Home » Struga me ndërtime ilegale dhe rreziqe ekologjike

Struga me ndërtime ilegale dhe rreziqe ekologjike

Ndërtime egra pa masë, rreziqet ekologjike dhe shkatërrim i bregut liqenit janë problemet cilat u shfaqën sot Kuvend nga kryetari aktual i Komunës Strugës Ramiz Merko, por edhe nga ish-kryetari Ziadin Sela. Sipas Selës, komuna e Strugës, është e aftë për t’u ballafaquar me ndërtimet e egra, por varet see ka krye dhe nëse bashkëjeton me mafian urbane. Sela tha se Ministria e Transportit duhet sa shpejtë t’ia merë kompetencat fushën e ndërtimit Komunës Strugës, me qëllim mos betonohet bregu i liqenit. Kjo shkaktoi debat ashpër mes tij dhe deputetes VMRO-DPMNE-së, Liljana Zaturovska, e cila e akuzoi Selën se është dashur mandatin e tij pastrojë ndërtimet e egra rreth ligjenit. Por Sela kundërpërgjigjen e tij, e rikujtoi Zaturovskën për ligjin ka sjellë me kryetarin Ramiz Merko për penguar prishjen e objekteve forta rreth liqenit.

Ziadin Sela, ish-kryetar i Komunës Strugës
Kam dashur prishen objektet cilat kanë qënë me koncesione rreth bregut liqenit, parlamenti, vitin 2015 dhjetor me propozim dhe iniciativë Ramiz Merkos dhe Liljana Zaturovskës ka bërë ndryshime plani vetëm e vetëm pamundësohet inspektorët çojnë vendime për ti prishur objektet”.

Liljana Zaturovska, VMRO
Mos e hidhni topin për shkak se ju ishit kompetent atë periudhë gjithçka është ndërtim joligjor bregun e Strugës, ju duhet ta zgjidhni atë”.

Ziadin Sela, ish-kryetar i Komunës Strugës
Ky është ligji cilin e ke propozuar ti bashkë me z. Ramiz Merko. Thoni pse e sollët këtë ligj pamundësoni mua dhe për shpjeguar se çfarë ka ligji. E dini se çfarë ka ligji, konsesionet nga pesë vite vazhdohen tetë vite”.

Nga ana tjetër, kryetari aktual i Komunës Strugës, nuk dëshironte merret me ndërtimet e egra por me rreziqet aktualisht i kanosen Strugës, sipas cilit niveli i ujit Liqen është 25 centimetra mbi mesataren. Merko tha se dikush këtë e lejon për përfitime, përderisa qyteti rrezikohet.

Ramiz Merko, kryetar i Komunës Strugës

gjitha ujërat e zeza Ohrit derdhen Podmol Ohër dhe Strugë, dhe gjitha ujërat e zeza Strugë derdhen Drin. Asnjë litër sot nuk përpunohet. Asnjë. Dje kam qenë dëshmitar e kam vizituar stacionin e pasterimit ujërave zeza asnjë pompë nuk funksionon. Kush duhe ta bëjë këtë, hidrocentralet dhe ELEM-i bëjnë benefite dhe ne si Strugë dhe ndërmarrje ndërmjet Strugës dhe Ohrit “Proaqua” duhet paguajmë. Vetëm për harxhim rrymës elektrike ka ardhur nga EVN 5 milion e 600 mijë euro. Kush do ta paguaj komuna?”

Megjithatë deputetit LSDM-së, Petar Atanasov i interesonte pse kryetari i Komunës lejon ndërtimin bregun, gjë e cila e dëmton atë. Qëndrimi i Merkos ishte mirë ndërtohet se sa ketë mbeturina.

Petar Atanasov, LSDM

Nga rrjetet sociale, fotografi 11 majit. Para liqenit ndërtohet, tokë private dhe shtetërore shtrohet tampon, a keni moratorium dhe a mundet komuna ballafaqohet me këto aktivitete ndërtimore jolegale. Po ose jo z. kryetar i komunës.

Ramiz Merko, kryetar i Komunës Strugës

Po ajo është e mirë, edhe unë i kam ato fotografi. Do ta pastrojë terrenin.. a tani ai terren majtas dhe djathtas është plotë mbeturina.

Deputeti: Faleminderit, nuk kam shumë pyetje.

Ramiz Merko, kryetar i Komunës Strugës

Nuk i keni parë ato mbeturina qëndrojnë atje.

Përplasja e këtillë u zhvillua komisionin parlamentar për kulturë, Debat mbikëqyrës me temë: Ligj për menaxhim me Rajonin e Ohrit dhe rregullativa e ngjashme kontekst Konventës UNESKO-s për mbrojtjen e trashëgimisë natyrore dhe kulturore.

Reklama