Home » Si ta ndaloni gogësimën

Si ta ndaloni gogësimën

Gogësima mund jetë e turpshme, por rrallë herë kjo mund jetë një shenjë për diçka serioze. Me fjalë tjera, nëqoftëse ju keni shumë gazra, kjo mund shkakothet nga ndonjë intolerancë laktoze, fruktoze apo gjendjet ndërhyjnë me absorbimin e karbohidrateve. Sigurisht, gogësima është e padëmshme, vetëm rastet kur mund ju siklet si psh. gjatë ndonjë takimi parë apo ndonjë mbledhje serioze me rëndësi. Megjithatë, gogësima juaj mund ofrojë disa dhëna për shëndetin tuaj dhe shprehitë e ngrënies. Ja çfarë duhet dini.

 Ju hani shumë shpejtë

Nëse nxitoni gjatë ngrënies duke konsumuar me shumë vrull, atëherë keni gjasa gogësini shumë se zakonisht. Shkaku i gjithë kësaj është gëlltitja e ajrit ( ju gogësini kur muskujt e sfinkterit ezofagut relaksohen dhe ajri hyn). Ngrënia e shpejtë jo vetëm ju bën gogësini, por edhe edhe konsumoni kalori shtesë, e cila mund rrisë rrezikun e obezitetit.

Sinuset tuaja aktivizohen

Kur ju ndiheni bllokuar, tentoni merrni frymë përmes gojës. Gëlltitja e ajrit ndodhë shpesh kur njerëzit kanë probleme me sinuset e tyre. Nëse është sezoni i alergjive apo keni ndonjë ftohje keqe kokës, atëherë keni shumë kujdes hani ngadalë.

Ndërpreni konsumin e pijeve gazuara

A e keni vërejtur se pas konsumit ndonjë pije gazuar sa shumë mund gogësini? Pijet e gazuara thelb lirojnë ajër stomakun tuaj – dhe ato gogësima vijnë nga barku juaj, e jo nga ezofagu, kanë tendencë jenë zhurmshme dhe me aromë jo shumë këndshme.

Ju mund keni thartirë lukth

Nëse gogësima shoqërohet me vjellje apo thartirë stomak, ose ju duket sikur po nxjerrni diçka nga goja gjatë gogësimës, ju mund keni vërtetë sëmundje refluksit gastroezofagal, i njohur mirë si refluks acidik. Njerëzit ndonjëherë mund kenë ndjesinë sikur po ju mbledhet fyt lëng apo ushqim do dal nga fyti. Nëse ndjeni këto simptoma, ju sugjerojmë disa këshilla për reduktimin e refluksit:

  • Shmangni shtrirjen për rreth tri orë pas ngrënies
  • Shkoni shtrat me stomakun e zbrazët
  • Hani ushqime apo racione vogla
  • Shmangni agrumet, kofeinën si dhe ushqimet pikante apo acidike. /Gazeta Shneta/

The post Si ta ndaloni gogësimën appeared first on Gazeta Shneta | Me rëndësi shneta.

Reklama