Home » Kurti: Vetëm një frikacak a idiot si Thaçi mund ta shpëtojë një shovinist si Vuçiqi

Kurti: Vetëm një frikacak a idiot si Thaçi mund ta shpëtojë një shovinist si Vuçiqi

Lideri i Vetëvendosjes, Albin Kurti, ka kritikuar presidentin Hashim Thaçi nuk ka komentuar fjalimin e presidentit Serbisë, Aleksandar Vuçiq, një javë herët Mitrovicë.

Duke komentuar fjalimin e Vuçiqit para serbëve veri, Kurti ka thënë se fjalimi i tij ishte vajtues, ekur vajton një njeri i fuqishëm situata është e rrezikshme”.

Ky fjalim i 9 shtatorit 2018 Mitrovicë nuk i përngjante fjalimit Milosheviqit Gazimestan 28 qershor 1989, por shumë tepër fjalimit Milosheviqit Fushë Kosovë 24 prill 1987. Atëbotë Milosheviqi do t’u thoshte serbëve ‘askush nuk guxon t’ju rrahë’. Me këtë ‘mbrojtje’ serbëve pat nisur asokohe sulmi i madh mbi shqiptarët dhe Kosovën”, ka shkruar Kurti Facebook. “‘Ju premtoj se askujt nuk do t’i lejojmë përdorë armët e municionin kundër jush. (…) I lus gjithë anën tjetër kuptojnë shumë seriozisht dhe pranojnë shumë seriozisht – për asnjë çast nuk do kem mëdyshje nevojën për ta mbrojtur popullin tonë, nëse cilëndo pjesë Kosovës dhe Metohisë populli ynë do sulmohet.’ – kështu tha Vuçiq sot një javë Mitrovicë. Ky është gjithsesi një kërcënim, sepse Kosovë nuk ka krim ndëretnik. Edhe vetë serbët thonë atë e dinë: Oliver Ivanoviqin nuk e vranë shqiptarët, por Beogradi”.

Kurti ka komentuar edhe deklaratën e Vuçiqit ka thënë se Millosheviqi ka qenë lider i madh serb, me qëllime mira, por rezultate këqija.

“Vuçiq lavdëroi Milosheviqin duke thënë ‘Milosheviqi ka qenë lider i madh serb, qëllimet i ka pasur patjetër mirat, por rezultatet i patëm shumë këqija. Jo pse ai ose kushdo tjetër e ka dëshiruar këtë, por për shkak se dëshirat nuk kanë qenë reale dhe interesat e tendencat e popujve tjerë i kemi shpërfillur e nënçmuar, dhe për këtë kemi paguar çmimin lartë e rëndë.’ Vëreni se si ai jo vetëm lartëson qëllimet e mira Milosheviqit, por edhe identifikohet me rezultatet e këqija për cilat flet veten e parë shumës (sic.). Madje, Vuçiq nukpa kritikuar kundërshtarët e tij politikë (ndonëse pa e përmendur këtu me emër ish kryeministrin e vrarë serb, Zoran Gjingjiq) cilët Tribunalin Ndërkombëtar Hagës i kanë dorëzuar Slobodan Milosheviqin dhe gjeneralët e ushtrisë e policisë serbe: Ojdaniqin, Vladimir Llazareviqin, Nebojsha Pavkoviqin e Sreten Llukiqin”, shkruan tej Kurti.

Kurti ka përmendur edhe deklaratën e Vuçiqit për kritika ndaj NATO-s.

“Pastaj, njërën anë, presidenti serb thotë ‘Faleminderit miqve tanë nga Rusia kanë qenë politikisht me Serbinë, edhe kur askush nuk ishte.’, ndërkaq, anën tjetër, shan NATO-n: ‘Ka luftuar Serbia kundër NATO-s me nder dhe trimëri vitin 1999, ka mbrojtur veten, por kemi humbur, ata ishin shumë fuqishëm e shumë pasur, ishin qyqarë mëdhenj, prandaj u duhej hidhnin shumë bomba nga ajri popullin tonë. Humbëm si 610 vjet parë…’ Vuçiq edhe vajton për serbët kanë rënë për Kninin, Sarajevën dhe Prishtinën, por, edhe flet me nostalgji për kohën para 30 vjetëve kur serbë paska pasur 3 herë shumë Kosovë sesa tani. Përveçse gënjen meqë Kosovë kurrë s’ka pasur 400 mijë serbë (pasi sot janë 132 mijë), atij nuk i intereson se ndoshta mesin e serbëve Kosovë kishte kolonë, zaptuan tokat e shqiptarëve, aso reformës agrare midis dy luftërave botërore, Rankoviqit apo edhe vetë Milosheviqit. Vuçiq njëmend e kritikon idenë e spastrimit etnik por me renditje qartë raciste: e quan vizion deluzor atë Kosovës pa shqiptarë, ose, edhe keq se kaq, atë Kosovës pa serbë (sic.). Pas vajtimit për luftërat e humbura, fshin lotët, dhe thekson: ‘Nuk jemi bërë mëdhenj. Tash pa asnjë pikë gjak, askujt, po bëhemi mëdhenj.’ Mbase kjo ishte përgjigje ndaj atyre mendojnë se ai do ta ndryshojë synimin për Serbinë e Madhe. E, kur Vuçiq ju referohet investimeve nëpër fshatrat e komunat me shumicë serbe Kosovë, ai flet si ishin ato Serbi e jo Kosovë, dhe, sikur paratë po i nxirrte nga xhepi i vet”, ka shtuar Kurti.

Duke marrë për bazë fjalët e Vuçiqit, sipas Kurtit, po mendosh se mund merresh vesh e pajtohesh me do thotë se ke rënë pozitat e nacionalizmit serbomadh”.

“Vuçiq flet jo pak për ardhmërinë mirëpo citon sundimtarin serb dhe pushtuesin e Kosovës Stefan Nemanja nga shekulli XII, depotin serb Stefan Llazareviq nga fundi i shekullit XIV e fillimi i atij XV, peshkopin serb Nikolaj Velimiroviq nga fillimi i shekullit XX, njihej për nacionalizmin pansllavist e antisemit, si eminencë gri dhe bekues i vullnetarëve organizatës fashiste serbe ‘Zbor’, e i cili u kanonizua si shenjt njëzëri nga Kuvendi i Kishës Ortodokse Serbe vetëm një javë pasi u vra Zoran Gjingjiq, 19 mars 2003. Ndërkaq, nga gjithë intelektualët bashkëkohor serbë, Vuçiq arrin citojë vetëm gazetarin e njohur Aleksandar Tijaniq i cili gjatë sundimit Milosheviqit, vitin 1996, kishte qenë katër muaj ministër i informatave (post do ta marrë vetë Vuçiq dy vjet vonë). Sigurisht se ajo kujtdo i bëri përshtypje, jo vetëm nga ky fjalim por nga e gjithë vizita e tij, është se si Vuçiq Kosovë fliste si demograf, për natalitet e moshë mesatare, për vitalitet popullsie gjithnjë mbi baza etnike. Veçse kur kreu nacionalist i një shteti flet si demograf kjo do thotë se ai tashmë ka përqafuar pikëpamje naziste. Pas këtij fjalimi mbi 40 minutësh përveçse ishte i cekët kishte edhe shumë redundancë, mendosh se mund merresh vesh a pajtohesh me Vuçiqin, do thotë ke rënë pozitat e nacionalizmit serbomadh (dhe këtu pak ka rëndësi se a nga frika prej lepuri apo naiviteti prej struci ke besuar jetë vegjetarian krokodili)”, ka deklaruar ai. “Vetëm një frikacak a idiot si Thaçi mund ta shpëtojë një shovinist si Vuçiqi”.

The post Kurti: Vetëm një frikacak a idiot si Thaçi mund ta shpëtojë një shovinist si Vuçiqi appeared first on XL Press – Communications Media.

Reklama