Home » Si u arrestua Tito në Rusi, dhe pse ai nuk e pëlqeu Stalinin

Si u arrestua Tito në Rusi, dhe pse ai nuk e pëlqeu Stalinin

Nikita Bondarev, një shkencëtar politik dhe autor i librit “Misteri Tito. Moska ishte Josip Broz” shpjegon pak detaje për marrëdhënien e Josip Broz Tito dhe BRSS, si dhe nëse me vërtetë ishte një i burgosur lufte Luftën e Parë Botërore

“Dihet se nga fillimi Tito nuk ishte njeriu i duhur për Stalinin për ta parë atë krye Jugosllavisë, për disa arsye, mbase Tito kishte lidhje mira me Britaninë e Madhe, disa thonë se ai kishte mësuar gjuhën angleze nga shërbimi i inteligjencës para luftës”, shpjegon Bondarev.

një intervistë për një nga botimet e mëparshme “Kurir”, Bondarev foli për arsyen pse vitin 1948 kishte një ndarje midis Stalinit dhe Titos, por edhe lidhur me marrëdhëniet e tij mëparshme me Bashkimin Sovjetik.

I pyetur se si u kap Tito Luftën e Parë Botërore dhe atë ai bëri burgjet ruse fillim njëzetave, Bondarev thotë se ai “pëlqente fliste për mënyrën se si ai dyshonte se u kap nga Çerkezët, raporton “Kurir”, transmeton Periskopi.

Pasi kam studiuar dokumente u konstatua se atë nuk e kishin kapur Çerkezët, por Tito ishte kapur nga njësitë e komandës Mannerheimit. Ai vonë plagoset, dhe vendoset një spital manastirin ortodoks Sviyazhsk, Tatarstanin e sotëm. Dhe pas gjithë kësaj kohe, ai ishte vendosur periferi Rusisë, rajonet me shumicë popullsisë jo-ruse”, tha Bondarev, duke shtuar se Tito shkoi Petersburg, ku ai synonte kalonte kufirin sovjetik finlandez për ikur. Por u kap dhe u burgos nga Pjetri Kështjellën e Palit, ku ai u lirua mandej me shumë vështirësi.

Nëse do gjykonim vetëm për faktet, qyteti i madh rus Tito e pa gjatë qëndrimit tij Rusi ishte Omsk, dhe nuk ishte larg kryeqytetit.”

Tito gjithmonë ka qenë krejtësisht indiferent ndaj çështjeve fesë. Ai nuk ishte një ateist i rastësishëm: as rininë e as moshën e tij pjekur. Ai, kur erdhi pushtet, si komunistë, kreu një propagandë anti-fetare. Tito ishte thjesht shumë pragmatik.

Reklama