Home » Tusk: E ardhmja e Ballkanit Perëndimor në BE, por procesi do zgjasë

Tusk: E ardhmja e Ballkanit Perëndimor në BE, por procesi do zgjasë

Presidenti i Këshillit Europian, Donald Tusk, ka deklaruar pas samitit Bashkimit Europian se“Ballkani Perëndimor nuk ka plan B, dhe se ardhmja e tij shihet Bashkimin Europian” .

Mund them se ky samit ishte i frytshëm madje falë bilancit këtë samit kemi vendosur sërish mbajmë pas dy vitesh një takim njëjtë Kroaci. Ajo ne kemi thënë dhe i qëndrojmë është integrimi i Ballkanit Perëndimor Bashkimin Europian mbetet prioritetet tona. Folëm për konektivitetin rajon dhe këtu nuk fokusohemi vetëm tek infrastruktura por edhe tek ekonomia apo kapitali njerëzor. Dua theksoj se axhenda e konektivitetit nuk është zëvendësuese por thelbësore për procesin për biznesin dhe qytetarët e Ballkanit Perëndimor.”

Tusk u shpreh se pavarësisht qartësisë perspektivës, procesi i integrimit nuk pritet jetë i shpejtë.

 “Perspektiva është e qartë por nuk duam nxisim pritshmëritë shumë sesa duhet, pasi duhet thënë se nuk do jetë proces i shpejtë. Duhet vlerësohen problemet ka rajoni. Europa është e madhe dhe e fortë mjaftueshëm për adoptuar gjithë këtë projekt zgjerimit me gjithë problemet dhe pasojat, por po flasim për numra dhe statistika, ndaj duhet jetë një proces i matur.”

Gjatë konferencës u ndanë edhe qëndrimet e BE-së përkundrejt Iranit, duke u nënvizuar fakti se BE do ta respektojë marrëveshjen e 2015-s për aq kohë sa dhe Irani i qëndron besnik.

s.a/dita

Reklama

Lexo më shumë