Home » Sot Samiti BE-Ballkan Perëndimor, ja marrëdhëniet tregtare mes tyre

Sot Samiti BE-Ballkan Perëndimor, ja marrëdhëniet tregtare mes tyre

Me rastin e samitit mes Bashkimit Europian dhe Ballkanit Perëndimor, po zhvillohet Sofje, Bullgari ditën e sotme, Eurostat ka publikuar një përzgjedhje dhënave kryesore mbi tregtinë midis BE dhe Ballkanit Perëndimor.

Ballkani Perëndimor përbëhet nga Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë, Kosova, Mali i Zi dhe Serbia. BE është një partner tregtar kryesor i këtyre shteteve.
vitin 2017, ish Republika Jugosllave e Maqedonisë eksportoi mbi 80% eksporteve totale mallrave BE (4 miliardë euro ose 81%). Ajo u pasua nga Shqipëria (1.6 miliardë euro ose 77%), Bosnja dhe Hercegovina (4 miliardë euro ose 71%), Serbia (9.7 miliardë euro ose 68%), Mali i Zi (0.1 miliardë euro ose 35% ).

BE-ja gjithashtu është partneri kryesor i importeve mallrave ish Republikën Jugosllave Maqedonisë (4.3 miliardë euro ose 63% totalit importeve mallrave), Shqipërisë (2.9 miliardë euro ose 62%), Bosnje dhe Hercegovinës (5.7 miliardë euro ose rreth 61%) dhe Serbi (10.3 miliardë euro ose 59%), ndërsa pothuajse gjysma e importeve Malin e Zi (1.1 miliardë euro ose 47%) dhe Kosova (1.3 miliardë euro ose 43%) erdhi nga BE.

vitin 2017, bilanci i mallrave BE-së me Ballkanin Perëndimor shënoi një tepricë prej 9 miliardë euro, duke u rritur me 10% krahasuar me vitin 2016. Njëzet e dy vende anëtare BE regjistruan një suficit, udhëhequr nga Hungaria, Greqia dhe Kroacia prej + 1.1 miliardë euro secila. kundërt, deficiti i madh u vërejt Suedi (- 66.4 milionë euro). Importet e BE nga Ballkani Perëndimor janë dyfishuar nga viti 2007 nga 9 miliardë 20 miliardë vitin 2017. Eksportet gjithashtu janë rritur nga 18 miliardë euro 2007 29 miliardë euro vitin 2017.

Ndër vendet anëtare BE-së, eksportuesit mëdhenj Ballkanin Perëndimor vitin 2017 ishin Gjermania (16% e eksporteve mallrave BE Ballkanin Perëndimor) dhe Italia (14%). bashku ata përbënin mbi një tretën e gjitha eksporteve këtë rajon. Këto dy vende u pasuan nga Sllovenia (10%), Hungaria (9%) dhe Kroacia (8%). Gjermania (23% e importeve BE-së nga Ballkani Perëndimor) dhe Italia (18%) ishin gjithashtu destinacionet mëdha importeve nga Ballkani Perëndimor. Ata u pasuan nga Sllovenia (9%), Hungaria dhe Kroacia (7% secila).

grafik-tregti-be-ballkan Sot Samiti BE-Ballkan Perëndimor, ja marrëdhëniet tregtare mes tyre

The post Sot Samiti BE-Ballkan Perëndimor, ja marrëdhëniet tregtare mes tyre appeared first on Revista Monitor.

Reklama