Home » Nëse nuk je 18 vjeç s’mund të konsumosh pije energjike, gati projektligji i qeverisë

Nëse nuk je 18 vjeç s’mund të konsumosh pije energjike, gati projektligji i qeverisë

Përveç alkoolit e duhanit, miturit do mbrohen edhe nga pijet energjike dhe ato me gaz përmbajnë sheqer shtuar.
Një grup deputetësh kanë bërë gati një projektligj, propozon ndalimin e tregtimit dhe ofrimit këtyre pijeve personave nën 18 vjeç, jo vetëm ambientet e shkollës, por edhe dyqane, bare apo restorante.

Katërmbëdhjetë nenet e projektligjit do jenë pjesë e ligjit “Për mbrojtjen e miturve nga përdorimi i alkoolit” synojnë kufizime si përdorim tregtim apo reklamim pijeve tilla për miturve, duke e shoqëruar me gjoba edhe për rriturit, e cila varion nga 10-30 mijë lekë, varësi vendit ku ofrohet pija.

Sanksione ka edhe për reklamimin e tyre mjedise publike, rrugë a parqe, gjobë e cila varion nga 100-200 mijë lekë. Projektligji propozon kufizime njëjta por pijet energjike dhe ato me gaz, cilat përmbajnë sheqer shtuar, njësoj si për alkoolin porsa i takon publicitetit media institucionet arsimore frekuentojnë fëmijët e adoleshentët.

Një problematikë e njëjtë është ngritur përpara pak muajsh edhe Kosovë. Komisioni i Shëndetësisë shtetin fqinj ka vendosur gjitha pijet e tilla shënjohet “+18”, ndalohet shitja e tyre brenda dhe afërsi shkollave, ndërsa shumë shpejt kërkon krijimin e kornizës ligjore. Konsumi i pijeve tilla vitet e fundit ka qenë pjesë e shqetësimeve disa vende botës, disa prej cilave tashmë i kanë marrë masat e tyre, duke lejuar shitjen vetëm farmaci si dhe aplikimin e masave vullnetare për ulur konsumin.

tjera vende kanë forcuar kuadrin rregullator marketingut pijeve jo shëndetshme për fëmijët, duke vendosur kufizime orare apo programe caktuara. Përveç vakumit ligjor deritanishëm, Shqipëria nuk ka ndërmarrë asnjë studim për pasojat negative këtyre pijeve.

Edhe relacioni shoqërues i projektligjit përdor si argumente studime disa vende BE-së, cilët kanë nxjerrë dhëna problematike, ndërsa rendisin rreziqe pafund si pasojë e përdorimit tepërt pijeve energjike, duke nisur nga nervozizmi, tensioni e pagjumësia e deri te varësia e arresti kardiak.

TE DHENA DHE ARGUMENTE KUNDËR

Një tre rinj raporton konsum pijeve energjike

Pijet energjike përbëjnë 20% produkteve ushqimore, gjenden treg. Me rritjen e pranisë se tyre treg, po aq i lartë është edhe rreziku toksik nga taurina ose mbidoza nga kafeina.

Edukimi mbi ushqyerjen e shëndetshme, pjesë e kurikulës, ndërkohë brenda mjediseve saj lejohet tregtimi i pijeve energjike dhe ato me gaz. Konsumi i pijeve energjike nga fëmijë e adoleshentë lidhet me tre sjellje rrezikshme: përdorimi i alkoolit, konsumi i duhanit dhe ai i drogave.

Ekspozimi mesatar i kafeinës pijet energjike – 23.5 mg/ditë për adoleshentët

14 rreziqe përdorimit tepërt pijeve energjike: arrest kardiak; dhimbje koke e migrenë; rritje e ankthit; diabet tipit 2; pagjumësi; ndërveprim me medikamente; varësi; sjellje e rrezikshme; çrregullime dhe nervozizëm; vjella; reagime alergjike; presion lartë gjaku; overdozë niacine dhe lirim hormonit stresit

Pijet e gazuara janë burimi kryesor i sheqernave shtuara, dendura me kalori dhe sasi vogla lëndësh ushqyese. Kjo rrezikon obezitet, karies dentar, diabet, pubertet hershëm dhe sjellje agresive, si te fëmijët dhe adoleshentët.

OBSH: 14% e rinjve nga mosha 11-15 vjeç konsumojnë pije energjike 2-4 herë javë, ndërsa 5% ishin konsumatorë përditshëm./Panorama

The post Nëse nuk je 18 vjeç s’mund të konsumosh pije energjike, gati projektligji i qeverisë appeared first on Veriu.info.

Reklama