Home » Uji i ndotur i pishinave/ Fëmijët të rrezikuar nga diarreja dhe infeksionet

Uji i ndotur i pishinave/ Fëmijët të rrezikuar nga diarreja dhe infeksionet

Pranvera Kola

Frekuentimi i pishinave dhe plazhi, krahas kënaqësisë mund kthehen edhe një burim rrezikshëm sëmundjesh, ku rrezikuarit janë fëmijët e vegjël, imuniteti i cilëve është i dobët për përballuar ndikimin e ujit ndotur nga bakteret, apo viruset e ndryshme. Megjithatë, sëmundjeve këto raste nuk u shpëtojnë dot as rriturit.

Duke parë fluksin rritje fëmijëve paraqiten urgjencat e spitaleve me komplikacione shkaktuara nga i nxehti, si dhe frekuentimi i pishinave  e plazheve, autoritetet e Institutit Shëndetit Publik kanë detajuar udhëzuesin me këshilla, se çfarë duhet dimë për parandalimin e përhapjes sëmundjeve nëpërmjet ujit ( ndotur) gjatë notimit. Sipas ekspertëve shëndetit ISHP, sëmundjet përhapen përmes kontaktit (gëlltitjes, frymëmarrjes ose vetëm prekjes) me ujë ndotur.

Rreziku nga diarreja

Ndër sëmundjet zakonshme shfaqet gjatë këtij sezoni është diarreja, e cila ndodh si rezultat i shumë baktereve mund përhapen nëpërmjet ujit, ku masë rrezikojnë vegjlit. Bluzat e bardha theksojnë se diarreja karakterizohet nga dala ujshme e shpeshta fëmijës (6-7 herë ditë te foshnjat).

Diarreja është e shpeshtë te fëmijët nga gjashtë muajsh deri 2 vjeç, si dhe mosha rritura. Po sipas tyre, janë shumta raste cilat diarreja mund shoqërohet edhe me vjella, e cila është shenjë e infeksioneve shkaktuara nga viruset apo bakteret. Infeksionet nga viruset apo bakteret shfaqen shumë gjatë kësaj stine.

Lidhur me sigurinë e ujit pishinave, specialistët e Institutit shëndetit Publik bëjnë me dije se: “ pishina mikrobet shkaktojnë sëmundje përgjithësi janë eliminuar nga klori. Por, megjithatë klori nuk funksionon menjëherë pasi do kohën e vet veprojë. Duhet kohë eliminohen mikrobet, ndërkohë ka disa prej tyre janë edhe rezistente ndaj klorit dhe mund jetojnë pishina për disa ditë. Kjo është arsyeja pse edhe pishinat mira përsa i përket higjienës, mund përhapin sëmundje. Ndaj duhet dini se ju mund parandaloni përhapjen e mikrobeve pishina duke ndjekur disa këshilla thjeshta i gjeni detajuara vijim”.

Këshillat duhet ndiqni

Lidhur me kujdesin duhet tregoni për parandaluar sëmundjet infektive, si dhe diarrenë gjatë frekuentimit pishinave, ekspertët e ISHP-së thonë se prindërit duhet jenë kujdesshëm dhe mos e lejojnë fëmijën notojë rastet kur vërejnë se ka diarre.

Një veprim tjetër nuk duhet neglizhuar është edhe t’i mësoni fëmijët mos e gëlltisin ujin (veçanërisht atë pishinave).

çdo rast këshillohet bëni një dush para se notoni, si dhe lani duart pas përdorimit tualetit, ose ndërrimit pelenave. Kjo pasi kundërt, bakteret mbani trupin tuaj përfundojnë ujë, duke u kthyer kështu një burim rreziku edhe për infektimin dhe përhapjen e sëmundjes tek personat e tjerë frekuentojnë njëjtin ambient pishinës. Për vegjlit këshillohet pelenat t’u ndërrohen sa shpesh jetë e mundur.

“Ndërrojini pelenat tualet dhe jo pishinë. Mikrobet mund përhapen sipërfaqet dhe objektet dhe rreth pishinës, duke përhapur infeksione. Duhet lani me shumë kujdes fëmijën tuaj, sidomos fundin e pasmë me sapun dhe ujë para notimit. Gjithkush ka sasi padukshme materieve fekale fundin e tyre përfundojnë pishinë”, bëjnë me dije ekspertët e shëndetit publik.

Ndërsa lidhur me sigurinë duhet ketë fëmija gjatë frekuentimit pishinave dhe plazhit, e rëndësishmja është mos i lini ata vetëm pranë ujit, madje as me fëmijët e tjerë qoftë dhe për një sekondë.

Gjithashtu këshillohet mos lejoni një fëmijë përdorë lodra lundruese ujë, cilat kalojnë lartësinë e belit tyre. Nuk duhet harroni, se lodrat lundruese, si: krahët e ujit dhe dyshekët e ajrit nuk zëvendësojnë një jelek shpëtimi, apo mbikëqyrjen e rriturve. Një masë tjetër duhet merrni është edhe largimi i lodrave me rrota nga bordura e pishinave, tilla si: makinat lodër, apo biçikletat e vogla fëmijëve.

Ja çfarë mund bëni për parandaluar diarrenë dhe sëmundjet e tjera infektive pishina:

Pishinat ndër vendet ndotura nga bakteret

Sipas ekspertëve shëndetit, pothuajse gjithë jetën e përditshme jemi rrethuar nga mikrobet, shpesh duke qenë edhe pavetëdijshëm për kudondodhjen e tyre.

Ndonëse ato janë përhapura gjithandej, ka vende ku ato marrin një rëndësi veçantë sa i përket shpeshtësisë përhapjes tyre. Vendin kryesor e zënë pishinat, aq dashura jo vetëm për fëmijët, por edhe për moshat rritura.

Sipas studimeve kryera, rezulton se rreth 70 për qind e pishinave publike, rreth 40 për qind e pishinave private rezultojnë ndotura me praninë e mikrobit “E.Coli”, i cili është i pranishëm materialet fekale.

Klori përdoret për dezinfektimin e pishinave mund mos i vrasë gjitha bakteret menjëherë, pasi shumë nga ato paraqesin rezistencë. Po ashtu, shumë njerëz urinojnë pishina, mund jenë me diarre, disa i fusin fëmijët ujë me bebelina.

këto raste, urina krijon lidhje kimike me klorin duke e pakësuar sasinë e tij mund dezinfektojë pishinën. Prandaj rregullat e përdorimit pishinave duhet jenë shumë forta.

gjithë duhet bëjnë dush përpara se përdorin pishinat, mos jenë prekur nga sëmundje infektive, si edhe mos gëlltisin ujë kur notojnë to. Mikrobi “E.Coli” mund shkaktojë infeksione diarreike nga thjeshtat, e deri tek rëndat.

Reklama

Lexo më shumë