Home » Kroaci, përshpejtohen planet për t’iu bashkuar Eurozonës

Kroaci, përshpejtohen planet për t’iu bashkuar Eurozonës

Qeveria e Kroacisë filloi mendojë seriozisht për t’u bashkuar me Eurozonën, menjëherë pasi miratoi një strategji re synon kalimin monedhën e vetme brenda një periudhe nga pesë deri shtatë vjet. Por forcat opozitare pretendojnë se kjo gjë nuk është aspak interesin mirë Kroacisë.

Gjatë një seance, Kryeministri i vendit, Andrej Plenković, tha me bindje plotë përpara gjitha forcave parlamentare se vendimi për ndryshuar kunën euro, pra miratimi i monedhës përbashkët do ishte vetëm ndihmë rajonit Ballkanit dhe aspak disavantazhin e saj. Sipas një strategjie re janë paracaktuar kostot për kalimin euro dhe përfitimet ekonomike kalimi do sjellë, duke konfirmuar procesin do ndiqet, edhe pse ende nuk është përcaktuar asnjë afat për realizimin e saj.

Z. Plenković, ish-deputet i Parlamentit Europian, tha se Kroacia “ka arritur një nivel relativisht lartë konvergjencës” me kriteret e vendosura nga BE, për kalimin e monedhës vendase monedhën e përbashkët. Sipas tij, Kroacia dëshiron ta miratojë euron brenda një periudhe 7-8 vitesh. Një prej sfidave kryesore këtë drejtim është zvogëlimi i borxhit publik, i cili ka rënë 78% PBB-së dhe pritet arrijë 65% deri vitin 2021.

Kryeministri tha tej se rënia e nivelit borxhit publik është faktor tregues i politikës ekonomike përgjegjshme po ndjek qeveria.
Do ngrihet edhe një Këshill Kombëtar për miratimin e euros, i cili do monitorojë kriteret kryesore makroekonomike (monedhën e qëndrueshme, inflacionin e ulët) para se fillojë zyrtarisht procesi i anëtarësimit Eurozonë. Por jo gjithë qytetarët e këtij vendi, me krye veçanërisht opozitën, nuk janë dakord për ndryshime tilla.

Ivan Vilibor Sinčić, kreu i një partie populiste, e cila po rritet gjithnjë e shumë, tha javën e kaluar se kjo lëvizje nuk është asgjë shumë sesa thjesht një manovër e z. Plenković për realizuar synimet dhe për t’u bërë presidenti i Komisionit Europian.

Z. Sinčić, i cili kryeson partinë “Zivi Zid”, u tha gazetarëve se heqja e monedhës kombëtare kunës, një simbol i sovranitetit kombëtar, do shkaktojë vetëm “pasoja dëmshme ekonomike” dhe se vendet periferi Eurozonës mbeten plan dytë krahasim me anëtarët kryesorë. Por ministrja e Ekonomisë, Martina Dalić, tha se Kroacia është një “kandidate shumë e mirëpër t’u bashkuar me Eurozonën dhe ajo konfirmoi se i gjithë ky proces mund zgjasë nga pesë deri shtatë vite.

Kroacia u bashkua me BE-në 2013 dhe dëshiron bashkohet si me Eurozonën, ashtu edhe me zonën Shengen. Edhe pse pritet edhe shtete tjera adoptojnë përfundimisht euron si monedhën e tyre, si p.sh. Danimarka dhe Mbretëria e Bashkuar janë përballur me probleme ndryshme gjatë këtij procesi. Suedia është akuzuar se është vonuar përmbushjen e disa afateve dhe Polonia, Hungaria dhe Republika Çeke nuk planifikojnë hyjnë brenda një kohe shkurtër Eurozonë.

 

The post Kroaci, përshpejtohen planet për t’iu bashkuar Eurozonës appeared first on Revista Monitor.

Reklama