Home » Lirohet nga akuza personi i cili tentoi të shkoi në ISIS

Lirohet nga akuza personi i cili tentoi të shkoi në ISIS

Ardian Gjuraj ende nuk e dinte se Gjykata e Apelit e kishte liruar nga akuzat për terrorizëm. 25 vjeçari nga Peja ka dalë nga burgu ditën kur u dënua nga Gjykata Themelore e Prishtinës, shkurt këtij viti. Kjo gjykatë e kishte dënuar me 1 vjet e pesë muaj burgim për tentim shkuarje ISIS. Lartësia e dënimit ishte e njëjta me kohën Gjuraj kaloi paraburgim. Lexoni Express rrëfimin e kosovarit u lira nga akuzat për terrorizëm dhe versionin e tij se për udhëtimin i kushtoi me burg

Ardian Gjuraj deri dje është konsideruar një terrorist. Përpjekja e tij për t’iu bashkuar luftës Siri ishte penguar pak pa arritur cakun. Për këtë kishte edhe një vendim Gjykatës Themelore Prishtinës, e cila shkurt këtij viti e dënoi pejanin 1 vit e pesë muaj burgim.

Por, krejt këto pretendime u rrëzuan mërkurën nga Gjykata e Apelit, e cila liroi 25 vjeçarin nga akuzat për veprën penale “bashkimi apo pjesëmarrja ushtrinë ose policinë e huaj”, mbetur tentativë.

Kosovari, i cili një pjesë jetës e ka kaluar Gjermani ku edhe kishte lindur, sot jeton vendlindjen e tij Pejë. Ai ndodhej ende pritje vendimit Apelit, kur oborrin e shtëpisë tij ishte duke biseduar me Gazetën Express.

Duke mos e ditur se Gjykata e Apelit veçse ka marrë një vendim për rastin e tij, ai dëshironte besonte shumë se kjo gjykatë do nxjerrë aktgjykim do t’i shkonte favor atij.

I riu me mjekër deri tek gjoksi, derisa qëndronte i ulur një karrige plastike, filloi rrëfej për Gazetën Express versionin e tij për udhëtimin Turqi pati dimrin e vitit 2015, e i kushtoi me telashe mëdha me drejtësinë Kosovë.

Unë kam shku për pushime atje [Turqi]. Ka qenë 12 dhjetor 2015. Jam arrestu Gaziantep”, thotë Gjuraj, fillim bisedës.

Ai, siç tregonte dhe vetë, gjatë udhëtimit ishte arrestuar nga autoritetet turke Gaziantep, një qytet turk shumë afër Sirisë.

Kam shku si turist. Një femër e kam pas njoftuar atje. Për një rrugë, dy punë. Ajo ka qenë turke”, vazhdon tutje tregojë pejani, jo shumë kohë para kësaj ngjarje ishte kthyer i vetëm nga Gjermania Kosovë.

Por, siç e shpjegon ai, i ndodhur kohen e gabuar vendin e gabuar, Ardian Gjurajt iu deshën disa muaj t’i kalojë paraburgim Turqi.

Udhëtimi i tij për njohur femrën turke e njoftoi nga Kosova përmes rrjeteve sociale, për doli jetë me shumë pasoja ligjore. Pasi, siç thotë, gjatë një kontrolli legjitimimi iu bë një rast, ai nuk kishte me vete dokumentet cilat pohon se i la banesën ku ishte vendosur për qëndrim qytetin Gaziantep.

Gjuraj tregon se edhe atje u dyshua se ishte terrorist, por pas dy muajve e gjysmë thotë se u shpall i pafajshëm dhe u dërgua një kamp refugjatësh.

Atje edhe humbi kontaktin me vajzën shkoi ta takojë.

“Atje paraburgim kanë mbajtë dy muaj e gjysmë Gaziantep. Mas dy muajve e gjysmë kanë shpallur pafajshëm dhe vetëm kanë akuzu për mos posedim dokumenteve identifikimit. Për atë kanë dërguar një kamp i refugjatëve. Aty kom nejt dikun tre muaj e gjysmë, afër katër, Kariasei. Jam mbajt vetëm sa kanë zgjatë procedurat e identifikimit tim”, shpjegon i riu kosovar.

E kur u identifikua, kosovari autoriteteve turke fillimisht iu prezantua me një emër rus, u deportua për Kosovë. Ai iu dorëzua autoriteteve kosovare, cilat e mbajtën paraburgim 1 vjet e pesë muaj. Gjatë kësaj kohe, Prokuroria Speciale i ngriti edhe aktakuzë dhe Gjykata

Themelore e Prishtinës para pesë muajve e dënoi. Lartësia e dënimit iu shqiptua ishte e njëjta me atë sa pejani qëndroi paraburgim.

12 shkurt 2016, kur u shpall aktgjykimi Gjuraj doli liri. pritje edhe Gjykata e Apelit ta thotë fjalën e saj.

Unë krejt mendoj se është çështje politike. Krizat politike janë Kosovë dhe skandalet tjera po bahen, për mbulimin e tyre, po përdorët si mashë terrorizmi. Kosovë terrorizmi nuk ekziston”. Kështu e përmbledh ai mendimin e tij për betejën pati me drejtësinë Kosovë.

“Myslimanët përgjithësi po persekutohen shumë Kosovë. Arsyet janë shumta. Një prej tyre është islamofobia. Shkurt, Evropës nuk i duhet një islam fundamental. Nuk e dojnë këtë islam. Edhe politika nuk ka dobi prej një islami fondamental”, vazhdon tutje ai, duke pranuar se vetë është mbështetës i islamit fondamental, ai e quan edhe islami real.

“Islami fundamental është Kurani. Libri dhe fjala e Allahut. Edhe sunetet. Me i përkthy shqip sunet, është traditë, bindje e dikujna. Kshtu na e njekim bindjen e sunetit fundit, Muhametit a.s.. Këto dyja janë baza e islamit, ndërtohet islami. Ky është islami fundamental ose real. Jan e njëjta. Islami autentitk”, shpjegon ai për ideologjinë fetare e mbështet, duke treguar edhe se është i vetmi familje praktikon fenë. Këtë thotë se e ka nisur qysh kohen kur ka jetuar Gjermani, dhe ka punuar si ndërtimtar.

Pas daljes nga burgu, 25 vjecari pejan është ende dilemë nëse jetën do ta vazhdojë Kosovë, qëndrojë shtëpinë e tij nga jashtë duket moderne, një nga lagjet mëdha Pejës. Apo, kthehet Gjermani ku ka prindërit dhe pjesën tjetër familjes.

“Boj naj punë mirë ktu, shpinë e kam ktu”, thotë Ardian Gjuraj gjatë bisedës për Gazetën Express.

Për atje [Gjermani] s’kam dokumenta njëherë. Afati i vizës ka kalu. Me vazhdu skam mujt se kam qenë burg. Nuk e kam ndaluar me shku. Vepër penale skam Gjermani e as kërkund Evropë, përveç këtu”, thotë ai, duke provuar na bindë se po dojë mund kthehet tek familja Evropë.

E nëse qëndron Kosovë, ku ai banon vetëm me dy hallat e tij, cilat po ashtu nga dukja dukeshin moderne, Gjuraj thotë se ka plan hap një mishtore vetëm produkte “Hallall”.

“Këtu [ Pejë] nuk ka hala ksi”, thotë ai.

Ardian Gjurajn, Gjykata e Apelit, mërkurën e liruar nga akuzat për terrorizëm, pasi ka shqyrtuar ankesat e mbrojtjes akuzuarit e cila kishte kërkuar lirimin e Gjurajt nga akuzat si dhe ankesën e Prokurorisë Speciale kërkonte rritjen e dënimit.

Apeli aktgjykimin e saj vlerëson se gjykata e shkallës parë, me rastin e shpalljes fajtor akuzuarit, është bazuar supozime dhe se bindjet fetare akuzuarit.

“Udhëtimi i tij për Turqi, arrestimi i tij mungesë dokumentacionit qytetin Gaziantep, apriori nuk e bëjnë njëjtin fajtor”, thuhet aktgjykimin e apelit.

Nëse analizohet me kujdes vetë dispozitivi i aktakuzës shihet se ky dispozitiv nuk i përmbush elementet duhet përmban një aktakuzë ashtu siç parashihet nenin 241 KPP, pasi mungon koha dhe vendi i kryerjes veprës penale por edhe rrethanat tjera nevojshme për përcaktuar me saktësi veprën penale, e do kishin përmbushur një standard minimal përtej dyshimit bazuar mirë dikush mund shpallet fajtor”, thuhet aktgjykimin e Apelit.

 

 

 

The post Lirohet nga akuza personi i cili tentoi të shkoi në ISIS appeared first on INSAJDERI.

Reklama