Home » Ambasadori francez tregon se çfarë duhet të bëjë Kosova për të ardhmen e saj por edhe për vizat

Ambasadori francez tregon se çfarë duhet të bëjë Kosova për të ardhmen e saj por edhe për vizat

Shtetet anëtare Bashkimit Evropian duhet jenë bindura se një dinamikë pozitive dhe e pakthyeshme është instaluar Kosovë për pasur një shtet funksional drejtës dhe një drejtësi pakompromis kundër korrupsionit dhe krimit organizuar. Kështu ka thënë ambasadori i Francës Kosovë, Didier Chabert, teksa ka komentuar pritjet rreth vlerësimit Komisionit Evropian për përmbushjen e kriterit fundit për liberalizimin e vizave.

intervistën dhënë “Kohës Ditore”, me rastin e Ditës Kombëtare Francës, Chabert ka theksuar se është e domosdoshme vazhdohet me shtyrjen përpara rasteve “Track record”. Ai, po ashtu, ka kërkuar mos lirohen kriminelët e gjykuar dhe dënuar nga EULEX-i, “por edhe shtyhen përpara pa u zvarritur reformat e drejtësisë synojnë ta bëjnë sistemin e drejtësisë efikas, transparent dhe pavarur nga pushteti politik”. Teksa ka folur për nivelin e lartë korrupsionit, ambasadori francez ka përmendur pengesat cilat kanë hasur investitorët e huaj.

“….ne kemi pasur përvoja zhgënjyese investitorëve huaj, janë përjashtuar nga tenderët i kishin fituar”, ka thënë ambasadori francez.

Pengesa tjera, sipas tij, janë ato ndërlidhen me zgjidhjen e çështjes falimentimit, dhënien e lejeve ndërtimit dhe qasjen energji elektrike.

Megjithatë, ai ka siguruar se shteti përfaqëson do vazhdojë ta ndihmojë Kosovën rrugën e saj evropiane, “ku Franca do bëhet kontribuuesi i dytë neto pas Gjermanisë”.

Chabert ka folur edhe për dialogun mes Kosovës dhe Serbisë, duke thënë se koha po mbaron dhe është me rëndësi shfrytëzohet momentumi. Sipas tij, pas pranverës ardhshme, dritarja e mundësisë BE ka ngjarë mbyllet për shkak zgjedhjeve evropiane dhe periudhës atëherë do jetë e nevojshme për formuar Komisionin e ri evropian.

Një marrëveshje përfundimtare kuadër dialogut duhet pari jetë ligjërisht e detyrueshme, ka thënë Chabert.

Reklama