Home » Si i vrau sulltani 1000 feudalë shqiptarë të Toskërisë

Si i vrau sulltani 1000 feudalë shqiptarë të Toskërisë

Gjatë fillimit shekullit XIX gjithë popujt e Ballkanit u karakterizuan nga lufta për pavarësi. Ishte shekulli i formimit kombeve dhe fakt kjo nuk ishte vetëm një luftë nacionale e mbështetur nga patriotët por dhe një kërkesë e shteteve fuqishme evropiane.

Ideja për krijimin e një kombi pavarur patjetër do ishte dhe ajo e patriotëve shqiptarë. Perandoria osmane kishte shfaqur dukshëm shenjat e perëndimit saj dhe ishte koha e duhur për ngjizjen e idesë kombëtare dhe formimit shtetit shqiptar.

Historia n’a mëson se shqiptarët dhanë një kontribut jashtëzakonshëm formimin e shtetit grek, duke dhënë jetën dhe gjakun e tyre për formimin e shtetit ri dhe kontributi i shqiptarëve ka qenë vendimtar.

Por ç’na mëson historia shqiptare? Pse shqiptarët do e krijonin shtetin e tyre aq vonë?Përgjigjen na e jep vetë historia jonë e ngjyer me gjak e dredhi jashtëzakonshme.  Siç e dimë vitet 1830 kemi luftën e pashallarëve shqiptarë për krijuar shtetin autonom shqiptar, shkëputur nga sulltani. Por duke qenë një bastion i lakmuar, osmanët bën pamundurën për shtypur çdo iniciativë dhe kryengritje për luftën për autonomi shqiptarëve. Sulltani përdori gjitha mënyrat për nënshtrimin e pasardhësve Skënderbeut. U ndërmorën shumë ekspedita dhe luftra për nënshtrimin e shqiptarëve, për shuarjen e idesë kombit shqiptar, duke mohuar çdo mëvetësi gjuhës e kombit.

Me dredhi ai arriti mposhtte kështjellën e Janinës dhe  përpjekjen e Bushatllinjve famshëm. Urdhri i Sulltanit ishte i prerë: “Shqipëria duhet mposhtur me çdo kusht, me hekur, zjarr e barot”. Dhe pashallarët ishin shërbyes zellshëm Sulltanit patjetër do kryenin rolin e kolonës pestë për Shqipërinë e brishtë. U eleminuan një nga një krerët e kombit shqiptar . Sulltani dëshironte shtynte dhe një shekull zotërimin e tij trojet shqiptare. Dhe si gjithmonë do përgatistë një nga masakrat e saj mëdha ka hyrë histori si masakra e Manastirit.

Është folur shkarazi për këtë fatkeqësi madhe kombëtare fakt. Por ngjarjet rrodhën si poshtë.

9 gusht vitit 1830, Mehmet Reshit Pasha i fton feudalët shqiptarë Toskërisë  Manastir për t’i njoftuar reformimin e ushtrisë osmane sipas stilit evropian. U vendos ushtria turke realizonte një paradë ushtarake dhe pas do organizohej një festë enkas për feudalët shqiptarë Jugut.

kohën kur ushtria po parakalonte para ftuarve, turqit i drejtuan armët nga tribuna dhe brenda pak minutash1000 feudalë shqiptarë vriten mënyrë makabre.Një pjesë e madhe e kokave tyre përfunduan Stamboll.

Kjo ishte një masakër e përmasave mëdha sepse pjesa e madhe e tyre ishin patriotë dhe luftonin për mirën e Shqipërisë. Kështu u zhdukën një nga një patriotët tanë duke e lënë vendin tonë fundit Ballkan krijimin e shtetit shqiptar.

Një histori e trishtë dhe fatkeqe e ka karakterizuar ndër shekuj vendin tonë.

(Historia e popullit shqiptar) / Konica.al

The post Si i vrau sulltani 1000 feudalë shqiptarë të Toskërisë appeared first on INSAJDERI.

Reklama