Home » “Xhafaj”, Reagimi nga Gjermania: Ministri nuk mund të dënohet për faj të vëllait

“Xhafaj”, Reagimi nga Gjermania: Ministri nuk mund të dënohet për faj të vëllait

 

Raportuesi për Shqipërinë, Bundestagun gjerman, Thorsten Frei ka folur lidhje me akuzat e fundit, ku është përfshirë ministri i Brendshëm, Fatmir Xhafaj.

një intervistë për Deutsche Welle, ai ka thënë se Berlini zyrtar po e ndjek nga afër këtë çështje.

Nuk kam një mendim përfundimtar për këtë. Është e qartë njerëzit nuk mund dënohen për faj një anëtari familjes, por çdo individ duhet parë vete. Prandaj edhe sjellja e ministrit Brendshëm duhet vëzhguar dhe nuk mund them asgjë. Por ne po e vëzhgojmë me vëmendje edhe rastin e tij”, ka thënë zyrtari gjerman.

Intervista e plotë

DW (shqip): Zoti Frei, deri tani grupi i punës i deputetëve CDU/CSU Bundestag nuk është shprehur qartë pro ose kundër çeljes negociatave anëtarësimit Shqipërisë e Maqedonisë me BE. A keni marrë një vendim ndërkohë?

Frei: Ne do flasim intensivisht, si për Shqipërinë ashtu edhe për Maqedoninë kuadër grupit punës Ballkanit Perëndimor mënyrë bashku me partnerët tanë socialdemokratë pozicionohemi përballë qeverisë prag samitit.

Kundrejt qeverisë apo me qeverinë federale?

Ne jemi një parti qeverisëse,  prandaj e bëjmë bashku me qeverinë. Por ligji na jep drejtën t’i bëjmë me dije qeverisë se çfarë qëndrimi mbajë ajo Këshillin e Përgjithshëm BE. Pra, është një e drejtë e deputetëve dhe këtë drejtë duam ta zbatojmë.

Ju jeni raportuesi i Shqipërisë. Dhe fjala juaj do ketë ndoshta shumë peshë. Cili është mendimi juaj?

Frei: Shqipëria është për ne me shumë interes, prandaj kemi shumë kolegë merren me Shqipërinë. Ajo vërejmë dhe vlerësojmë ne është zhvillimi i jashtëzakonshëm i këtji vendi këto vite. Kjo është e pamohueshme. Dihet edhe Bashkimi Evropian vitin 2003 është deklaruar për një perspektivë qartë europiane për këto vende, dhe tani duhet parë se a i plotëson Shqipëria tani kushtet për hyrë negociata. Krahas sukseseve kemi edhe disa çështje problematike.

Për shembull?

Unë jam marrë intensivisht me procesin e vettingut  dhe kam folur vetë edhe me anëtarë komisionit, kur isha Shqipëri fillim vitit.  Fakt është se kemi afro 800 gjykatës dhe prokurorë, ndërsa deri tani janë përmbyllur vetëm pesë rivlerësime. Natyrisht e di se ka disa i janë shmangur vettingut duke dhënë dorëheqjen, por ne prapëseprapë jemi fillim këtij procesi dhe këtë moment nuk mund japim një gjykim përfundimtar për . Ka edhe çështje tjera, me cilat nuk kemi filluar ende, si për shembull reforma zgjedhore. Kjo është një detyrë e vjetër, cilën Komisioni Europian e ka adresuar qysh herët. Komisioni parlamentar i krijuar enkas për këtë punë ka hartuar një plan kohor, na premton se do ketë rezultate fund vitit. Por këto nuk mund quhen arritje.

A mendoni ju se vettingu është metodë e përshtatshme për garantuar pavarësinë e sistemit juridik. Nuk ekziston një rrezik gjykatësit e rinj sërish korruptohen?

Unë shpresoj jo, sepse besueshmëria dhe mungesa e korrupsionit drejtësi janë thelbësore për shtetin juridik dhe sundimin e ligjit, dhe sundimi i ligjit anën tjetër është parakusht për përparim ekonomik. Vetëm atëherë kur investitorët e huaj mund kenë besim se mund ta zbatojnë drejtën e tyre, po qe nevoja, edhe para gjyqit, ata do investojnë Shqipëri. Prandaj, mendoj se është shumë e rëndësishme bëhet e qartë, se Shqipëria nuk po bën diçka për hatër Komisionit Europian ose meqë e kërkojnë vendet e tjera nga Shqipëria, por se ajo po vendos bazat për përmirësuar perspektivat ekonomike dhe jetësore sidomos për rinjtë Shqipëri.

A shikoni ndonjë rrezik vettingu përdoret edhe si mjet presioni ndaj gjykatësve?

Veç tjerash duhet thënë se para ligjit gjithë duhet trajtohen njësoj.  Kjo vlen si për gjykatës lartë, ashtu edhe për gjykatës thjeshtë. Dhe vlen edhe për gjithë tjerët. Po kujtoj këtu rastin e ish-ministrit brendshëm, Saimir Tahirit, për shembull, ku mazhoranca parlament fillim e refuzoi heqjen e plotë imunitetit. Tani ndërkohë kemi një situatë re, mbas dorëzimit mandatit dhe arrestit shtëpiak shtunën e kaluar, por gjithsesi duhet thënë se ministrat dhe deputetët nuk duhen trajtuar ndryshe nga shtetasit e tjerë.

Mendoni se Tahiri dha dorëheqjen pas presionit ardhur nga Gjermania?

Nuk e di. Ky është një vendim është marrë Shqipëri, para gjithash një vendim i tij personal, paktën kështu e lexoj shtypin shqiptar. Ne vetëm se e kemi bërë qartë se do ta shohim me shumë vëmendje, nëse ish-ministri i brendshëm po trajtohet ndryshe nga ç’do trajtoheshin tjerët, raste ngjashme.

Tani kemi një rast tjetër me vëllanë e ministrit Brendshëm, Fatmir Xhafajt. A keni ndonjë informacion për këtë?

Nuk kam një mendim përfundimtar për këtë. Është e qartë njerëzit nuk mund dënohen për faj një anëtari familjes, por çdo individ duhet parë vete. Prandaj edhe sjellja e ministrit Brendshëm duhet vëzhguar dhe nuk mund them asgjë. Por ne po e vëzhgojmë me vëmendje edhe rastin e tij.

Thuhet shpesh se e ka Shqipëria dorë çelësin për BE.  Por a nuk varet anëtarësimi edhe nga gjendja e brendshme BE.? Pra fund ditës çelësi është Berlin ose Paris?

Është e vërtetë disa shtete anëtare Bashkimit Evropian ka pozicione ndryshme dhe se Franca i jep përparësi aspektit thellimit BE, e pastaj zgjerimit. Unë mund them se ky nuk është pozicioni im. Jam i bindur se Shqipëria ka një perspektivë europiane, e cila varet vetëm nga përparimet e saj. Janë pesë prioritet kyçe dhe shtatë pritëshmëritë kemi prezantuar ne si Grup Parlamentar i Bashkimit Kristdemokrat e Kristsocial vitin 2016 Shqipëri, ato do përcaktojnë nëse Shqipëria mund hyjë BE.

Jemi prag zgjedhjeve parlamentare Bavarisë. A mendoni se ky fakt do ndikojë mbi vendimin tuaj?

Për mendimin tim, jo./ DW

l.h/ dita

Reklama

Lexo më shumë