fund armiqësisë mbi njëshekullore dhe duke ruajtur stabilitetin këtë pjesë Ballkanit, por edhe qëllimin tonë për thelluar edhe tej bashkëpunimin dhe miqësinë me gjitha vendet e rajonit.

Marrëveshja paqësore e bazuar korrigjimin e kufirit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, rast se arrihet, do jetë krejtësisht përputhje me drejtën ndërkombëtare. Një marrëveshje e tillë, Kosovës i siguron njohjen formale nga Serbia, i siguron bashkëngjitjen e Preshevës, Bujanocit e Medvegjës dhe i hapë rrugë sigurt për anëtarësim BE, NATO dhe OKB, duke forcuar kështu stabilitetin dhe mbyllur vatrën e fundit konfliktit Ballkan.

Prandaj, skeptikët e kësaj marrëveshjeje mund t’i siguroj tani se nuk do ketë korrigjim kufirit përgjatë vijave etnike, nuk do ketë eksod popullsisë dhe as efekt domino sa i përket stabilitetit kësaj ane Evropës.

Për tepër, kjo marrëveshje paqësore do vendosë një gur rëndë mbi ashtuquajturën “Kuti e Pandorës”, e cila këto ditë po përfolët me shumë pasion. E nëse dikush patjetër argumenton dhe i referohet një marrëveshjeje eventuale korrigjimit paqësor kufirit si precedent, atëherë ky rast vërtet do mund përdorej ardhmen si një precedent pozitiv i domosdoshëm për zgjidhur mosmarrëveshjet ndërshtetërore vetëm mënyrë paqësore dhe jo me luftë.

Koha e luftërave dhe konflikteve mes Kosovës dhe Serbisë, për bindjen time, ka kaluar. Por, fundi i kësaj epoke do konstatohet vetëm kur ta bëjmë marrëveshjen përfundimtare paqësore ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

The post Thaçi ka një kërkesë për Serbinë appeared first on Veriu.info.

Reklama