Home » Sislej Xhafa mishëron veprën e tij ‘Lost and Found’ me natyrën e Pejës

Sislej Xhafa mishëron veprën e tij ‘Lost and Found’ me natyrën e Pejës

Alberina Haxhijaj

E njëjta punë me telefonin pret cingërojë, nga Venecia e vitit kaluar e ka sjellë Sislej Xhafën Pejën e Kosovës.

Artisti ka ardhur vendlindjen e tij Pejë për sjellë ‘E humbur dhe e gjetur’ kuadër ekspozitës ‘ dua pa e ditur’.

36623711_1874930495908266_8464238079115264000_n Sislej Xhafa mishëron veprën e tij ‘Lost and Found’ me natyrën e Pejës
36623711_1874930495908266_8464238079115264000_n Sislej Xhafa mishëron veprën e tij ‘Lost and Found’ me natyrën e Pejës

Ekspozita “ dua pa e ditur” e Xhafës është një rrugëtim nëpër lokacione ndryshme duke zbuluar kështu punime mëparshme artistit, por edhe tilla reja. Bëhet fjalë për një udhëtim introspektiv, një shprehje e dashurisë artistit ndaj atdheut- brishtësisë, fuqisë, gjallërisë dhe dhunës tij. Një Sislej shpaloset palë palë punë artistike e sjellin artistin e njohur Kosovë, habitatin e tij artistik ndoshta.
Ky rrugëtim i artistit kësisoj filloi me “Bazenin me dymbëdhjetë kitrra”, një udhëtim nisë fillim Shtegut Shëndetit Pejë, te vendi i njohur si Breg-vorre për vazhduar duke ecur përgjatë shtegut për shumë se 30 minuta ‘kërkim’ veprës e cila qëndron e vendosur afër lokacionit njihet si Bazeni, apo pishat.

mesin e bukurive maleve Rugovës e rrethojnë hapësirën, një harmoni përkryer me natyrën, vizitorët e ekspozitës lodhur nga ecja e gjejnë veten përballë një kabine me mbishkrimin “Lost and Found” (E humbur dhe e gjetur).

36623711_1874930495908266_8464238079115264000_n Sislej Xhafa mishëron veprën e tij ‘Lost and Found’ me natyrën e Pejës

Kabina prapa vetes si mburojë ka malet e Rugovës ndërsa brenda vetëm një telefon me ngjyrë zezë tërheq vëmendjen e gjithëve, një telefon nuk cingëron.

Për drejtoreshën e Galerisë Kombëtare Kosovës, Arta Aganin, kjo është vetëm një pjesë përbërëse e ekspozitës e cila do lërë gjurmë dhe me cilën galeria dhe artisti po krijojnë histori.

36623711_1874930495908266_8464238079115264000_n Sislej Xhafa mishëron veprën e tij ‘Lost and Found’ me natyrën e Pejës

anën tjetër për kuratorin Jerome Sans, “ dua pa e ditur” është një deklaratë e dashurisë, një histori e vërtetë cilën ai dhe artisti e kanë shkuar si një libër por ka kapituj ndryshëm.
Kjo nuk është një retrospektivë, kjo është një introspektivë brenda vetë artistit”, thekson kuratori.
Ndërsa vepra edhe pse për herë parë është prezantuar larg Kosovës, ajo është risjellë pasi është Kosova, origjina e kësaj vepre.
Kjo punë ka potencial jashtëzakonshëm, jo vetëm për Kosovën por edhe konceptin global. Pra “ dua pa e ditur” ju thotë se asnjëherë nuk e kam harruar se nga vij, asnjëherë nuk kam braktisur asgjë, nuk është se vetëm po sjelli vepra dhe po iki”, theksoi kuratori i cili duke buzëqeshur thotë se përmes tij burojnë fjalët e artistit Xhafa.

Pikërisht me këtë pjesë kuratori është shumë i lidhur pasi ai e konsideron veten një endacak kulturës, gjithmonë lëvizje nëpër vende ndryshme ku humb dhe gjen gjëra.

36623711_1874930495908266_8464238079115264000_n Sislej Xhafa mishëron veprën e tij ‘Lost and Found’ me natyrën e Pejës
36623711_1874930495908266_8464238079115264000_n Sislej Xhafa mishëron veprën e tij ‘Lost and Found’ me natyrën e Pejës

“Pra ne humbim dhe gjejmë gjëra çdo ditë, jeta është e tillë, ne humbim kujtime, zbulojmë gjëra reja, humbim miq, familjarë por përsëri na vijnë gjëra reja. Pra, kemi bëjmë me artin, dashurinë dhe botën”, u

I rrethuar nga pranishmit por edhe nga fëmijët hidheshin ujin e lumbardhit për tu larë, artisti Sislej Xhafa u shpreh se pikërisht kjo hapësirë i kujton vendlindjen e tij, Pejën.

Për mua ka qenë shumë me rëndësi ekspozita jetë inkluzive, por jo ekskluzive. Prishtina ka kapacitet dhe aftësi, Prizreni është i mrekullueshëm, Gjakova po ashtu dhe gjitha qytet e tjera. Por, Peja është një qytet magjik ku natyra mishëron gjithçka dhe mentaliteti i njerëzve mua ka sfiduar me kriju diçka magjike këtë qytet e mos jetë vetëm e këtij qyteti por jetë edhe një mënyrë globale e përceptimit artit me natyrë. Pra, kjo është çka mundet me bo arti me natyrën”, tha Xhafa, artist i dëshmuar tanimë brenda e jashtë Kosovës dhe një personazh me botë artistike cilën e ka transmetuar plot ekspozita e ngjarje kulturore.

Sonte do kuadër ekspozitës “ dua pa e ditur” do jetë edhe eventi “Bilbili” Kuvend Kosovës, dhe Lepuri i Bardhë Galerinë Kombëtare Kosovës ora 20:00. / KultPlus.com

The post Sislej Xhafa mishëron veprën e tij ‘Lost and Found’ me natyrën e Pejës appeared first on KultPlus.

Reklama