Home » Diplomati suedez flet për korrigjim të kufijve: Është e rrezikshme

Diplomati suedez flet për korrigjim të kufijve: Është e rrezikshme

Diplomati suedez Carl Bildt, një opinion botuar Ëashington Post, ka trajtuar çështjen e shumëpërfolur fundmi Kosovë e Serbi për shkëmbimin e mundshëm të  territoreve.

Kur bëhet fjalë për ardhmen e Ballkanit, diskursi po ngadalësohet duke krijuar propozime për ndarje reja rajon shkruan Bildt, sipas tij është një recetë për paqëndrueshmërinë gjeopolitike, transmeton Telegrafi.

mënyrë diskrete, liderët serbë dhe shqiptarë kanë eksploruar mundësinë e zgjidhjes dallimeve tyre duke përdorur këmbimin territorial. Ideja e klasifikimit përmes shkëmbimit territoreve për vite me radhë ka qarkulluar Beograd, por fundmi duket se ka fituar vëmendjen edhe te qarqet kryesore te shqiptarët.

Kjo ide nuk është e re, por fakt është e rrezikshme  për kaluarën dhe mbetet si e tillë edhe për tashmen. Ish-presidenti i Serbisë, Sllobodan Millosheviq dhe ai i Kroacisë, Franjo Tuxhman, komplotuan fillim viteve ’90-ta ndarjen e Bosnjës. Por, ishte reagimi i bashkësisë ndërkombëtare ua stopoi ato plane.

Deri tani, politika e Bashkimit Evropian dhe e Shteteve Bashkuara ka qenë shumë e qartë: Kufijtë ishin Jugosllavinë e vjetër duhet mbeten vend, dhe duhet kërkuar zgjidhje brenda tyre. Dhe për ballkanizuar tutje Ballkanin, është hapja e rajonit për konflikte dhe gjakderdhje tjera.

Kosova mbetet një nga çështjet vështira rajon. Problemi nuk ishte zgjidhur as me intervenimin e NATO-së vitin 1999, as me shpalljen e pavarësisë vitin 2008, ku Kosovën e njohën një numër i madhe i shteteve. Dhe derisa nuk ka normalizim marrëdhënieve mes Serbisë dhe Kosovës, kjo çështje do kufizon potencialin e dy vendeve dhe stabilitetin e rajonit.

Dhe kjo është arsyeja pse ideja për ndarjen e territoreve është shfaqur sërish. Mund ketë versione ndryshme skemave tilla. Kosova mund ta lëshon zonën veri matanë lumit Ibër, e banuar pothuajse nga serbët dhe pas fitojë njohje diplomatike, dhe sipas gjitha gjasave fitojë disa lokacione Serbinë Jugore banuar kryesisht nga shqiptarët.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq ka menduar për një kohë gjatë për linja tilla, kurse Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama duket se ka qenë i hapur siç ka thënë gjatë një bisedë e kam pasur me , transmeton Telegrafi.

Megjithatë kategorikisht kundër kësaj ideje është Kisha Ortodokse serbe dhe lidershipi i saj Kosovë. Ata besojnë se shkëmbimi i këtij lloji do ishte tradhti për serbët jetojnë pjesën jugore Kosovës, sipas tyre mund qoj spastrimin e plotë etnik zonave, duke kërcënuar kështu edhe monumentet historike kishës Ortodokse. Shumica e serbëve Kosovë jetojnë jug lumit Ibër.

Këto frikëra janë padyshim përligjura. Shkëmbimet territoriale sipas gjitha gjasave do pasonin me lëvizje popullatës duke krijuar territore me homogjenitet etnik. Derisa disa e shohin këtë mënyrë për sjellë shumë stabilitet, bashkimi i gjerë mes Kosovës dhe Shqipërisë zor se mund ndodhë.

Përveç kundërshtimeve do lindnin shtetet preken nga shkëmbimi (marrë parasysh faktin se vështirë mund realizohet), do rrezikohej hapja e kutisë Pandorës.  Kutia me sfida reja, mund rihap debatin për ardhmen e Bosnjës. Liderët serb Bosnjës sigurisht se do ta mirëprisnin këtë mundësi.

Pastaj, çështja e vështirë dhe e rrezikshme është Maqedonia, ku shqiptarët përbëjnë një pjesë madhe popullsisë. Nëse territoret shqiptare rajon do bashkoheshin përmes shkëmbimit territoreve, sigurisht se do ketë prej atyre do pyesin se pse një gjë e tillë mos ndodhë edhe Maqedoni. Do ishte një lojë me zjarrin.

Ka prej atyre Bruksel dhe Ëashington mund mendojnë se nëse liderët rajon pajtohen për shkëmbim territoresh mes Serbisë dhe Kosovës, atëherë pse do duhej ketë kundërshtime? E veçanti nëse aty përfshihet stabiliteti diplomatik mes dy vendeve? Por një qëndrim i tillë është i rrezikshëm. kohën kur e gjithë vëmendja duhet përqendruar promovimin e stabilitetit, ndërrimi i kahjes këto çështje do thotë hapja e derës problemeve për dekadat vijim.

Padyshim se duhet gjetur një kompromis mes Beogradit dhe Prishtinës, si rrugë për dy vendet drejt integrimit evropian dhe atlantik. Kjo gjithashtu mund përfshijë thellimin e decentralizimit pjesëve ku banojnë serbët Kosovë, do nënkuptonte pranimin e Kosovës Kombet e Bashkuara. Kanë kaluar shumë se pesë vite kur Bashkimi Evropian ndërmjetëson rrugën drejt normalizimit marrëdhënieve mes dy vendeve, por prej atëherë përpjekjet e BE-së dhe SHBA-ve janë zbehur. Si pasojë e kësaj, është kthyer ideja e ndarjes rajon, tashmë ishte ballkanizuar mjaft shumë.

Kjo është shumë e rrezikshme, dhe për këtë arsye Ëashingtoni dhe Bruskeli duhet reagojnë. Integrimi gradual për Serbinë dhe Shqipërinë BE dhe NATO, mbi kufijtë ekzistues, është rruga e vetme për stabilitet rajon. Loja me kufijtë dhe ndarjen Ballkan ishte e rrezikshme fillim viteve ’90-ta, dhe si e tillë mbetet edhe tani.

The post Diplomati suedez flet për korrigjim të kufijve: Është e rrezikshme appeared first on INSAJDERI.

Reklama