Home » Lush Isufaj përmes librit ndriçon të kaluarën e Dukagjinit e më gjerë nëpër tre shekuj (FOTO)

Lush Isufaj përmes librit ndriçon të kaluarën e Dukagjinit e më gjerë nëpër tre shekuj (FOTO)

Gili Hoxhaj

Një fryt i një punë gjatë hulumtuese, shkencore e studimore u cilësua libri “ jetosh vertikalisht”, i Lush Isufaj u promovua sot Bibliotekën Kombëtare Kosovës “Pjetër Bogdani”, shkruan KultPlus.

Ky libër voluminoz i përbërë nga 703 faqe shtjellon periudha ndryshme historike janë zhvilluar tri shekuj, duke ndriçuar kaluarën bazohet trevat e Dukagjinit. Autori rrëfimin kolektiv shoqërisë histori e fillon nga familja e vendlindja e tij, Juniku. Aty janë paraqitur disa shekuj historisë familjare duke trajtuar tema Kosova nuk nënshtrohet kurrë, luftën për mbijetesë dhe pavarësimi deri tek realiteti prek temat sfiduese kohët e sotme. Rrëfime personaliteteve trevës Junikut dhe Deçanit mund gjenden me një gjuhë qartë këtë libër. Përmes kujtimeve individuale, autori kapërcen tema e rrëfime brezave ndryshme, duke e shpërfaqur rrëfimin kolektivë shqiptarëve.

Agron Gashi, hapi ceremoninë përuruese duke e theksuar ky libër përmban rrëfime trishta, papara dhe lexuara herët. Ai tha se ky libër përmban titull përfaqësues, pasi kujton dhe dëshmon për një proces e procese historike kurse nëntitulli është kategorizues pasi shtrihet përmes kujtimeve dëshmisë, evokimeve personale me dhëna ngritura mbi përvoja jetës dhe historisë, përjetimeve e rrëfimeve besueshme.
ballina Lush Isufaj përmes librit ndriçon të kaluarën e Dukagjinit e më gjerë nëpër tre shekuj (FOTO)
Ky libër jete sa është histori krenare fundmi mund pranohet dhe mund lexohet edhe nga ana njerëzore si i prekshëm, si libër i ndjeshëm me dilema e paradokse kohës cilat ka kaluar familja e bashkëvendësit e tij. Këtu flitet për periudha historike për te cilat është folur e dëshmuar shumë por pas leximit këtyre rrëfimeve historike e autobiografike, qoftë trajtë kuptimeve dhe dëshmisë e shohim mirë me sy mendjes e shpirtit, njëjtën histori thënë ndryshe shkruar ndryshe, te cilën edhe duke e lexuar duhet ta lexojmë ndryshe”, tha fjalën e tij Gashi.

Fjalën e redaktorit Beqë Cufaj, e lexoi avokati Getoar Mjeku. Fjala e tij titullohet “Një dokument monumental i jetës”, ndërsa thotë se autori tërë këtë libër përpiqet veten mos ta plan parë, cilësi e njeriut vertikalisht.

“Jemi ata duhet ja japim meritën për punën e tij shumë dekada na bën kuptojmë një element qenësor sot, nuk kemi pikur nga qielli dhe duhet jemi mirënjohës ndaj paraardhësve. ardhmen tonë duhet ta ndërtojmë vertikalisht. Çka do thuhet për librin lexuesi e ka shfletuar, nga fillimi fund, nga mesi fillim apo nga fundi fillim mund jetë e tepërt sepse vetëm fakti ky libër mund lexohet nga cilado faqe me një frymë, nxjerrë pah argumentin kryesor libri është një monumental”, shkruhej letrën e Beqë Cufajt.
ballina Lush Isufaj përmes librit ndriçon të kaluarën e Dukagjinit e më gjerë nëpër tre shekuj (FOTO)
Profesori Jusuf Osmani u shpreh se historia e familjes dhe vendlindjes fillon njohja e kaluarës gjerë e popullit. Shënimet e dokumentet ruhen dhe krijojnë historinë e një populli. Tutje ai u shpreh se Osmani me këtë libër e përmbushi obligimin moral ndaj vendlindjes tij duke shkruar këtë monografi ne formë autobiografike.
ballina Lush Isufaj përmes librit ndriçon të kaluarën e Dukagjinit e më gjerë nëpër tre shekuj (FOTO)
“Historia për pavarësi nuk ka filluar sot po është i njohur me shekujt. Për pavarësi kanë rënë shumë viktima, pjesëtar Dukagjinit e tjerë ishin kudo dhe luftuan ndershmërisht krah lëvizjet atdhetare për mbrojtjen e trevave. Ky është një projekt i madh serioz dhe ambicioz, andaj kur shpalos faqet e këtij libri bie sy laramania e temave duke kaluar kufijtë e pjesës Dukagjinit për çka ka shkruar autori”, u shpreh Osmani.

Vet autori Lush Isufaj u shpreh se libri është munduar përfshij fakte nuk janë përfshirë veprat e autorëve tjerë. Ai tutje tregoi se tregimet i ka përfshirë librin e tij janë krejtësisht autoriale dhe tilla frymojnë edhe libër.
ballina Lush Isufaj përmes librit ndriçon të kaluarën e Dukagjinit e më gjerë nëpër tre shekuj (FOTO)
Kam pasur fat t’i takoj një familje madhe e cila ka qenë gjithnjë një familje e pasuruar me mysafirë rastit, me njerëz kanë qenë hallexhinj, kanë qenë prirës kombit shqiptar asaj periudhe , duke u nisur nga Hoxhë Kadri Prishtina, Bajram Curri, Isa Boletini e shumë tjerë. Janë përfshirë njerëz ditur asaj kohë kanë dhënë shumë për kombin shqiptar prandaj unë duke i dëgjuar ata njerëz, unë jam brumosur dhe kam filluar si i ri t’i marr disa shënime”, tregoi autori Isufaj, duke theksuar se bisedat ka dashur gjithnjë t’i përmbledh një libër siq është ky sot.
ballina Lush Isufaj përmes librit ndriçon të kaluarën e Dukagjinit e më gjerë nëpër tre shekuj (FOTO)
“Sigurisht qe unë nuk kam arrit t’i përfshij gjitha, kam lënë mundësinë këto begatohet edhe nga kolegët e tjerë pasi historia krijohet vetëm atë mënyrë duke lënë shënime dhe vepra, andaj krejt esenca ime ka qenë t’i shfrytëzoj thëniet e njerëzve Junikut e rrethinës kane qenë pjesëmarrës ngjarje janë shumë rëndësishme, cilët historiografia jonë nuk ka arritur t’i vjelë sa duhet”, tha për fund autori./ KultPlus.com

The post Lush Isufaj përmes librit ndriçon të kaluarën e Dukagjinit e më gjerë nëpër tre shekuj (FOTO) appeared first on KultPlus.

Reklama