Home » Paralajmërojnë ekspertët: Më e keqja ende s’ka ardhur, stuhitë do të jenë më shkatërruese

Paralajmërojnë ekspertët: Më e keqja ende s’ka ardhur, stuhitë do të jenë më shkatërruese

Stuhitë mund rriten deri 1.000 kilometra gjerësi. Shkencëtarët i ndajnë ato sipas fuqisë, prej kategorisë parë deri pestën. Kjo e fundit shoqërohet me erëra fryjnë me shpejtësi deri 252 kilometra orë ose tepër.

Uragani Florence goditi bregun e SHBA-së, tajfuni Manghkut i afrohet Filipineve, dhe njerëzit atje po ikin përballë një katastrofe mundshme.

Këtu janë disa fakte për stuhitë monstruoze këtij lloji dhe çfarë mund pritet prej tyre ardhmen, kohën e ndryshimeve klimatike, transmeton KosovaPress.

Uraganet, ciklonet dhe tajfunet janë emra ndryshëm gjeografikë për njëjtin lloj stuhie tropikale formojnë oqeanet afër dy Amerikave dhe Azisë.

Sjellin shira shumta, erëra fuqishme, valë mëdha dhe mund jenë vdekjeprurëse dhe shkatërruese kur arrijnë tokë.

rastet këqija, këto fusha presionit ulët janë energjikisht fuqishme sesa bombat atomike u hodhën Hiroshima.

Oqeanin Atlantik dhe Oqeanin Paqësor Veriut, ato njihen si uragane, Azinë Lindore e quajnë tajfun, dhe Oqeanin Paqësor Jugut dhe Oqeanin Indian njihen si ciklone.

Ciklonet fillojnë si stuhi thjeshta bubullimë. Por disa periudha vitit, kur temperaturat janë mjaft larta aq sa uji avullon, stuhitë frontale nisin ta thithin atë sasi mëdha.

pjesën veriore ato shndërrohen një vorbull lëviz nëpër oqean anën e kundërt akrepave orës. Ciklonet jug lëvizin drejtim akrepave orës.

Uji thithet nga stuhitë kthehet shi fuqishëm sjell përmbytje katastrofale, dëmtim pronës dhe humbje jetës.

Uraganet gjithmonë dobësohen rrugën e tyre drejt tokës ose rajone ftohta oqeanit.

Agjencia Kombëtare e Meteorologjisë SHBA-ve NOAA dhe British Met Office për këtë vit parashikojnë pesë deri nëntë stuhi kategorisë tretë ose fuqishme.

Shkencëtarët kanë paralajmëruar për një kohë gjatë se ngrohja globale i bënë stuhitë edhe shkatërruese, dhe disa pretendojnë se dëshmitë tashmë janë dukshme.

Oqeanet e nxehta japin karburant ri me cilin ushqehen ciklonet, dhe nivelet e detit rritin goditjen e stuhisë bregdet.

Ciklonet do jenë edhe fuqishme, dhunshme dhe destruktive, ndërkohë pritet edhe shumë shi, thonë meteorologët.

The post Paralajmërojnë ekspertët: Më e keqja ende s’ka ardhur, stuhitë do të jenë më shkatërruese appeared first on INSAJDERI.

Reklama