Home » Hoqi shaminë, gruaja iraniane dënohet me 20 vite burg

Hoqi shaminë, gruaja iraniane dënohet me 20 vite burg

 

Një grua iraniane protestonte për heqjen e shamisë është dënuar me 20 vite burg. Shapark Shajarizadeh u arrestua shkurt pasi u filmua duke qëndruar Teheran ndërsa tundte shaminë me një shkop.

Hoqi-shamin%C3%AB Hoqi shaminë, gruaja iraniane dënohet me 20 vite burg

Këtë javë 42-vjeçarja ka publikuar website e saj se ishte burgosur për shkak se kishte kundërshtuar vendosjen e shamisë dhe valëzimin e flamurit paqes rrugë.

Shajarizadeh u lirua me kusht fund prillit pasi Amnesty raportoi se ajo ishte akuzuar për ‘nxitje korrupsionit dhe prostitucionit’. Ajo iu ishte nënshtruar torturës dhe rrahjeve pas arrestimit, tha avokatja e saj.

Vendndodhja e saj e tanishme nuk dihet dhe nuk ka pasur ndonjë koment menjëhershëm nga zyrtarët iranianë. Vetëm muajin shkurt, policia iraniane arrestoi 29 gra për heqjen e shamive tyre publik, si pjesë e një fushate njohur si Mërkurat e Bardha”.

Nasrin Sotudeh, një avokate e shquar e drejtave njeriut përfaqësonte Shajarizadeh dhe gra tjera, u arrestua muajin e kaluar.

Hoqi-shamin%C3%AB Hoqi shaminë, gruaja iraniane dënohet me 20 vite burg

Kodi i veshjes islamike, i vendosur nga revolucioni i vitit 1979, e konsideron shaminë detyrueshme për çdo femër mbi 13 vjeç Iran dhe thuhet se ato duhet mbulohen nga koka deri tek këmbët. Thyerja e rregullave mund rezultojë gjoba deri 17 paund dhe deri dy muaj burg.

Reklama