Home » ​Rryma në veri ende jashtë kontrollit

​Rryma në veri ende jashtë kontrollit

Serbët e veriut Kosovës edhe 19 vjet pas luftës vazhdojnë ta shpenzojnë energjinë elektrike dhe nuk e paguajnë KEDS-in, por energjia elektrike e shpenzuar atë pjesë Kosovës, iu faturohet qytetarëve tjerë Kosovës.

Kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj duke synuar vendosjen e rregullit pagesës veri, prill këtij viti, pati deklaruar se do hapin tregun me shpërndarës përmes shërbimeve tregtare.Ndonëse ka përmendur mënyrën se si do mund funksiononte një gjë e tillë, kreu i ekzekutivit ka thënë se deri tash nuk kanë arritur bëjnë një gjet ë tillë për shkak rrezikut nga thyerja e ligjit.

Zëdhënësja e Qeverisë, Donjeta Gashi ka bërë ditur se Qeveria është duke u angazhuar përmes dialogut teknik zbatojë marrëveshjen për energji.Në anën tjetër, këshilltarja e kryeministrit për Energji, Pranvera Dobruna nuk ka dashur komentojë lidhur me mënyrën e pagesës rrymës veri, duke hedhur gjithë përgjegjësinë mbi ZRRE-n.Analisti serb nga veriu i Mitrovicës, Zhelko Tvërdishiq, ka bërë ditur se qytetarët veri nuk janë dijeni nga kush e shfrytëzojnë energjinë elektrike, nga Kosova apo Serbia.

Sipas tij, rryma e cila shërben për qytetarët e veriut vjen nga Serbia qendrore.Ai potencoi se duhet integruar radhë parë institucionet atë pjesë, siç janë policia, gjykata, fakulteti dhe ngjashme, për cilat tha se nuk dihet nëse paguajnë energjinë dhe kujt ia paguajnë, e pastaj flitet për qytetarët.Sa i përket miliona eurove Qeverisë Kosovës për cilat thuhet se po harxhohen për qytetarët e veriut dhe mbulimit faturave energjisë për ta, Tvërdishiq tha se këto janë vetëm spekulime, ngase, siç u shpreh ai, me ato para po mbulohen humbjet e KEDS-it jug.Ai shtoi se zgjidhja e këtij problemi është marrëveshja e Brukselit, për cilën tha se duhet akoma kohë deri sa vihen praktikë obligimet e dyja palëve.Ndryshe, nga përfundimi i luftës fundit Kosovë, vitin 1999, autoritetet kompetente për sektorin e energjisë e kishin pamundur qasjen veri Kosovës dhe nuk arritën lexojnë njehsorët, t’ua dërgojnë faturat qytetarëve veri dhe as mbledhin hyrat për energjinë e shpenzuar atje.

Për këtë çështje është tentuar bisedohet edhe me zyrtarët e KEDS-it, por këta fundit nuk kanë dashur ta komentojnë.

The post ​Rryma në veri ende jashtë kontrollit appeared first on Veriu.info.

Reklama