Home » Vuçiq: Kosova nuk është shtet, prandaj nuk i lejuam karateistët të hyjnë në Serbi

Vuçiq: Kosova nuk është shtet, prandaj nuk i lejuam karateistët të hyjnë në Serbi

Mediumi i njohur evropian, Euronews, ka zhvilluar një bisedë me presidentin serb, Aleksandar Vuçiq, ku kanë folur për ardhmen e vendit tij dhe lidhjen e pashmangshme me Kosovën këtë rrugë.

I pyetur se kur do mund anëtarësohet Serbia Bashkimin Evropian, pas parasysh se bazuar buxhetin e propozuar nga Komisioni Evropian nuk ka shenja se ndonjë vend do mund anëtarësohet bllok para vitit 2027, Vuçiq thotë se askush s’ka garantuar se vendi i tij do jetë pjesë e BE-së 2025.

Ata kanë thënë: ‘Nëse i kryeni punët…’ Kishte bënte kryesisht me marrëveshjen me Kosovën. ‘Nëse i zgjidhni gjitha problemet me Prishtinën’ dhe pas gjithçka tjetër, përfshirë sundimi e ligjit dhe gjithçka kërkojmë nga ju, atëherë do mund bëheshim anëtar i BE-së 2025.

Dhe jemi rrugën e BE-së nga viti 2000. Kanë kaluar 18 vjet dhe për këtë arsye njerëzit ndihen, herë pas here, lodhur. Por, sidoqoftë, nuk ka zgjidhje mira. Ne do ta kryejmë punën tonë. Do investojmë përpjekje mëdha tentim për gjetur një zgjidhje për krizën e Kosovës”, ka thënë Vuçiqi këtë bisedë, transmeton Koha.net.

Gazetari i Euronews e pyet Vuçiqin se si do duket ky normalizim mes Kosovës e Serbisë realitet, duke qenë se javën e kaluar, ekipi i Kosovës karate u ndalua hyjë Serbi.

Ne vepruam mënyrën shumë duhur. Ua lejuam atyre hyrjen, por pa flamur shtetëror Kosovës. Sepse ne ata nuk janë shtet. Por jo vetëm për ne. Por për gjithë tjerët.

Dhe ne u pajtuam vijnë pa flamuj shtetërorë dhe se nuk do ketë as flamuj serbë, e as shteteve tjera pjesëmarrëse. Kjo mund bëhet, pa himn shtetëror e pa asgjë tjetër. Ata thanë; ‘Jo, jo, nuk e pranojmë këtë’ sepse deshën ndaloheshin”, deklaroi presidenti serb.

Gazetari i thotë se nga jashtë, veprimi i javës kaluar me ekipin kosovar karatesë është dukur i ngjashëm me provokimin e vitit kaluar, kur Serbia nisi trenin ne Kosovës me një flamur madh serb dhe me mbishkrimet “Kosova është Serbi” dhe se kjo mund ketë qenë provokim i dyanshëm.

Nuk ka provokime dyanshme. Nëse na thoni neve se Kosova është shtet i pavarur, a është provokim i madh kundër Serbisë? Madje edhe vendi juaj, vendi prej nga vini, e ka njohur pavarësinë e Kosovës, a është ky një provokim i madh sot? A t’ju konsideroj juve si provokues madh? Sepse ke një mendim ndryshe lidhje me statusin ligjor Kosovës krahasim me ne? Ne e respektojmë faktin se mendojnë ndryshe nga ne, kur flasin për statusin ligjor Kosovës.

Dhe ky është dallimi. Dhe ende mendoni se ka qenë provokim se dikush e ka shkruar ‘Kosova ishte Serbi’. E pabesueshme. Unë mendoj se Kosova është Serbi. Apo ju provokoj? Apo çka? A do t’ arrestoni? Do t’ vrisni? Apo çka? Nëse ky është provokim i madh. Dhe njëjtën kohë, jam shumë i gatshëm flas për kompromise dhe bëjë koncesione sa shumë jetë e mundshme. Por jo poshtëroj popullin dhe mos i rrezikoj interesat e Serbisë”, theksoi Vuçiq, transmeton Koha.net.

Shefi serb u pyet edhe për sanksionet ndaj Rusisë dhe vendimin e shtetit tij veprojë kundër shteteve evropiane e SHBA-së.

A mund merrni me mend t’i vëmë sanksione Rusisë? Rusia, bashkë me Kinën, është vendi i vetëm na përkrah Këshillin e Sigurimit OKB-së kur flasim për integritetin territorial Serbisë. Çfarë prisni nga ne? na i presin këmbët? Dhe tani themi, rregull tani, gjithçka është mirë.

Dhe themi po, kur themi ‘Kosova është Serbi’ është provokim i madh. Kjo tregon se madje as ju nuk keni ardhur te unë dhe nuk mendoni se duhet jeni neutral lidhje me statusin e Kosovës. Jo. Edhe pse janë pesë shtete BE-së nuk e njohin pavarësinë e Kosovës. Pse nuk u thoni atyre, ata po e provokojnë Evropën baza ditore”, deklaroi presidenti serb, Aleksandar Vuçiq.

Reklama