Home » Lufta dhe klima po shkaktojnë urinë, shqiptarët dhe serbët rekord në Europë

Lufta dhe klima po shkaktojnë urinë, shqiptarët dhe serbët rekord në Europë

Numri i njerëzve vuajnë nga uria botë është rritur 2017, për tretin vit radhazi.

Fenomeni është nxitur nga luftrat dhe ndryshimet klimatike, duke rrezikuar objektivat globale për zhdukur urinë deri vitin 2030, paralajmërojnë Kombet e Bashkuara një raport publikuar sot. Shkalla e obezitetit është rritur gjithashtu.

Normat e urisë duket se po rriten pothuajse gjithë Afrikën dhe Amerikën e Jugut, me 821 milionë njerëz, ose e thënë ndryshe: Një nëntë persona vuajntën nga uria vitin 2017.

Por njëjtën kohë, 672 milionë rritur, shumë se një tetë persona, aktualisht vuajnë nga mbipesha, nga 600 milionë ishin 2014.

Nëse nuk rrisim përpjekjet, ekziston rreziku jemi shumë larg përmbushjes qëllimit eliminimit urisë 2030 “, thuhet raport duke iu referuar Qëllimeve për Zhvillimin e Qëndrueshëm Kombeve Bashkuara, miratuara nga Shtetet Anëtare 2015.

Ky ishte viti i tretë radhazi cilin pati një rritje globale niveleve urisë pas një dekade.

Shefi i hulumtimit, Sinti Holman, tha se rritja e luhatjeve temperaturës, reshjet intensive dhe paparashikueshme dhe variacionet sezonale ndikojnë disponueshmërinë dhe cilësinë e ushqimit.

Kjo është arsyeja pse ne themi se duhet veprojmë sot,” shton Hölmann, i cili është një ekonomist për sigurimin e ushqimit dhe ushqyerit Organizatën e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO).

Për shkak se shqetësohemi se nuk do përmirësohet, ajo do përkeqësohet”.

Vitin e kaluar, gati 124 milion njerëz 51 vende u përballën me nivele larta urie për shkak luftërave dhe ndryshimeve klimatike, sipas OKB.

Shumë vende rrënuara nga konfliktet e vazhdueshme, përfshirë Jemenin, Somalinë, Sudanin e Jugut dhe Afganistanin, u përballën gjithashtu me një ose shumë ekstreme klimatike, si thatësirat dhe përmbytjet, thuhet raport.

hënën, Save the Children paralajmëroi gjithashtu se 600,000 fëmijë zonat e luftës mund vdesin nga uria ekstreme deri fund vitit, pasi ka mungesa financimi dhe palët ndërluftuese po pengojnë dërgimin e ndihmave tek kanë nevojë.

Por edhe rritja e temperaturave dhe fatkeqësi tilla si përmbytjet ose thatësirat janë një nga “shkaqet rrënjësore krizave serioze ushqimit”, thotë raporti, i cili u publikua sot nga pesë agjenci OKB-së.

total, 821 milionë njerëz ishin uritur vitin 2017 – shumë se 804 milionë vitin 2016 – dhe “Afrika është kontinenti i dëmtuar”, sipas Dominique Bourzon, drejtor i Emergjencës Shërbimit Emergjent dhe rehabilitimit FAO.

Sipas njëjtit kriter, 11.4% e popullsisë është kequshqyer Azi, 6.1 Amerikën Latine dhe Karaibe, 7% Oqeani dhe pak se 2.5% Amerikën e Veriut dhe Evropë, sipas raportit u përgatit nga FAO, Fondi Ndërkombëtar për Zhvillim Rural (FIDA), UNICEF, Programi Botëror i Ushqimit (PAM) dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (WHO)

Europë, dy vende njerëzit janë uritur sesa tjerët: pikërisht Shqipëri (5.5% e popullsisë) dhe Serbi (5.6%).(Ora News)

The post Lufta dhe klima po shkaktojnë urinë, shqiptarët dhe serbët rekord në Europë appeared first on XL Press – Communications Media.

Reklama