Home » Thaçi: Shtyllat e Bashkimit Evropian po tronditen

Thaçi: Shtyllat e Bashkimit Evropian po tronditen

Me ftesë Këshillit Atlantik dhe qeverisë malazeze, Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, ka marrë pjesë Forumin e Sigurisë “То be Secure” (2BS).

Presidenti fillimisht ka uruar homologun e tij malazez, Milo Gjukanoviq, për inaugurim tij vetëm dy ditë parë.

Ai, po ashtu, ka uruar presidentin dhe popullin malazez për Ditën e Pavarësisë Malit Zi, duke theksuar se 21 Maji është edhe Dita e komunitetit malazez Kosovë.
Duke folur për perspektivën euroatlantike vendeve Ballkanit Perëndimor, Thaçi ka thënë se Mali i Zi shërben si frymëzim për tërë rajonin, duke mos u ndalur kurrë angazhimin për integrime euroatlantike.

Ne Kosovë jemi lumtur u bëtë pjesë e NATO-s vitin e kaluar. Anëtarësimi i Shqipërisë dhe i Malit Zi NATO krijon një garanci madhe për stabilitetin, sigurinë dhe demokracinë rajon”, ka thënë ai.

Presidenti Thaçi ka pohuar se konstatimi këtë forum ishte se shtyllat e Bashkimit Evropian po tronditen, pari nga kriza ekonomike, pastaj nga kriza e migracionit dhe tani nga Brexit.

Është e rëndësishme kur përballemi me një kontekst kaq kundërshtues, mos e harrojmë atë po funksionon aktualisht”, ka thënë presidenti Thaçi.

Kreu i shtetit ka thënë se rritja e popullizmit krahut djathtë është një tendencë Evropë për momentin, por nuk është e vetmja.

Sipas tij, tendenca ndryshme dhe shpesh kundërshtuese janë evidente njëjtën kohë.
Kishte shumë parashikuan një efekt domino Brexit, menjëherë pas referendumit, apo valë fitoreve popullizmit. Mirëpo, ajo kemi parë është se BE qëndron e fuqishme dhe forcat proevropiane kanë fituar shumicën e shteteve BE-së”, ka thënë ai.

BE-ja e mbështetur nga NATO-ja, sipas presidentit Thaçi, është projekti i madh i paqes dhe i suksesshmi deri sot.
Presidenti Thaçi ka thënë se problemi qëndron tek grupime fatkeqësisht BE-në nuk e shohin si projekt paqeje, derisa 73 vite pas përfundimit Luftës Dytë Botërore vetëm gjenerata shumë e vjetër ka kujtime nga lufta.

Ballkanin Perëndimor është ndryshe. Kujtimet e luftës dhe vuajtjet e popullit tim janë ende gjalla tek gjithë Kosovë. Për ne, BE është një shembull i paqes, pajtimit, tejkalimit kaluarës dhe rritjes bashkëpunimit dhe ndërvarësisë mënyrë graduale”, ka thënë ai.

Kreu i shtetit ka shtuar se BE-ja nuk është vetëm një projekt i paqes, por edhe një strukturë qeverisëse supranacionale vazhdimisht zgjeron dhe thellon bashkëpunimin gjitha fushat e politikës.

“Zgjerimi i BE-së nuk duhet vihen dyshim. Prandaj, mesazhi im kryesor është: tendenca rritje e popullizmit e ekstremit djathtë nuk duhet përdoret si justifikim për vendet anëtare BE-së mos mbajnë hapur perspektivën e BE-së për Ballkanin Perëndimor”, ka thënë presidenti Thaçi.

këtë forum, presidenti ka theksuar se për pranimin e suksesshëm Ballkanit Perëndimor BE, ne kemi nevojë për reforma thella politike e ekonomike dhe harmonizim AKUIS Ballkanin Perëndimor dhe reforma brendshme BE-së paralelisht.

“Euroskepticizmi i BE-së dhe lodhja me zgjerimin nuk duhet përdoren nga politikanët rajonin tonë si një justifikim për mos u reformuar, për t’u zhvilluar dhe për ta përmirësuar jetën e qytetarëve”, ka thënë ai.

Presidenti Thaçi ka thënë se kjo është një kohë dhe mundësi për udhëheqësit e Evropës marrin përgjegjësinë dhe për mos ndjekur politikat reaguese për përfitime afatshkurtra.

“Pra shohim se çfarë është e mirë për Evropën një afat gjatë. Është e qartë se përgjigja është një BE e zgjeruar përfshin Ballkanin Perëndimor tërësi”, ka thënë presidenti Thaçi.

Forumi i Sigurisë “То be Secure” (2BS) është ngjarje ndihmon jo vetëm nxitjen e ideve reja rreth sigurisë, por gjithashtu nxitë edhe menduarit taktik përpjekjet për reforma Evropën Juglindore.

Forumi ka për qëllim ndërtimin e lidhjeve ngushta midis akterëve kryesorë dhe partnerëve, për ta bërë rajonin vend sigurt dhe për kontribuar tejkalimin e sfidave globale ardhmen.

Reklama