Home » Mortaliteti më i madhë se nataliteti tek shqiptarët, këto janë shkaqet me të medha

Mortaliteti më i madhë se nataliteti tek shqiptarët, këto janë shkaqet me të medha

Disa statistika mjaft interesant tregojnë që shqiptarët në shumicën e rasteve vdesin në mënyrë natyrale.

Peshën madhe këtu e mbajnë sëmundjet kronike zemrës dhe tumoret. Nga zemra vdesin shumë femrat ndërsa nga tumoret janë meshkujt vend parë.

Sipas një raporti publikuar nga Instituti i Statistikave mbi shkaqet e vdekjeve Shqipëri, 90.1% e shqiptarëve vdesin për shkaqe natyrale, pra sëmundje ndryshme, 0.9% kryejnë vetëvrasje dhe 2.1% vdesin aksidente.

2017, 11.926 vetë kanë vdekur për shkak sëmundjeve zemrës, me 2.5% rritje nga një vit parë dhe po me hapa kaq frikshëm, është rritur numri i personave kanë humbur jetën për shkak tumoreve ndryshme, me 2.1%.

Statistikat janë rritur ndjeshëm kur flitet për sëmundjet e kockave dhe kyceve, me rritje 42.3%, sëmundje frymëmarrjes, sistemit nervor apo sëmundje shfaqen periudhën rreth lindjes.

klasifikimin e sëmundjeve, rezultojnë rënie ndjeshme numri i vdekjeve nga sëmundje lëkurës, ndërlikimet gjatë shtatzanisë dhe lindjes, sëmundje infektive apo për shkak traumave e helmimeve. Grup-mosha e prekur nga sëmundjet e zemrës, me 84.8% është ajo mes 50-80 vjec por nga tumoret janë rrezikuar personat nga 40-49 vjec, me 38.6% numrit vdekjeve.

2017-ën, numri i lartë i vdekjeve nga sëmundjet e zemrës është shënuar Berat dhe Kukës, me mbi 60%. Ndërkohë Shkodër është shënuar numri i lartë i vdekjeve për shkak tumoreve. Lezhë, numri i lartë i vdekjeve është shënuar për shkak dëmtimeve traumatike dhe helmimeve.

Ndërsa Elbasani është krye për numrin e vdekjeve nga simptoma e sëmundje papërcaktuara mirë

The post Mortaliteti më i madhë se nataliteti tek shqiptarët, këto janë shkaqet me të medha appeared first on Gazeta Shneta | Me rëndësi shneta.

Reklama