Home » Shkumbin Kajtazi: Po, unë e quajta Mitrovicën Arabi

Shkumbin Kajtazi: Po, unë e quajta Mitrovicën Arabi

Shkruan: Shkumbn Kajtazi

Artikulli i djeshëm qarkulloi nëpër gjitha mediat kosovare, është shkruajtur nga gishtat e mi. S’jam pishman asnjë pikë. Mitrovica po bëhet si Arabia me vërtetë. lini t’jua sqaroj…

Por para se ta trajtoj këtë detajisht, mund them se dëshmi e freskët e kesaj shoqërie mbyllur, cilën po e kritikoj, është pikërisht sulmi i ashpër pas shkrimit tim. Fyerjet e lincimet ndaj mendimit tim, dhe jo veç timit, ngjan jetë ndryshe, shërbejnë si alarm për shoqërinë tonë ku secili pritet mos e prekë vijën e përgjithshme besimeve, ideve e qëndrimeve. Andaj, qëndrimi im s’mëton jetë kundër fesë e fetarëve, por kundër mendjeve primitive mbyllura ku secilit individ i mohohet liria e shprehjes veç për hir lirisë tyre.

*
Kujt i ka rënë kalojë nga Mitrovica dhe flas me dhjetëra rinj, e kupton se ata mendojnë fetarisht. Pra, kërkosh një ri mitrovicas mendon racionalisht dhe i pandikuar nga feja, është bast me rrezik lartë. Kjo gjendje nuk mund themi se është shfaqur tani. Për jemi fajtorë gjithë, e sidomos partitë për hatër votave u kanë servuar populizëm qytetarëve saj.

Kujt i ka rënë debatojë me rinjtë mitrovicas, a një grua a burrë moshë deri 35 vjeçare, e ka parë ekziston një diskurs fetar. Kjo nuk ka ardhur krejt rastësisht. Kjo është pjellë, sidomos e partive politike, e mënyrë sistematike edhe nga hoxhallarët s’i kontrollon kush.

Kujt i ka rënë kalojë nëpër Mitrovicë ditën e premte mesditë, e ka parë fetarizimi i Mitrovicës është masë gati pakontrollueshme, dhe për këtë kanë faj gjithë, e sidomos partitë politike jepnin shembull shkuarjen nëpër faltore sa për t’u dukur moralshëm e për fituar një grusht vota. Mitrovicë, pra, nuk shkohet faltore vetëm për besim. Aty shkohet për politikë, për trend e për ‘obligim shoqëror’.

*
Këto shpërfaqje arabizmash, dhe jo vetëm kaq (mund rri gjithë ditën duke dhënë shembuj tillë), e tregojnë se Mitrovica është një Arabi, nëse jo funksionim institucional, atë kulturor e fetar gjithsesi. E ndikimi kulturor është premisë kryesore shtron shtratin e ideologjisë fetare deri kufijtë e joracionales, rastin e fundit është krijimi i gjendjes lokalet mos servojnë pije alkoolike.

E kur jemi tek përdorimi i pijeve alkoolike, duhet them se është argument kryesor i sipërfaqësisë menduarit Mitrovicë, e e vërteton arabizimin e saj. një botë ku feja dhe dallimi konceptual mbi zotin sjellin mijëra vdekur çdo ditë, mitrovicasit vendosin emër këtyre koncepteve shkelin lirinë individuale njerëzve për përdorur cilën pije duan.

*
Për fund, duhet them se dhuna sistematike e një aparati kulturor arabizuar, ka sjellë Mitrovicë një gjendje tillë është zor quhet edhe Arabi, pasi zor se është mjaftueshëm ilustruese.

Mitrovica, mbase mund quhet Afganistan: Ai Afganistani paraqitet librat e Khaleed Hussein shkatërrohet nga talibanët, dhe jo ai i Kairos bukur para luftës. Mitrovica mbase mund quhet edhe Liban: Ai Libani paraqitet veprën ‘Hotel Bejruti” Nehat Islamit, tregon se si shkatërrohet një vend nga dallimet fetare, e jo ai i bukuri i paraluftës kishte mbi 700 filiale bankash botërore.

Pra, Mitrovica mund quhet me çfarëdo emri Lindjes Mesme është sinonim i shkatërrimit shoqëror dhe degradimit kulturor. Por, vetëm me disa emra nuk mund quhet: Unë s’mund ta durojë kurrë dikush para syve mi t’i thotë këtij qyteti: Mitrovica e personaliteteve shquara, Mitrovica e kulturës, e rokut…

(Autori është redaktor i Gazetës Metro)

Reklama