Home » Shtohen vrasjet në Shqipëri ndonëse është ulur numri i armëve me leje

Shtohen vrasjet në Shqipëri ndonëse është ulur numri i armëve me leje

Gjatë 2017-s, çdo 5 ditë Shqipëri ka ndodhur një vrasje.

Shifrat janë edhe me alarmante nëse do llogarisim edhe tentativat për vrasje. Bazuar mbi statistikat e Instat, vitin lamë pas, çdo dy ditë u regjistrua një vrasje ose tentativë për vrasje vend.

prej vitit famëkeq 1997, ku popullsia u armatos (deri 650 mijë armë u shpërndanë tek civilët sipas një raporti OKB), herë pas here janë kryer fushata për grumbullimin e armëve pa leje ne vend.

Megjithatë, sipas dhënave publikuara nga gunpolicy.org Shqipëria ka numrin ulët armëve zjarrit regjistruara rajon për 100 banorë, me rreth 2.1 armë për çdo 100 persona.

Numrin lartë armëve regjistruara për 100 banorë gjithë Europën e ka Mali i Zi. Sipas dhënave gunpolicy.org dhe përpunuara nga InfoData, çdo 100 banorë Malin e Zi, 15.2 posedojnë një armë zjarri.

Vendet kanë numër lartë armësh regjistruara janë ish vendet e Federatës Jugosllave, si Mali i Zi me 15.2, Serbia me 12.1, Kroacia dhe Maqedonia me përkatësisht 8 dhe 7.5 armë zjarr regjistruara për 100 banorë. Edhe vendet e Europës Jugore si Portugalia, Italia dhe Spanja sipas dhënave marra nga gunpolicy.org, renditen ndër vendet me numër lartë armësh regjistruara. Portugali për çdo 100 banorë 13 janë pajisur me armë zjarri. Itali raporti është thuajse 12 persona për çdo 100 banorë. Spanjë, numri i armatosurve per 100 mijë banorë është 6.2, edhe pse i ulët se fqinjët portugezë, përsëri është mbi mesataren europiane.

gjithë Europën, për çdo 100 banorë, 5 kanë armë zjarri regjistruar.

Vendet nordike kanë gjithashtu numër lartë personash cilët kanë një armë regjistruar. Sipas dhënave për çdo 100 banorë 12.6 kanë një armë Finlandë, duke u renditur si shteti i dytë me numrin lartë njerëzve posedojnë një armë me leje. pas renditet Norvegjia me 9.7 persona për 100 banorë, ndërsa Suedia numëron 6.5 për çdo 100 banorë.

Vendet me numrin ulët armëve regjistruara

Greqia është vendi me numrin ulët armeve regjistruara, ku për çdo 100 banorë 0.03 kanë armë zjarri regjistruar.  pas renditet Rumania me 0.27, Danimarka me 0.39, Hungaria me 0.83 dhe Polonia me 0.89.

Ligji për armët dhe interesi i lartë i shqiptarëve

vitin 2014, hyri fuqi ligji “Për armët”, i cili specifikonte se çdo qytetar shqiptar mbi 25 vjeç, plotëson disa kushte, mund blejë një armë me leje për banesë. Nga ajo kohë e deri sot, aplikime dhe interes kanë shfaqur me mijëra, por vetëm 322 persona kanë arritur marrin autorizim për armë me leje. Subjektet e licencuara për tregtimin e armëve raportojnë interes lartë, sidomos nga ana e biznesit.

Një pistoletë, varësi edhe markës, mund sigurohet për 800-1500 euro, ndërkohë poligonet po frekuentohen gjithnjë e shumë./monitor

arme_1526535957-1347380 Shtohen vrasjet në Shqipëri ndonëse është ulur numri i armëve me leje

 

The post Shtohen vrasjet në Shqipëri ndonëse është ulur numri i armëve me leje appeared first on INSAJDERI.

Reklama