Home » Frika se Kina ka dëmtuar inovacionin në Perëndim është e ekzagjeruar

Frika se Kina ka dëmtuar inovacionin në Perëndim është e ekzagjeruar

Licencat dhe studimet kërkimore amerikane janë shtuar bashku me rritjen e deficitit saj tregtar me Kinën

 

Një ndër shqetësimet mëdha lidhje me tregtinë e lirë me Kinën është përqendruar humbjen e vendeve punës industrinë prodhuese, si Amerikë, edhe Europë, shkruan The Economist. Ndërsa politikëbërësit kanë një shqetësim, atë zhvillimi i mëtejshëm i Kinës po dëmton inovacionin Perëndim.

Ky shqetësim është ndër paktat çështje bashkon demokratët dhe republikanët amerikanë. vitin 2016, sekretari i Tregtisë, gjatë mandatit Barack Obama-s, u shpreh se ekonomia shtetërore e Kinës do dobësonte ekosistemin e inovacionit botëror. Këshilltarët e Donald Trump thonë se Kina e vështirëson punën për firmat e huaja investojnë industrinë e inovacionit.

Kjo ka qenë edhe një ndër çështjet ekipi amerikan i z. Trump, ka diskutuar me zyrtarët kinezë vizitën e fundit Pekin. Marrëdhënia midis konkurrencës dhe inovacionit është komplekse, madje shumë përpara se ajo lidhej me tregtinë ndaj Kinës.
Ekonomistët pajtohen njëzëri se një mjedis i drejtë konkurrues nxit inovacionin. Por ata nuk pajtohen pikërisht me faktin se si duhet ishte ai mjedis ideal.

Rritja e konkurrencës mund t’i nxisë kompanitë përpiqen shumë për zhvilluar produkte reja, me shpresën se do fitonin një pjesë madhe tregut. Por, nga ana tjetër, nëse konkurrenca është e tepruar, fitimet për shumë kompani mund zhduken deri atë pikë sa ato mos ndërmarrin asnjë risk përsipër.
Një tjetër frikë këtë drejtim është se Kina do zhvillojë një lloj gabuar konkurrence, duke ndikuar negativisht edhe ato vende e zhvillojnë konkurrencën mënyrën e duhur. Mbingarkesa prodhimin e çelikut u shkaktua pjesërisht si pasojë e investimeve kineze industrinë përpunuese çelikut. Firmat prodhojnë material gjysmëpërçues mendojnë se industria e tyre mund përfshihet nga një mbingopje prodhimi.

Sipas Robert Lighthizer, përfaqësuesi i Tregtisë SHBA, kompanitë e huaja i tejkalojnë konkurrentët e tyre kinezë nuk shpërblehen mënyrën e duhur, sepse Kina i nxit ata transferojnë pronësinë e tyre intelektuale. Ekonomistët merren me studimin e kompanive europiane zbuluan se konkurrenca nga importet kineze i nxiti firmat e ndryshme përmirësonin teknologjinë e tyre. Ata arritën përfundimin se 15% e zhvillimit teknologjisë Europë midis viteve 2000 dhe 2007 mund t’i atribuohet rritjes importeve nga Kina.

Por ekonomistët shqyrtuan ndikimin e importeve kineze Amerikë argumentuan se konkurrenca kineze këtë rast kishte çuar një numër madh kompanish shpenzonin pak industrinë e teknologjisë, duke qenë se fitimet pësuan rënie. Sipas tyre, importet shkaktuan rënie me 40% reduktimit licencave amerikane midis viteve 1999 dhe 2007, krahasim me dhënat e një dekade parë.

fund muajit prill, Fondi Monetar Ndërkombëtar publikoi një raport, ku citohej se pas një periudhe gjatë rënieje, licencat u ishin dhënë kompanive amerikane, ishin rritur ndjeshëm midis viteve 2010 dhe 2014. Përfundimi i raportit ishte pozitiv, sepse ishte rritur numri i shteteve mendonin se lufta tregtare me Kinën është thjesht një “ide e kalbur”. Raporti i publikuar prill nga FMN-ja vuri dukje edhe një rritje madhe shpenzimeve amerikane sektorin e kërkimeve dhe zhvillimeve gjatë njëjtit vit, madje edhe pse deficiti tregtar i Amerikës me Kinën u rrit. Rritja e numrit licencave ishte e ngadaltë Europë dhe Japoni.

Por licencat, si dhe rritja e shpenzimeve sektorin e kërkimit, shënuan rritje Korenë e Jugut, shteti i cili është i ekspozuar ndaj konkurrencës prodhuese Kinës. fund vitit kaluar, një publikim pavarur nga ai i FMN-së shkruhej se konkurrenca nga importet kineze ka bërë shpenzimet sektorin e kërkimit rialokohen brenda industrive caktuara dhe ndaj firmave produktive dhe fitimprurëse.

njëjtën kohë, shumë studiues i braktisën industritë prodhuese dhe u zhvendosën sektorë shërbimeve siç janë përpunimi i dhënave dhe financat. dyja përfundimet e mësipërme janë përputhje me një ekonomi amerikane, e cila po bën një lojë duke përdorur armët e saj forta. Sipas përfundimeve analistëve FMN-së, fund fundit, importet kineze nuk janë një kërcënim për inovacionin Amerikë dhe se politikëbërësit mund merrnin frymë lirisht këtë drejtim. Deri tani, nuk ka pasur asnjë reagim nga Shtëpia e Bardhë.

 

The post Frika se Kina ka dëmtuar inovacionin në Perëndim është e ekzagjeruar appeared first on Revista Monitor.

Reklama