Home » Thaçi & Co(mandantat) nisin aventurën e re të rrezikshme: Kalimi nga Autonomia serbe, në ndarje të Kosovës ose shkëmbim territoresh

Thaçi & Co(mandantat) nisin aventurën e re të rrezikshme: Kalimi nga Autonomia serbe, në ndarje të Kosovës ose shkëmbim territoresh

Ëndrra e frikshme e qytetarëve Kosovës se Faza Finale e dialogut me Serbinë mund përfundoj me një marrëveshje ju jep autonomi politike serbëve Kosovës, tashmë është tejkaluar për t’u zëvendësuar me një opsion thellësisht dramatik dhe rrezikshëm.

Kryenegociatori i Kosovës me Serbinë, presidenti Hashim Thaçi tashmë ka nisur një aventurë re shumë rrezikshme dhe fundin e cilës, nuk e di as vet se si do jetë. Bisedat me Serbinë do orientohen drejt ndarjes Kosovës dhe shkëmbimit territoreve.

Gazeta Blic ka mësuar nga burime afërta me Presidentin dhe liderët tjerë partive pushtet, se tashmë një synim i tillë, ku pala kosovare po hyn edhe pa plan edhe pa ide, është dakorduar jetë mënyra se si do zhvillohet ajo presidenti e quan Faza Finale e dialogut me Serbinë.

Liderët politikë qeverisës, Ramush Haradinaj, Kadri Veseli, Fatmir Limaj si dhe Behgjet Pacolli, duket se tashmë i kanë dhënë dritën e gjelbërt dhe përkrahjen e plotë, Presidentit vendit, për hyrë negociata me Serbinë, cilat do mund përfundonin me një marrëveshje e cila ndryshon hartën e Kosovës dhe cenon integritetin territorial saj favor një zgjidhjeje, cilën ende nuk e din se cila mund jetë, nënkupton shkëmbim potencial territoresh.

Se një aventurë e tillë është duke u zhvilluar dhe se liderët kosovarë prirë nga Presidenti, kanë vendosur hyjnë qorrazi, është paralajmëruar nga vet Thaçi një konferencë për shtyp ditëve kaluara.

Nuk do ketë vija kuqe gjatë dialogut”, ka thënë konferencë, Presidenti i Kosovës.

Humbja e vijave kuqe nga politika kosovare kryesisht opozitë, është menduar jetë një status special për Serbët Kosovë, por kjo tashmë është tejkaluar.Ndonëse fillimit vitit është përmendur si opsion shkëmbimi i territoreve, disa muaj vonë, një gjë e tillë ishte hedhur poshtë nga gjitha burimet, duke u thirrur refuzimin e Bashkësisë Ndërkombëtare, veçanti Shteteve Bashkuara Amerikës.

Ky refuzim nëse ka qenë ekzistent ndonjëherë tashmë, duket jetë venitur.

Burime afërta me Presidentin e Kosovës thonë veçanti se administrata e Donald Trump, ka sugjeruar se do pranonte cilëndo marrëveshje paqësore arrihet mes Kosovës dhe Serbisë.

Edhe bisedat e fundit Presidenti i ka pyetur disa herë nëse ka ndonjë vijë kuqe nga Amerikanët, dhe përgjigja e marrë ka qenë jo”, ka shpjeguar burimi shumë i afërt me Thaçin, por edhe me liderët e tjerë qeverisin sot me Kosovën.

Sipas këtij, burimi e tërë çështja, pra aventura e re tashmë është diskutuar mes partenrëve qeverisës dhe se gjithë janë një mendimi se duhet hyhet.

Ky është një ndryshim i madh. Ndryshim i gjithë asaj është punuar e menduar deri tani. Nuk e din asnjëri nga liderët se si do del fund, por e dinë se duan hyjnë. Duhet dhënë fund telasheve me Serbinë”, tha burimi i Gazeta Blic.

Ideja e ndarjes Kosovës nuk është e re- ajo është shumë e vjetër, por është ide serbe. fundmi, atë e ka aktualizuar Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuciq. Ai e patë gjetur shqiptarin e parë me cilin do fliste për këtë temë, tek kryeavanturieri politik shqiptar, Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama.

Sipas burimeve afërta me Edi Ramën, Vuqiç e kishte përmendur këtë ide tek Rama para shumë se një viti, por ajo e kishte frikësuar këtë fundit i cili nuk dinte se cili do ishte reagimi i Bashkësisë Ndërkombëtare nga rivizatimi i hartave Ballkan.

ndërkohë, gjërat rreth kancelarive mëdha botërore kanë ndryshuar shumë si për Serbinë ashtu edhe për Kosovën. fakt ato kanë shkuar mirë Serbisë e dëm Kosovës.

Duke nisur nga Washingtoni. Atje Lobi Shqiptarë është shthurrur dhe është inekzistent. Për Kosovën lobojnë vetëm disa kompani kontraktuara nga Qeveria, ndërsa dyshimet janë se lobimi i tyre nuk ka shkuar favor Kosovës, por janë shfrytëzuar për pozicione brendshme politike dhe fitim zgjedhjeve. Gjatë tërë kësaj kohe Lobi Serb, i cili ishte i mundur gjatë viteve 90-ta, është rimëkëmbur dhe forcuar viteve fundit, edhe me ndihmën e lobit rus dhe disa vendeve fqinje janë linjën e njëjtë.

BE gjërat janë pakëz ndryshe, ajo do ndihet e frikësuar nga skenari i ndryshimit kufijve, e veçanti Gjermania, e cila bashkë me Francën mbanë penjtë e udhëheqjes Bashkimit Evropian. Por ajo do ishte e pafuqishme ndaj një marrëveshje rrezikshme cilën do pranonin Rusa dhe SHBA.

Si rrjedhojë duket se gjitha kushtet janë plotësuar, Thaçi me Komandantët e tjerë rreth vetës nisë aventurën e re. këtë aventurë ka nisur atë mund ta ndal vetëm një gjë: bashkimi i opozitës dhe shoqërisë civile. Por pjesa e madhe e tyre, fatkeqësisht, do bashkohen me Thaçin.
Grepi do dizajnohet ndaj tyre është i thjeshtë: ndarja e Kosovës me Serbinë mundëson bashkimin e Kosovës me Shqipërinë!

Reklama