Home » Autori shqiptar Besim Xhelili prezanton para austriakëve romanin “1803”

Autori shqiptar Besim Xhelili prezanton para austriakëve romanin “1803”

Besim Xhelili, autori shqiptar nga Tetova, i cili nga viti 1998 jeton dhe punon Vjenë Austrisë, dje ka prezantuar romanin e tij me titull “1803” Muzeun e Bashkisë Mödling. Ky roman, si pjesë e parë e një trilogjie me po njëjtin emër, u botua shqip vitin 2016, kurse janar këtij viti edhe gjuhët gjermane dhe suedeze, përcjellë KultPlus.

Me ftesë Shoqërisë Letrare Mödling, dhe nën udhëheqjen e kryetares Nicole Fendesack, Muzeun e Bashkisë Mödling “Thonetschlössl”, u mbajt një orë letrare me shkrimtarin dhe poetin shqiptar nga Tetova Besim Xhelili, i cili prezantoi para një publiku konsiderueshëm, artdashës dhe adhurues librit, romanin e tij me titull “1803”.

thumbnail_20180915_172232 Autori shqiptar Besim Xhelili prezanton para austriakëve romanin “1803”

Këtë aktivitet me vlera letrare e hapi vetë kryetarja Fendesack, e cila pasi dha disa informacione mbi historikun e Shoqërisë Letrare Mödling, tregoi për aktivitetet dhe programin e planifikuar për këtë tremujor fundit këtij viti. pas ajo tha se ndjehet e gëzuar si mysafir kanë një autor siç është Xhelili, i cili premton shumë me krijimtarinë e tij bujshme dhe shumë laramane, duke pasur parasysh ai ka shtatë vëllime me poezi dhe një roman gjuhën shqipe, porse ai tash ka bërë hapin e madh, duke na ofruar këtë roman gjuhën gjermane dhe atë suedeze. Ajo dha disa njohuri biografike mbi shkrimtarin Xhelili dhe recitoi për pranishmit një poezi nga ai, duke e shpallur kështu hapur këtë pasdite kulturore.

thumbnail_20180915_172232 Autori shqiptar Besim Xhelili prezanton para austriakëve romanin “1803”

Shkrimtari Besim Xhelili falënderoi Shoqërinë Letrare Mödling, kryesinë dhe vet kryetaren për ftesën dhe mundësinë ai prezantojë romanin e tij para lexuesve dhe dashamirësve librit Bashkisë Mödling.

“Ndjehem shumë i gëzuar dhe i nderuar jem sot këtu mesin tuaj, si mysafir i Shoqërisë tuaj, e cila ka tashmë një historik dhe një veprimtari prej shumë se 80 vjet. Falënderoj gjithë pranishmit, miqtë e shumtë për përkrahjen dhe natyrisht lexuesit përcjellin krijimtarinë time”, ka thënë fjalën e tij autori Xhelili. pastaj ai rrëfeu pak për përmbajtjen e romanit fjalë, pa u futur detaje, si dhe lexoi disa fragmente nga po ky libër. fund pati një bisedë ngrohtë me pranishmit, cilët morën nga një libër dhe i bënë pyetje autorit. Ishte kërkesë e madhe njihen me atë se çka do thotë titulli “1803”, por autori tha se kjo do zbulohet pjesën e tretë romanit.

thumbnail_20180915_172232 Autori shqiptar Besim Xhelili prezanton para austriakëve romanin “1803”

Përndryshe Besim Xhelili ka prezantuar tashmë romanin e tij disa vende tjera Europë si Gjermani, Zvicër, Greqi, Suedi dhe vendet autoktone shqiptare. Recensionin e ka bërë kritiku i mirënjohur Prend Buzhala, kurse përkthimin gjermanisht Kurt Gostentschnigg dhe atë suedisht Ullmar Qvick. Autori ka shpresë deri verën e ardhshme arrijë mbarojë dy pjesët e tjera romanit, kurse ka proces edhe disa vëllime me poezi. Ai është anëtar i PEN Qendrës Austriake, i Lidhjes Shkrimtarëve Kosovës, i Lidhjes Krijuesve Shqiptarë Mërgatë dhe ka marrë pjesë me disa krijime disa antologji shqip dhe gjermanisht./ KultPlus.com

thumbnail_20180915_172232 Autori shqiptar Besim Xhelili prezanton para austriakëve romanin “1803”

The post Autori shqiptar Besim Xhelili prezanton para austriakëve romanin “1803” appeared first on KultPlus.

Reklama